7 C
Budapest
2023. február. 2. csütörtök

Portréfilm készült Malaláról

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Személyes portréfilmet forgatott a tinédzser pakisztáni emberi jogi aktivistáról, Malala Juszafzairól és édesapjáról Davis Guggenheim amerikai rendező. A He Named Me Malala (Ő nevezett el Malalának) című alkotást péntektől játsszák Észak-Amerikában.

Malala Juszufzai önéletrajzi könyve egy kirakatban. Fotó: MTI

Guggenheim – aki korábban Barack Obamáról, Al Gore-ról és a U2 együttesről is készített dokumentumfilmet – másfél évet töltött a Nobel-békedíjas Malala Juszafzai pakisztáni emberjogi aktivistával és családjával, hogy elkészítse a portréfilmet. A rendező visszatekintve elismerte, hogy mélyen megindította az együtt töltött idő, kijelentette, hogy a kamaszlányról készült filmje a “kedvence”, és egyszerűen beleszeretett a családjába.

Malala nagyszerű munkája mellett leginkább a Juszafzai család dinamizmusa inspirálta filmjét, amely bemutatja, hogyan őrzik kulturális hagyományaikat, mekkora érték számukra a tanulás és az öröm.

Az 51 esztendős filmes – akinek felsége és három gyermeke van – bevallotta, szeretné, ha a családja jobban hasonlítana Malala családjára, ahol átütő az egymás iránti szeretet.

A tinédzser aktivista lányt 2012-ben tálib harcosok fejbe lőtték, mert kiállt azért, hogy a lányok is tanulhassanak Pakisztánban. De gyógyulása után is rendületlenül folytatta a munkát, most már globálisan, 2013-ban felszólalt az ENSZ-ben és tavaly elnyerte a Nobel-békedíjat.

A film a 18 éves Malala és apja, Ziauddin Juszafzai szoros kapcsolatára összpontosít. A tanár apa számtalanszor beszélt arról, hogy gyermeke neme nem szabhat határt lehetőségeinek.

“Két lányom van, de a lányaim rejtélyesek számomra” – mondta Guggenheim és hozzátette: meg akarta érteni, hogyan alakult ki ilyen kapcsolat Malala és apja között, ezt akarta kibontani a filmben is.

Guggenheim utánanézett, hogy Malala családjában hagyománya volt a nyilvános szónoklatoknak: nagyapja vallási személy volt, apja pedig gyakran felszólalt az oktatás és a szabadság védelmében, a vallási szélsőségek ellen. A rendező megtudta, hogy Malala egy 19. századi pastu hősnőről kapta a nevét, aki afgán katonákat toborzott a brit hadsereg ellen és nyílt kiállásáért megölték.

Guggenheim Kenyába, Nigériába és Jordániába is elutazott Malalával és apjával, akik a gyermekek jogainak védelmében járják a világot. De azt is lefilmezte, amikor a kamaszlány a leckéjét írta, évődött a fivéreivel és elpirult Roger Federer online képei láttán.

A Kellemetlen igazság Oscar-díjas rendezője mégis azt állítja: több száz beszélgetés, a Juszafzai családdal együtt töltött számtalan óra után is rejtély maradt számára Malala.

“Ez a kedvenc filmem, mert tényleg megváltoztatta az életemet. Teljesen elvarázsolt. Azt szeretném, amit ők. Olyan apa akarok lenni, mint Zia. Szeretném, ha a lányaim azt a szeretetet éreznék belőlem, amelyet Malala kap apjától. Azt akarom, hogy átérezzék azt a szeretetet és tiszteletet” – mondta Guggenheim.

A dokumentumfilmet a szeptemberi Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták, október 8-án pedig a Londoni Filmfesztiválon vetítik.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Döntött a kormány, módosította az adósságrendezés szabályait

Több, a családi csődvédelem szempontjából meghatározó törvényt is felülírt a kormány legfrissebb határozatával, amelyben átírták az adósságrendezés szabályait.   Rendeletben...

HRW: Ukrajna a nemzetközi jog által tiltott aknákat vetett be Izjumnál – írja az euronews.com

Nemzetközi jog által tiltott aknákat használ Ukrajna - állítja a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet. A tiltott...

Hatvan házkutatás – Újabb orvosok és cégvezetők kerültek rendőrkézre

A gyógyászati segédeszközös csalási ügyben 250 rendőr csapott le 6 orvosra, 8 cégvezetőre és 3 alkalmazottra. Újabb 17 embert...

Időjárás! .. Holnap jön a havazás, és aztán olyan lehűlés, amely nem engedi elolvadni a havat – videó

Nagy esély van arra, hogy hosszú, kemény tél áll előttünk.. Napos idő várható február 2-án, a hagyomány szerint pedig...