10.5 C
Budapest
2024. április. 17. szerda
HomeFőhírekKülföldPszichológiai szer felírása volt az oka a Las Vegasi öldöklésnek!

Pszichológiai szer felírása volt az oka a Las Vegasi öldöklésnek!

Amerika legnagyobb tömegmészárlása: vasárnap este Las Vegasban egy nevadai férfi tüzet nyitott a Mandala Bay szálló 32. emeletéről az alatta zajló utcai koncert résztvevőire, legalább 58 embert megölt és több mint 500-at megsebesített. Az eset sokkolta a közvéleményt, a motivációról csak találgatnak, ám egy ilyen esetekben rendszeresen visszatérő elem ismét felbukkan: a férfinak előzőleg olyan pszichiátriai szert írtak fel, amely kiválthat agresszív viselkedést.


A 64 éves Stephen Paddocknak a jelek szerint sem bűnözői múltja, sem terrorista kapcsolatai nem voltak, mégis képes volt olyan hidegvérű mészárlásra, amilyet jóformán a magukat terroristáknak tartók sem tudnak kivitelezni: az áldozatok száma közel 600-ra rúg, és mindez egyetlen ember „eredménye”.

Az értelmetlen ámokfutásra azonban, úgy tűnik, magyarázatul szolgál a hasonló tragédiáknál szinte már szokásszerűen felbukkanó elem: Paddocknak négy hónappal korábban, júniusban írt fel Valiumot (magyarul Seduxent) Steven Winkler nevadai orvos. A szorongásoldókhoz tartozó szer ismert mellékhatásai közé tartozik az agresszív viselkedés kiváltása. A szer magyarországi gyógyszerleirata egyenesen így fogalmaz: „A [szer] alkalmazásakor olyan reakciók fordulnak elő, mint nyugtalanság, izgatottság, ingerlékenység, agresszivitás, téveszmék, dühroham, rémálom, hallucinációk, pszichózis, nem megfelelő magatartás, illetve egyéb negatív magatartási formák.”

Egyedi esetről van szó csupán? Korántsem. Sőt: ha végignézzük az utóbbi évek hasonló ámokfutásait (akár iskolai lövöldözéseket, akár utcai mészárlásokat), az esetek többségében kiderül, hogy az elkövető olyan pszichiátriai szer hatása alatt állt (vagy elvonási tüneteitől szenvedett), amelyek ismert mellékhatása az agresszió, a kiszámíthatatlan magatartás. Az ilyen esetek listája egyre hosszabb.

Egyáltalán nem véletlen, hogy az utóbbi egy-két évtizedben sorozatban látnak napvilágot olyan hivatalos szakhatósági figyelmeztetések, amelyek bizonyos pszichiátriai szerek erőszakos viselkedést, agresszív magatartást vagy öngyilkossági késztetést okozó hatásaira hívják fel a figyelmet.

A Las Vegas-i eset kapcsán Kirstie Alley amerikai színésznő, a „Nicsak, ki beszél?” filmek sztárja közösségi oldalán így írt: „Meg kellene már oldanunk a rejtélyt, hogy miért nem voltak – vagy alig voltak – »lövöldözők« az 1980-as évek előtt. A fegyvereken kívül csak egy közös nevezőt ismerek” – írja, majd így folytatja: „A »lövöldözők« másik közös nevezője az USÁ-ban a pszichiátriai szerek tömeges használata. Ezek egy részének tényleges mellékhatása az erőszak és az öngyilkosság.”


Kérdéses, hogy a mostani, minden eddiginél több áldozattal járó tragédia kapcsán az okok utáni nyomozás ki fog-e terjedni az elkövető által szedett pszichiátriai szer mellékhatásaira, ami önmagában megmagyarázhatja a történteket. Itt lenne már az ideje.

Forrás:

Hídvégi Klára
képviselő
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért
Közép-Európa Alapítvány
Tel.: 06 1 342 6355
Mobil: 06 70 330 5384
E-mail: [email protected]

Képek: 24.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem