2.5 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Praktikus előszoba

Dátum:

Megosztás:

2015 03 16 085127

Sokan gondolkodnak el azon, hogy helyhiányában inkább kihagyják az előszobát a tervezésből. Ezzel ugyan valóban teret nyerhetnek, ám azt hinni, hogy ennek a helyiségnek nincsen funkciója nem igazán helytálló.

Tény, hogy a kabátokat, cipőket sok helyen le lehet tenni a lakásban, ám azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az előszoba nem csak tárolásra való. Átmenetet képez a „külvilág” és a meghitt, belső tér között, amire nagy szükségünk lehet.

2015 03 16 085224

Miért jó?

Elsősorban természetesen azért, mert a kabátokat, sapkákat és sálakat itt sokkal egyszerűbben tárolhatjuk, mint mondjuk a nappaliban. Másodsorban a már említett határoló szerep miatt. A lakásunk intim terület, abba csak azok léphetnek be, akiket mi akarunk. Ez az intimitás azonban erősen sérülhet, ha a kíváncsi tekintetek, vagy a hirtelen betoppanások előtt nincs semmilyen határoló, ami egy kicsit nehezítené a teljes lakás átláthatóságát. Igaz, viszonylag ritkán van szükség erre a funkcióra, ám az előszoba egyfajta elosztóként is funkcionál. Nem szerencsés, ha a mellékhelyiség a nappaliba nyílik (nem is lehet így megépíteni egy házat), hiszen hiába a szellőztetés, attól még lehetnek kellemetlen élményeink. Ráadásul jobban is mutat, ha a nappali falát nem szakítják meg lépten – nyomon ajtók.

2015 03 16 085309

Indulunk és érkezünk

Az előszoba akkor praktikus, ha azt szolgálja, amire tervezték, vagyis az elindulásunk, és a megérkezésünk megkönnyítését. Ennek megfelelően sok tárolási lehetőséggel kell rendelkeznie, és néhány esetben egyedi igényeket is ki kell elégítenie. Mindenképpen számolnunk kell azzal, hogy méretben mire számítsunk. Hiszen egyszerre ketten, hárman is megérkezünk az otthonunkba, és ebben az esetben egy 2 nm-es szobácska nem a legideálisabb, hiszen valaki beszorul a nappaliba is. a kialakításánál arra is hangsúlyt kell helyezni, hogy a lakásunknak ez az első olyan pontja, amiből a belépők információkat nyerhetnek rólunk. Ez azt jelenti, hogy nem kell nagyon telezsúfolni, sem bútorokkal sem pedig díszekkel, mert azzal kissé mellbevágó élményben lehet része a belépőknek. A burkolatok kialakításánál a szempont az, hogy a padló biztosan koszos lesz, és a falak sem maradnak érintetlenek. Belépéskor a saras cipőt le kell venni, ehhez megtámaszkodunk, vagy éppen a vizes kabátunkat nyomjuk neki a falnak. Érdemes úgy kialakítani az előszobát, hogy a funkcionalitása mindenképpen tökéletes legyen, a hangulattal csak ezután foglalkozzunk.

2015 03 16 085404

Mindenki levet valamit

Praktikussági szempontból a következőkre mindenképpen szükségünk lesz: értelem szerűen egy kabátakasztó és egy cipőtartó elkell az előszobában. A takarítást megkönnyítendő egy nagyobb előszobaszőnyeg is jól jöhet. Ennél fontos szempont, hogy ne legyen világos színű, hiszen a sár, a por és minden más kosz is ezen landol belépéskor. Azzal is számolni kell, hogy olykor tetemesebb mennyiségű vízzel is el kell bánnia az előszobának, vagyis egy olyan részt is érdemes beiktatni, ahova a csepegő cipőket tehetjük. Erre tökéletes egy mélyebb tálca, kavicsokkal feltöltve. Szintén sarkalatos kérdés lehet az ernyőtartó. Addig nem is hiányzik az embernek, amíg nem kapja el egy kiadós zuhé, és a csepegő ernyőt először az előszoba padlójára folyatja, amíg a kabátját leveszi, majd a fél lakást összecsöpögteti, amíg a zuhanyzóba zárhatja a vízhatlan eszközt. Ezen kívül praktikus lehet egy ülőalkalmatosság is, ám ez sokszor kimarad helyhiány miatt. Mindenesetre az idősebb rokonok, barátok számára egy széket nem árt rendszeresíteni a közelben.

Forrás: szepzold; Kép: szepzold;

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...