0.9 C
Budapest
2023. január. 27. péntek

Péterfalvi: a terrorizmus elleni harcot is segíti a biometrikus azonosítás

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: MTI

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke utalt arra, hogy adatvédelmi szempontból is nagy gondot jelenthet, hogy migránsok tömege árad be az országba.

A sokat kritizált biometrikus azonosítás a terrorizmus elleni harcot is szolgálja – mondta a Magyar Időknek Péterfalvi Attila, aki a lapnak adott interjúban cáfolta, hogy az információszabadságról szóló törvény módosítása alkotmányellenes lenne, beszélt a gyermekeket az internet veszélyeitől védő Arcades-programról, valamint arról is, hogy adatvédelmi szempontból is problémát jelentenek a migránsok.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Magyar Idők hétfői számában megjelent interjúban utalt arra, hogy adatvédelmi szempontból is nagy gondot jelenthet, hogy migránsok tömege árad be az országba és a kontinensre azonosítás nélkül. A schengeni adatbázissal kapcsolatos adatvédelmi ellenőrzések a hatóság kompetenciájába tartoznak – mutatott rá Péterfalvi Attila, aki a panaszbeadványok számának emelkedésére számít.

Az állampolgárok adatainak védelméről szólva Péterfalvi Attila azt mondta: igazából két veszély leselkedik ránk ilyen szempontból a magánszférában. Az egyik a technika fejlődése, a másik pedig a terrorizmus elleni küzdelem, a nemzetbiztonság, a bűnmegelőzés és a bűnüldözés. Utóbbit szolgálja majd Magyarországon az új biometrikus sablonon alapuló arcképközpont. Ezzel megpróbálták megtalálni azt a megoldást, amely még alkotmányosan elfogadható, de a magánszférához való jog nem sérül. Mint hangsúlyozta, az adatok felhasználását csak a legfontosabb állami célok indokolhatják, többek között nemzetbiztonsági szempontok.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítása kapcsán leszögezte: nem alkotmányellenes, hogy a kérelmezőnek közölnie kell saját adatait, ha közérdekű információkhoz akar jutni, mivel az adatkezelőnek nincs joga a kérelmező azonosítására, nem ellenőrizheti, hogy a megadott személyes adat valóban a kérelmezőé-e.

A hatóság elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy az interneten közétett adatok a gyermekekre is veszélyt jelenthetnek. Mint elmondta, az Arcades-program keretében a közeljövőben kétszáz pedagógust készítenek fel a nemrég elkészült európai uniós adatvédelmi tananyagból, illetve az általános és középiskolásoknak szóló oktatási tematikából.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis egyik utolsó filmje: Távfelügyelő (Wire Room) – videó

Bruce Willis egyik utolsó filmje (2022), izgalmas, fordulatokban gazdag thriller..   Teljes film magyarul: Távfelügyelő (Wire Room) Kellemes szórakozást a filmhez! Még több...

A napenergia előnyei – a szolárzuhany mindenki számára gazdaságos megoldás

Sokba kerül a meleg vizes zuhanyzás? Attól függ! Ugyanis létezik olyan energiabarát megoldás, ami nyáron a napban rejlő...

Egy órán keresztül próbálták újraéleszteni azt a taxisofőrt, aki vezetés közben kapott infarktust a Keleti pályaudvarnál…

Ismerősök és ismeretlenek is hősnek tartják Istvánt - írja a ripost.hu Katonák és rendőrök árasztották el a Keleti pályaudvar környékét –...

Mutatjuk, mik lesznek 2023 szextrendjei (18+)

Ahogy az élet minden egyéb területén, úgy szex téren is jönnek-mennek a trendek. De vajon mik jellemzik 2023-at,...