19.6 C
Budapest
2022. augusztus. 8. hétfő

Pfizer vakcina: eddig tart a védettség a második oltás után.., és kell-e vajon harmadik dózis?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Meddig véd a Pfizer vakcina, mennyire hatásos a mutánsok ellen és kell-e vajon harmadik dózis?

A Covid-19 elleni vakcinák között elsőként engedélyezett, és 2020. decembere óta Magyarországon is használt Pfizer vakcina (Comirnaty®) hatékonysága klinikai vizsgálatokban igazolt. A vakcina hatékonysága 16 év fölötti személyeknél – a Covid-19 megbetegedés kivédésére vonatkozóan – hivatalos adatok alapján 94,6 %. További jó hír, hogy a 70 év fölötti korosztálynál is hatásos védelmet kínál a Pfizer vakcina, ez esetben a hatékonyság 92 %-nak adódik.

Mindenki ezt olvassa most!

A Pfizer krónikus betegeknél és időseknél is véd

Cukorbetegeknél, vesebetegeknél vagy szívbetegeknél is hatásosan védi ki a Covid-19 megbetegedést a Pfizer oltóanyaga, noha annak a hatékonysága kissé elmarad az egészséges populáción tapasztalt értéktől:

  • szívbetegeknél és krónikus vesebetegeknél 80 %
  • 2-es típusú cukorbetegeknél 86 %
  • agyi kerengési zavarokkal küzdőknél 75 %
  • immunhiányos betegeknél 84 %
  • túlsúlyos személyeknél 96 %
  • elhízottaknál 93 %
  • magas vérnyomásos személyeknél 90 %.

A Covid-19 súlyos formájával szemben magasabb fokú védelmet kínál a Pfizer vakcina a krónikus betegeknél is. Szívbetegeknél, agyi keringési zavarokkal küzdőknél vagy 2-es típusú cukorbetegeknél ez esetben a védelem 90 % fölöttinek adódik; sőt az immunhiányos betegeknél 100 %-ra rúg.

Már egyetlen dózis is nyújt védelmet – csak kisebb fokút

A Pfizer oltásából két dózis felvétele szükséges ahhoz, hogy a hivatalosan közölt mértékű védelem kialakuljon. A két oltás felvétele közötti időtartam – alkalmazási előírás alapján – 3 hét.

Egyelőre nincs adat arra vonatkozóan, hogy a Comirnaty felcserélhető-e más Covid-19-vakcinákkal a vakcinasorozat befejezéséhez. Vagyis, aki elsőként Pfizert kapott, annak másodikként is azt az oltást kell felvennie.

Mindenki ezt olvassa most!

Noha a védelem maximalizálása érdekében mindkét dózis felvétele javasolt, már az első oltás felvételét követő 2 hét eltelte után kialakulóban van a védelem, ami az USA-beli járványügyi hatósága (CDC) szerint körülbelül 80 %-os hatékonysággal képes megvédeni a megbetegedéstől.

Egy Izraelben, 1,2 millió oltott személy bevonásával végzett vizsgálat arra mutat rá, hogy a Pfizer vakcina második adagjának a beadása után 7 nappal már 94 %-os védelem mutatható ki a tünetes Covid-19 megbetegedéssel szemben, és a súlyos megbetegedés kockázata 92 %-kal kisebb ez esetben.

Lehetséges, hogy egy-másfél év után újra kell oltani

Arra vonatkozóan jelenleg nem áll rendelkezésre sem tapasztalat, sem pontos információ, hogy meddig tart a felvett oltások hatása. Jelenleg 7 hónapnál járunk tapasztalati téren, és eddig hatásosnak mutatkozik a vakcina. A fejlesztők és szakértők közül többen úgy gondolják, hogy egy-másfél év múlva „emlékeztető” oltásokra lesz szükség. Azt illetően, hogy ez a 3. oltás mRNS-alapú, vektor-alapú, netán elölt vírusos technológián nyugvó legyen, megoszlanak a vélemények.

Pfizer vakcina és a mutánsok

Laboratóriumilag igazolt, hogy a Pfizer vakcinával oltottak védelmet élveznek a brit variáns és a dél-afrikai koronavírus mutánsokkal szemben, noha lehetséges, hogy ez a védelem kisebb fokú, mint az „eredeti”, a vuhani koronavírussal szembeni.

Mindenki ezt olvassa most!

Az MTI május 6-án két friss amerikai kutatásról is beszámolt. Az egyik a New England Journal of Medicine című amerikai egészségügyi hetilapban jelent meg, és a vizsgálatok szerint a több, mint 200 résztvevőnél a brit mutánssal szemben 89,5 százalékos hatékonyságú, a dél-afrikai variánssal szemben pedig 75 százalékos hatékonysági arányt rögzítettek.

A második tanulmány a The Lancet orvosi hetilapban jelent meg, ami január 24. és április 3. között vizsgált, több mint 230 000 koronavírusos izraeli lakos adatain alapul. Ennek során megállapítást nyert, hogy a Pfizer mintegy 95 százalékos hatékonysággal bír a fertőzőbb variánsokkal szemben a 16 évnél idősebbek esetében.

Mi a helyzet az indiai mutánssal?

A 2021. tavaszán felbukkant indiai mutánssal szemben mutatott hatékonyságról egyelőre biztosat nem lehet tudni. A Pfizer képviseletében Albert Bourla 2021. április 24-én úgy nyilatkozott, hogy optimista abban a tekintetben, hogy a Pfizer vakcina az indiai variánst is képes kontroll alatt tartani. Hangsúlyozandó azonban, hogy ez csak egy korábbi tapasztalatokon nyugvó vélelme volt, konkrét vizsgálati eredmények egyelőre nem állnak rendelkezésre a hatékonyságot illetően.

Mindenki ezt olvassa most!

Ugyanakkor május végén napvilágot látott egy brit kutatás, amelyben a Pfizer és az AstraZeneca hatékonyságát vizsgálták az indiai mutáns ellen. Erről itt írtunk.

A két vakcina hatékonyságát felmérő brit közegészségügyi szolgálat vizsgálata kimutatta, hogy a Pfizer/BioNTech-oltóanyag a második dózis beadása után két héttel 88 százalékos hatékonyságú az indiai mutáns okozta, tünetekkel járó megbetegedés kialakulásával szemben. Ugyanez a vakcina 93 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a Covid-19 betegség kifejlődését a B.1.1.7 megjelölésű kenti variáns esetében.

Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megcsípte a darázs a zöldségesnél dolgozó férfit a szentendrei piacon – A helyszínen életét vesztette… Kedves ember volt, Isten nyugosztalja!

Megcsípett egy darázs egy embert szerda délelőtt a szentendrei piacon. A BudaPestkörnyéke.hu úgy tudja, a helyi zöldséges alkalmazottját támadta...

A világ “baráti és Orbán Viktorral ellenséges” része is felfigyelt a miniszterelnök dallasi beszédére

A világ "baráti és Orbán Viktorral ellenséges" része is felfigyelt a miniszterelnök dallasi, a CPAC-konferencián mondott beszédére - értékelt...

Így dolgoznak rendőreink – videó

Így fogták el a veszélyes bűnözöt.. Videó itt! Hirmagazin.eu

A szeder finom, édes és egészséges

Emlékszem, amikor gyerekkoromban nagymamánál ettük a szedret és nem foglalkoztunk azzal, hogy aztán kékesfekete szájjal bújunk elő a...
facebook