Pressenhet struntade i information om trakasserier
Varje dag publicerar polisens presstjänst händelserapporter på sin hemsida, allt från små trafikolyckor till mord. Men massövergreppen på unga kvinnor och flickor på ungdomsfestivalen togs aldrig upp.
– Vi borde ha skrivit en notis om det, varför det aldrig skedde vet jag inte, säger Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander till SvD.
Polisens händelserapporter på nätet, små korta telegram där allmänheten kan följa rapportering från polisens inrapporterade händelser ute i samhället. Här läggs telegram upp löpande; olyckor, stölder, räddningsinsatser, misshandel, mord och dråp.
Men inte ett enda ord om de många sexuella trakasserier som skedde mot flickor under festivalen We are Sthlm ska ha lagts ut.
Nu säger polisens presschef i Stockholm, Varg Gyllander, att de med all sannolikhet fått informationen från poliserna på festivalen, men att pressenheten av någon anledning aldrig publicerade något om det.
– Jag utgår från att informationen nådde vår avdelning, rutinen är att allting ska gå till presstjänsten. Sen görs det avvägningar över vad vi kommunicerar. Det är vad alla är kritiska till, att vi inte kommunicerade ut det trots att vi kände till det, säger Varg Gyllander, chef på polisens pressenhet i Stockholm, till SvD.
Men ni publicerade aldrig något av detta?
– Nej, det gjorde vi inte. Det är vårt bekymmer, i det pressmeddelande som skrevs fanns inget om brottsaktiviteten på festivalen, det kan man ha synpunkter på. Däremot ska vi alltid skriva händelsenotiser där det står vilka ingripanden vi gjort, det kan vara allt ifrån blottare till rån. Vi borde ha skrivit en notis om det, varför det aldrig skedde vet jag inte. Men att det skulle handla om en mörkning, det tycker inte jag, säger Varg Gyllander.
I det här debattklimatet som är när det gäller invandrarfrågan, så är man lite försiktigare.
Detta bör alltså ha lagts ut bland polisens händelserapporter på er hemsida?
– Ja, absolut. Jag försvarar ingenting av det här, jag ska också tillägga att det inte finns några regler för vad som ska och inte ska publiceras. Det görs ett urval, men just i detta fall så borde vi ha lagt ut det.
Vad är det som gjort att er pressavdelning inte lägger upp en sådan här allvarlig händelse?
– Jag försöker utreda det, min teori är att det antingen är en ren resursfråga, att ingen satt och jobbade just då med det. Eller så är det som hos oss alla, en missriktad självcensur. Den här typen av frågor är svåra att kommunicera, vi ska vara brottsförebyggande och trygghetsskapande, i det här debattklimatet som är när det gäller invandrarfrågan, så är man lite försiktigare, säger Varg Gyllander till SvD.
SvD har även talat med en polis med många års erfarenhet på fältet i Stockholm. Polisen, som vill vara anonym, menar att det finns en tystnadskultur inom organisationen när det gäller kriminalitet som kopplas till personer med invandrarbakgrund.
– På något sätt så vill ledningen lägga en blöt filt över allt, så att de inte riskerar att kränka någon eller hamna i blåsväder. Man försöker hela tiden att skala av allting och få det att låta som småsaker. Det ger en felaktig bild av samhällsutvecklingen, det skapar en extrem frustration inåt i organisationen, säger polisen med lång erfarenhet i problemtyngda områden i södra Järva Stockholm, till SvD.
Efter de tidigare händelserna med attacker mot polisen i södra Järva så agerade polisledningen på ett sätt som tolkades som ytterligare ett tillfälle där många ansåg att händelserna slätades över, det menar den anonyme polisen.
– Poliser skickades på etikkurs, detta efter att det kastats brandbomber och stenar. Det gav ingenting, det var helt fel åtgärder.
Polisens presschef kommer nu att försöka ta reda på mer detaljer om varför deras avdelning aldrig publicerade uppgifter om övergreppen på festivalerna i Stockholm.
– Vi försöker ta reda på vad som hänt, det kan vara så enkelt att det inte finns någon given rak förklaring, det var dåligt helt enkelt, det var fel, säger Varg Gyllander.
Forrás: http://www.svd.se