15.6 C
Budapest
2024. május. 19. vasárnap
HomeFőhírekPro és kontraPro és kontra: Az Orbán-kormány rekord nyugdíjprémiumot fizet, Gyurcsányék megszorításokat szeretnének..

Pro és kontra: Az Orbán-kormány rekord nyugdíjprémiumot fizet, Gyurcsányék megszorításokat szeretnének..

Még a baloldali sajtó egy része is kénytelen volt elismerni, hogy a kormány sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően sosem látott összegű prémiumban részesülhetnek a magyar nyugdíjasok.

Ez óriási siker, hiszen az idősebb korosztálynak nem is olyan régen, a Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt még az utolsó tartalékaihoz kellett nyúlnia.

A 2010 előtti baloldali kormányok ugyanis folyamatosan a megszorításokra és az elvonásokra építették gazdaságpolitikájukat, kizsigerelve minden társadalmi réteget, köztük is kiemelten a nyugdíjasokat, akiktől elvették a 13. havi nyugdíjat. A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal ma is erre készül, ezt mutatja több nyilatkozatuk is.

Mindenki ezt olvassa most!

Száguld a gazdaság, ezért lesz lehetőség nyugdíjprémiumot fizetni, amelynek összege a gazdasági növekedés mértékétől függ – vasárnap ezekkel a szavakkal ismertette Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában, hogy a kormány komoly támogatásban fogja részesíteni a magyar nyugdíjasokat.

Rekordprémium

Orbán Viktor a rádióinterjúban a részleteket ismertetve elmondta, hogy ennek összege átlagosan 50-56 ezer forint lehet, sőt, ha 7 százalék felett lesz a növekedés, akkor még több is. Az Origo számításai szerint, amennyiben ez utóbbi forgatókönyv valósul meg, akkor a támogatás akár a 76-80 ezer forintot is elérheti, ami mondani sem kell, hogy példanélküli lenne a rendszerváltás utáni Magyarországon.

Még a baloldali gazdasági portálok is kénytelenek voltak elismerni, hogy „eddig soha nem látott mértékű prémiumot” kaphatnak majd az idősek. Az biztos, hogy a múlt héten megjelent második negyedéves magyar GPD-növekedési adat várakozásokon felüli, hatalmas siker.

Mindenki ezt olvassa most!

A nyugdíjprémiumról egyébként a tb-törvény rendelkezik. Ebben az szerepel, hogy amennyiben az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg. Ezt pedig úgy számolják ki, hogy összeszorozzák a 3,5 százalék feletti részt és a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékát.

Komoly támogatást kaphatnak a nyugdíjasok a kormánytól az év végén. FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Gyurcsányék elvették a nyugdíjasok pénzét

Bár a kormány időspolitikájának köszönhetően az elmúlt években általánossá vált, hogy a nyugdíjasok különféle állami támogatásokban részesülnek, ez nem mindig volt így.

A 2010 ELŐTTI BALOLDALI KORMÁNYOK MEGSZORÍTÓ INTÉZKEDÉSEINEK LEGNAGYOBB ELSZENVEDŐJE UGYANIS AZ IDŐSEBB KOROSZTÁLY VOLT. NEM TÚLZÁS AZT ÁLLÍTANI, HOGY GYURCSÁNYÉK NYOLC ÉV ALATT TELJESEN KIZSIGERELTÉK A NYUGDÍJASOKAT. 

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök 2008 októberében bejelentett megszorító csomagjában csökkentette a 13. havi nyugdíj felső értékhatárát (80 ezer forintban) és a jogosultak körét.

Mindenki ezt olvassa most!

Arról nem is beszélve, hogy kormányzása során egyhavi nyugellátást vont el, hagyta elértéktelenedni a nyugdíjakat, háromszorosára emelte a gáz árát, duplájára az áram árát és az élelmiszerek áfáját.

A Demokratikus Koalíció jelenlegi elnöke emellett nyugdíjadót akart bevezetni, az időseknek még az orvosi ellátást is fizetőssé akarta tenni, sőt, bevezette a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, amit végül a szociális népszavazás eredményeképpen töröltek el.

Bajnai Gordon ugyanott folytatta, ahol elődje abbahagyta: a róla elnevezett megszorító csomaggal előrehozta a nyugdíjkorhatár emelését, visszavonta a 2009-es és 2010-es nyugdíjkorrekciót, valamint megszüntette a 13. havi nyugdíjat.

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon: együtt alázták meg a nyugdíjasokat. FORRÁS: MTI/KOVÁCS ATTILA

Gyurcsányék most is megszorítanának

A baloldali politikusok és szakértők megnyilvánulásaiból az derül ki, hogy

TOVÁBBRA IS A MEGSZORÍTÁSOKAT HELYEZNÉK GAZDASÁGPOLITIKÁJUK KÖZÉPPONTJÁBA. 

„Ahogy itt, ma a költségvetés kinéz, ahhoz nagyon-nagyon erős megszorításokat kellene eszközölni a magyar gazdaságban” – jelentette ki Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa, baloldali tanácsadó, Gyurcsányhoz közel álló közgazdász az ATV korábbi műsorában.

Mindenki ezt olvassa most!

Véleményével nincs egyedül a baloldalon, hiszen a parlamenti képviselettel bíró baloldali pártok szinte mindegyike a többkulcsos személyi jövedelemadó visszahozását javasolja, ami már az átlagfizetésből élők esetében is jelentősen megnövelné az adóterhelést. Ehhez párosulna nyilvánvalóan a nyugdíjak értékének csökkentése különféle módokon: ebben a baloldal mindig kreatív volt.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem