15.7 C
Budapest
2023. szeptember. 24. vasárnap

Plakátkampányt indít a kormány az oltás népszerűsítésére, 6 millió beoltott a cél

Dátum:

Megosztás:

Múlt héten Magyarország oltott a leggyorsabban az Európai Unióban

– közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Az a cél, hogy minél többen oltassák be magukat, és ha sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni, május végére mindenkit beolthatnak, aki regisztrált

– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely kijelentette: nincs érdemi különbség az egyes vakcinák hatékonyságában, mindegyik Magyarországon használt oltóanyag hatásos és védelmet biztosít, és a járvány legyőzésének nincs más eszköze, mint az oltás. Közölte: már meghaladta a 3 millió 90 ezret a beoltottak száma, és nő az oltási hajlandóság, már több mint 4,2 millióan regisztráltak.

A háziorvosok megkapják a teljes regisztrációs listát, ők dönthetnek arról, hogy az oltási sorrendben kit kell beoltani – jelezte Gulyás Gergely.

„Az oltás életet ment” jelszóval kampányt indít a kormány az oltakozás népszerűsítésére, az óriásplakátokon ismert emberek buzdítják a lakosságot a vakcina felvételére – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: folyamatosan nő az oltási hajlandóság, napi 80-100 ezer fővel nő a regisztráltak száma, összesen eddig közel 4 millió 217 ezren jelezték, hogy felvennék a vakcinát.  Emlékeztetett: a háziorvosok megkapták a regisztráltak teljes listáját, így rájuk van bízva, hogy kik kerülhetnek sorra.

Az itthoni vakcinák hatékonyak és biztonságosak, és életet mentenekForrás: MTI/Vajda János

Pótolni kell a kieső vakcinákat

A miniszter azt is hangsúlyozta: nincs lényegi különbség az egyes oltóanyagok hatékonysága mögött, az egyes vakcinákat lejárató álhírek mögött üzleti érdekek állnak. Gulyás Gergely közölte: a Brüsszel által megrendelt vakcinák közül a Janssen is kiesett, ami félmillióval kevesebb vakcinát jelent, ezért kormány a kieső vakcinamennyiséget más gyártóktól igyekszik pótolni. Szavai szerint a beoltottak száma meghaladta a 3 millió 90 ezret, tehát az átoltottság kétszerese az uniós átlagnak.

A miniszter közölte: a társadalmi immunitás eléréséhez 6 millió embert kellene beoltani Magyarországon, és ha sikerül pótolni a kieső Janssen-vakcinákat, akkor május végéig mindenkit be is tudnak oltani. 

Nem lesz digitális oktatás alsó tagozaton

Három és félmillió beoltottnál – várhatóan jövő hét közepén – nyithatnak a teraszok. Ezzel párhuzamosan a kormány eltörli a vendéglátókat érintő közterület-használati díjakat, és felfüggeszti az ezzel kapcsolatos adminisztrációs nehézségeket – ismertette a politikus, hozzátéve: a bértámogatás májusban is jár a vendéglátóhelyeknek. Az iskolák újranyitása kapcsán azt hangsúlyozta, az csak kellő óvatossággal, fokozatosan történhet.

A bölcsődék eddig is nyitva voltak, most az óvodák, alsó tagozatok nyitása következik – magyarázta, megjegyezve: az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet a diákok számára. Nem várható el viszont – folytatta –, hogy a tanárok kétszer tanítsanak, digitális oktatás ezért nem lesz az alsó tagozaton.

Az óvodák kinyitnak április 19-énForrás: MTI/Balázs Attila

Az oltás pártjára kell állni

Azon kérdésre, hogy mi a véleménye a baloldal oltással kapcsolatos kettős beszédéről, Gulyás Gergely úgy felelt: minden vakcina nagyobb védelmet jelent, mint bármi más, a vakcina elleni aláírásgyűjtést, az oltással kapcsolatos félelemkeltést nem tartják elfogadhatónak. 

– A baloldalt mindig megkértük, hogy vannak olyan pillanatok a politikában, amikor jobb az egyetértés, mint a széthúzás, ilyenkor érdemes a vitákat félretenni. A járványidőszak nem választási kampány idejére esik, most összefogásra van szükség. Fel kell nőni a feladathoz, az oltásellenesség helyett az oltás pártjára kell állni – fogalmazott, kiemelve: mindenkit arra biztatnak, hogy éljen az oltás lehetőségével.

Csak biztonságos és hatékony vakcinát engedélyeznek

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: várhatóan a jövő hét közepén éri el a 3,5 milliót a beoltottak száma, s akkor fog a kormány dönteni arról, hogy milyen intézkedéseket hoznak majd akkor, ha az átoltottság eléri a 4-4,5 millió főt, s 4 milliós átoltottság felett jöhetnek az olyan szabályok is, amelyek kapcsán szerepet kaphat az igazolvány. 

Szintén kérdésre hangsúlyozta: sehol sem tették kötelezővé az oltást, az egészségügyben sem, így a vendéglátóiparban dolgozóknak sem fogják.

Annak firtatására, hogy változhat-e a protokoll az AstraZeneca és a Sinopharm esetében, a miniszter azt felelte, hogy az újságírók felelőssége is, ha valamelyik vakcinával szemben bizonytalanságot keltenek. Gulyás Gergely arra is utalt, hogy az AstraZeneca elleni sajtótámadások esetleg egy másik gyógyszergyártó üzleti érdekéből születhettek. – Csak biztonságos és hatékony vakcinát engedélyeztünk – szögezte le a miniszter.

Karácsony Gergely számára csak ugródeszka BudapestForrás: Origo

Karácsony számára csak ugródeszka Budapest

A főpolgármester úr hosszabb ideje úgy viselkedik, mint aki a budapesti városvezetést ugródeszkának használja. Kötöttünk egy megállapodást a fővárossal, aminek nemcsak a diákváros a tétje, hanem a budapesti egészségügyi ellátás is – válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy a Fudan kínai egyetem miatt törölték-e a Diákváros ötletét, s hogy utóbbi esetben Karácsony Gergely főpolgármester inkább visszamondaná a budapesti atlétikai világbajnoki esemény rendezését. A miniszter arra is emlékeztetett, hogy évente 10 milliárd forintot kapna az alku szerint a főváros.

A Diákváros meg fog épülni, ezzel összhangban áll, hogy a világ egyik legjobb egyeteme is ide költözik. Értem, hogy a Fudan egy kínai egyetem, de a kínai kommunizmusra ne hivatkozzon a főpolgármester, amikor a magyar kommunista párt utódpártjának a szövetségese – szögezte le Gulyás.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az ellenzék nyitni akart, amikor zárni kellett volna. A kormány előrejelzései eddig is pontosak voltak. Az ellenzék stratégiai döntése az volt, hogy a járványügyi védekezés időszakában is támadják a kormányzatot, erről a stratégiáról Gyurcsány döntött.  Jó lett volna, ha Karácsony nem követte volna ezt a stratégiát – mondta Gulyás.

Időben érkezik a Szputnyik

Az azzal kapcsolatos érdeklődésre, hogy a Szegedi Tudományegyetem professzora maradhat-e azok után, hogy az Egyesült Államok elnökére és alelnökére is rasszista kijelentéseket tett, Gulyás Gergely az egyetem válaszát idézte. Ez úgy szól, hogy a professzor kijelentései ellentétesek az SZTE értékrendjével, a rektor ezért vizsgálatot rendelt el az ügyben, ám amíg az le nem zárul, addig nem nyilatkoznak. – A kormány értékrendjével is ellentétes, amit Gulyás László mondott – mondta a miniszter, hozzátéve: a köztársasági elnök felé is jelezte, hogy elnézést kér a kormány, amiért olyan embert jelölt kitüntetésre, aki esetleg nem méltó rá.

Időben érkeznek a Szputnyik-vakcinákForrás: MTI/Ujvári Sándor

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy a második oltást követően a kínai vakcina ugyanolyan vagy jobb védelmet biztosít, mint a Magyarországon megkapható bármelyik másik oltóanyag. 

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a Szputnyik-vakcina második oltásra szolgáló adagjai is időben megérkeznek, de ha nem 21, hanem 25 vagy 30 napra adnák be a második oltást, annak se lenne semmilyen negatív következménye. Ettől függetlenül a szállítmány megérkezik időben.

A politikus elmondta továbbá, hogy  az életvédelmi, például onkológiai kezeléseket nem függesztette fel a kormány a járvány miatt. Szavai szerint bizonyos szűrővizsgálatok szenvedhetnek késedelmet, de az akut beavatkozásokat most is elvégzik. Közölte: a közterületi parkolás továbbra is ingyenes lesz, amíg a járványhelyzet ezt indokolja.

Az oltottaknak idővel nem kell karanténba mennie

A kormány a 2021-es költségvetést úgy készítette elő, hogy a 7,5 százalékos hiánycél elérhető legyen – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Korábban egy konzervatív költségvetési politika volt itthon, de most muszáj több pénzt bevonni a gazdaságba. 

Gulyás kérdésre azt mondta, az oltással kapcsolatos rémhíreknek senki ne üljön fel, mert a betegségben meg lehet halni. Aki oltott, annak idővel nem kell karanténba mennie

– mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Jelenleg 1523 ember van intenzíven – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Gyilkos Joe (Killer Joe), amerikai thriller – videó (18+)

Chris-re, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a...

Jennifer Love Hewitt – Ügyféllista (The Client List) – videó

Samantha Horton egy texasi kisvárosban él a családjával. Az egykori szépségkirálynő hajdan szebb napokat látott, most viszont nehéz...

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Az ukrán elnök szerint, aki nem támogatja őket, Oroszországnak segít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau...

Angliában a migránsokat legalább háromcsillagos szállodákban kell elhelyezni

A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint mivel a lakhatásuk költsége napi 8 millió fontra emelkedett, így ez a...