36.1 C
Budapest
2022. augusztus. 18. csütörtök

Putyin jócskán emelte a tétet a Nyugattal folytatott gazdasági háborúban, .. nem filléres szankciókkal válaszolt, hanem dollártrilliárdos üzlettel..

Dátum:

Megosztás:

Az orosz elnök új rendeletével gyakorlatilag kiszorítja a Shellt és a japánokat a szahalini gázprojektből, amely a világ LNG-termelésének négy százalékát adja.

Vlagyimir Putyin elnöki rendelettel létrehozott egy új orosz állami céget, amely átveszi a Szahalin-2 gáz és olajmező kitermelését végző Sakhalin Energy Investment Co. minden eszközét és kötelezettségét. Az ötoldalas dokumentum a Japan Times tudósítása szerint az orosz nemzeti érdekeket és gazdasági biztonságot fenyegető veszélyekre hivatkozik, és nyilvánvalóvá teszi, hogy

a Kreml dönti majd el, maradhatnak-e benne a külföldi tulajdonostársak, amelyeknek egy hónapjuk van arra, hogy részesedést kérjenek az orosz kormánytól. 

Az eredeti cégben a részvények 50 százaléka plusz egy darab a Gazpromé – ez természetesen megmarad. A Shell 27,5 százalék mínusz egy részvényes részesedéssel rendelkezik, a japán Mitsui 12,5, a Mitsubishi tíz százalékot birtokol. A Reuters emlékeztetett, hogy évi 12 millió tonnás teljesítményével ez a mező adja a világ cseppfolyósított gáz (LNG) termelésének négy százalékát, és az egyik legnagyobb ilyen projekt. Elsősorban Japánt, Dél-Koreát, Kínát, Indiát és más ázsiai országokat lát el LNG-vel.

A liquefied natural gas (LNG) tanker arrives at a gas storage station at Sodegaura city in Chiba prefecture, east of Tokyo on April 6, 2009 for the first shipment of LNG from Sakhalin-2 natural gas development project in Sakhalin, Russia.  AFP PHOTO / JIJI PRESS (Photo by JIJI PRESS / AFP) / Japan OUT
Fotó: STR / AFP

A hírre a két japán vállalat részvényeinek értéke hat százalékkal esett a pénteki kereskedésben.

Japán már korábban közölte, hogy nem lép ki a cégből, mert a részesedését kínai vagy indiai cég venné meg, ami nagyban csökkentené az ukrán háború miatt Oroszország elleni kivetett nyugati szankciók hatását. A Mitsubishi szóvivője tudatta, hogy a cég tárgyal a japán kormánnyal arról, miképpen reagáljanak a rendeletre, a kabinet pedig pénteken igyekezett megnyugtatni a kedélyeket. Kisida Fumio kormányfő szerint az orosz lépés nem jelenti, hogy azonnal leállnak a mezőről érkező LNG-szállítások; ezt egyébként Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is megerősítette.

A kérdésre, hogy a Szahalin-2 lehet-e példa további, Oroszországban még működő külföldi vállalat számára, csak annyit mondott, hogy minden helyzet egyedi elbírálás alá esik.

Tokió egyébként a döntést nem tekinti kisajátításnak, mondta Hagiuda Koicsi ipari miniszter. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy „minden lehetséges intézkedést meg kell tenni az előre nem látható körülményekre való felkészülés érdekében”. Japán a felhasznált LNG tíz százalékát, évi hatmillió tonnát importál Oroszországból, nagyrészt hosszútávú szerződés alapján a szahalini mezőről. Az ország két-három hétre elegendő tartalékkal rendelkezik, és Hagiuda jelezte, hogy már tárgyal amerikai és ausztrál cégekkel az esetlegesen kieső mennyiség pótlásáról.

Russia’s Prime Minister Vladimir Putin signs an autograph on a natural gas pipeline Sakhalin-Khabarovsk-Vladivostok  in the Russian Far East city of Vladivostok on September 8, 2011, during the pipeline's launch ceremony. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI POOL/ ALEXEY DRUZHININ (Photo by DMITRY ASTAKHOV / POOL / AFP)
Fotó: DMITRY ASTAKHOV / AFP

A Shell helyzetét még inkább nehezíti az orosz lépés, a cég ugyanis a már tárgyal indiai és kínai érdeklődőkkel a részesedése eladásáról, amelynek jelenlegi értéke a Wood Mackenzie szerint 4,1 milliárd dollár. Ben van Beurden, a vállalat vezérigazgatója a héten részletek nélkül csak annyit mondott, hogy a tárgyalások jól haladnak. A cég egyelőre csak annyit reagált, hogy vizsgálja a rendelet következményeit.

A döntés Lucy Cullen, a Wood Mackenzie vezető elemzője szerint tovább eszkalálja a feszültséget a Nyugattal.Ráadásul növeli az Oroszországban még mindig jelen lévő nyugati vállalatok kockázatait, és elbizonytalaníthatja az amúgy is szűkös LNG-piacot. Elemzők szerint az sem biztos, hogy Oroszország számára kifizetődő lesz, a külföldiek szakértelme és a nyugati alkatrészek nélkül ugyanis a szahalinihoz hasonló projektek működése idővel súlyos nehézségekbe ütközik majd. Rövid távon azonban az olajhoz hasonlóan az orosz LNG-re sem lesz nehéz új vevőket találni, ha a régiek egy része elbizonytalanodik az új helyzettől.

vg nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ha lecserélnénk a lézernyomtatókat, 2025-ig 1300 millió kg szén-dioxidot takarítanánk meg

Az üzleti tintasugaras nyomtató a pénztárcánkat és a környezetet is kíméli A legfontosabb - és legérdekesebb hírek itt! Kattints...

Hamar vígasztalódott: Nádai Anikó exférjének az oldalán tűnt fel Berki Mazsi

Nyilvános eseményen jelent meg Berki Krisztián özvegye, és nem egyedül.. Berki Mazsi is ellátogatott Zalatnay Cini és DR BRS...

Az oroszok azt állítják, augusztus 19-én nukleáris katasztrófa történik a zaporizzsjai atomerőműben

Kijev nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején, amellyel kapcsolatban...

Kiderült: Románia már a februárban szállított fegyvereket Ukrajnának

Bukarest sokáig hevesen tagadta, hogy konkrétan fegyverekkel segítette volna Ukrajnát. EU-s szinten már a háború első napjaiban elfogadtak két...
facebook