28.3 C
Budapest
2023. június. 2. péntek

Pozitív hírek szivárogtak ki Brüsszelből: a Magyarországnak járó uniós pénzekről van szó

Dátum:

Megosztás:

Magyarország közel áll a megállapodás eléréséhez, amelynek köszönhetően 28 milliárd eurónyi uniós forrás szabadulna fel

– jelezte a Bloomberg hírügynökségnek Orbán Viktor uniós megbízottja.

Közel áll Magyarország az Európai Unióval való megállapodáshoz, amivel az ország közelebb kerülne ahhoz, hogy hozzáférjen a jogállamisággal és az alapvető jogokkal kapcsolatos aggályok miatt befagyasztott, közel 28 milliárd eurós kerethez.

A legfrissebb hírek itt!

A hírügynökségnek mindezt Bóka János, Orbán Viktor magyar miniszterelnök uniós megbízottja mondta el csütörtökön. Arról is beszélt a megbízott, hogy az Európai Bizottság várhatóan a jövő hét elején válaszol a kulcsfontosságú igazságügyi reformokra vonatkozó magyar javaslatokra.

Ha a javaslatokat az Európai Bizottság elfogadja, a magyar parlament április közepén iktathatja törvénybe azokat, és ezzel elhárulna egy jelentős akadály a helyreállítási alap forrásainak felszabadítása elől, és a második félévben Magyarország hozzájuthatna 5,8 milliárd euróhoz – tudósít a hírügynökség.

Nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz– mondta Bóka, aki egyúttal az Igazságügyi Minisztérium államtitkára is.

Nem maradtak hátra nyitott politikai kérdések

emelte ki.

A tárgyalásokra rálátó uniós tisztviselő a hírügynökségnek pedig arról beszélt, hogy a megállapodásról szóló tárgyalások előrehaladottak, és a következő napokban létrejöhet az egyezség. Közben Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, a tárgyalások folyamatban vannak.

Bóka azt vetítette előre, hogy Magyarország várhatóan az idei harmadik negyedévben hozzáférhet a helyreállítási forrásokhoz.

„Ehhez azonban fel kell gyorsítani a folyamatot”

 fogalmazott, hozzátéve: az igazságügyi reformokról szóló megállapodás nagyban hozzájárulna a szükséges politikai bizalom megteremtéséhez.

A hírügynökség azt is felidézi, hogy az Európai Bizottság egy külön eljárás keretében 22 milliárd euró visszatartásáról is döntött, ami az ún. kohéziós alapokat érintette, mivel aggályok merültek fel például az igazságszolgáltatás függetlenségével és az EU Alapjogi Chartájának be nem tartásával kapcsolatban, többek között az LMBTQ-jogok, az akadémiai szabadság és a menedékjog tekintetében. A cikk arra is kitér, hogy Magyarország számára 27 kulcsfontosságú feltételt szabott a Bizottság, amelyeket teljesítenie kell a kormánynak annak érdekében, hogy felszabadítsa a forrásokat. Ezen követelmények közé sorolható az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos aggályokat kezelő lépések, valamint négy, az igazságszolgáltatásra vonatkozó követelmény.

A legfrissebb hírek itt!

Bóka ezzel kapcsolatban azt mondta, a fennmaradó követelésekkel kapcsolatos munka nem halad olyan gyorsan, ahogyan azt remélnék, mert időről időre új aggályok merülnek fel az Európai Bizottság részéről, amelyek tovább bonyolítják a folyamatot.

A vállalásokat sorolva kitért arra, hogy Magyarország megerősíti a bírák vezette Országos Igazságszolgáltatási Tanács hatáskörét, többek között úgy, hogy egyes döntésekről kötelező érvényű véleményt adhat, valamint a Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztásával is erősítik a szervezet szerepét. Ezen túl a magyar kormány Bóka János elmondása szerint automatikus ügyelosztási rendszert vezet be a Legfelsőbb Bíróságon a politikai befolyásolás kockázatának csökkentése érdekében, megszüntet minden akadályt a bírák elől, hogy kérdéseket terjesszenek az Európai Bíróság elé, és korlátozza a hatóságok lehetőségét arra, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljanak panasszal – írja a Portfolio.hu

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis, Nomzamo Mbatha, Dominic Purcell – A bérgyilkos (Assassin) – (Az utolsó filmek egyike) – videó

Amikor forradalmi, kísérleti emberi dróntechnológia az ellenség kezébe kerül, egy elit C.I.A. csoport vezetőjének és csapatának kell szolgálatba...

Ő az! Fotókon az intézetis kisfiúk megrontója! (18+)

Őrizetbe vették azt a férfit, aki a gyanú szerint "intézetis" kisfiúkat csalt az otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal...

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the U.S. (18+)

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the...

Figyelmeztetést adott ki a Google: ne kattints rá, ha ezt látod a leveleid között

Egy újfajta nyereményjáték terjed a népszerű levelezőrendszerben. Amelyre ha valaki rákattint, adatai rossz kézbe kerülhetnek. A népszerű böngésző levelezőprogramját,...