Daquq, Irak
Uudet rajat muotoutuvat nyt Irakissa. Kirkukia valvovien kurdipeshmergojen komentajan Jafar Mustafan mielestä Irak on jo tosiasiassa jakautunut, eikä paluuta kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen ja yhtenäiseen Irakiin ole.
Isis vetäytyy Irakissa tuhotun maan taktiikalla. Poliisit ja sotilaat valvovat, etteivät asukkaat palaa taloihinsa kaupungeissa, joista Isis on häädetty; sillä usein niihin on sijoitettu räjähteitä.
Matkustin toukokuun alussa Daquqiin vapaalta töihin palaavan poliisin kanssa. Daquq sijaitsee 240 kilometriä Bagdadista pohjoiseen ja on lähellä Kirkukia, jonka hallinta on yksi Irakin vaikeimmista kiistoista.
Alkuvuonna Isis, tai Daish kuten järjestöä Irakissa kutsutaan, oli niin lähellä Daquqia, että sen mustat liput näkyivät kaupungin ohittavalle Bagdadin moottoritielle.
– Aiemmin Isis kontrolloi Bagdad-Kirkuk -moottoritietä, nyt sitä hallitsevat shiiamilitiat, kertoo Jafar Mustafa. Hän on Kirkukissa toimivien kurdisotilaiden eli peshmergojen komentaja, aiemmin hän oli peshmergaministeri Kurdistanin aluehallituksessa KRG:ssa.
Nyt Isis on vetäytynyt, mutta vain muutaman kilometrin.
– Tuolla asuu Amir Daish eli Isisin prinssi, sheikki Salih, osoittavat daquqilainen poliisi Hiwa ja peshmerga-aseman päällikkö pellon toisella puolella häämöttäviä rakennuksia Zangarin kylässä Daquqin laidalla.
Tällä pellolla kulkee arabien ja kurdien välinen raja. Sitä ei ole merkitty karttaan, mutta sitä ei ylitetä. Jos arabeilla on asiaa basaariin, he eivät tule varttitunnin matkan päähän Daquqiin, vaan ajavat kaksi ja puoli tuntia Tikritiin.
– Pidätämme heidät, jos he tulevat tänne. Meillä on heidän nimensä, vakuuttaa poliisi Hiwa.
Vapaaehtoisten armeija puolustaa kurdeja
Peshmergat suostuvat kuvattavaksi, mutta heidän aseitaan ei saa kuvata. Aseman parakit pienen kukkulan laella on suojattu hiekkasäkeistä kootuilla valleilla. Komentaja ei halua vastata kysymykseen siellä olevien sotilaiden määrästä, joten en kysy nimiäkään.
Peshmergat ovat palkka-armeija, mutta Irakin hallituksen ja kurdihallinnon riitojen takia kurdit eivät ole saaneet kuin osan heille kuuluvista öljytuloista. Siksi peshmergat eivät ole saaneet kolmeen kuukauteen palkkaansa, joka on 400 dollaria kuukaudessa. He pitävätkin itseään vapaaehtoisina. Monet ovat lainanneet rahat bussilippuun päästäkseen rintamalle.
– Meillä on vain yksi toive: itsenäinen Kurdistan, eräs peshmerga kertoo tulkin välityksellä.
Shiiojen Duzissa omat lakinsa
Poliisien mukaan Daquqissa olisi aivan turvallista ottaa valokuvia, mutta on liian kuumaa, joten lähden tulkin kanssa Kurdistanin autonomisella alueella sijaitsevaan Kalariin. Eräs poliisi vie meidät Duziin, matkalla syömme lounaan moottoritien vieressä olevassa ravintolassa.
Kurdit pitävät Duzia ongelmakaupunkina, sillä suurin osa sen asukkaista on shiia-arabeja, jotka eivät halua tehdä yhteistyötä sen enempää kurdien kuin sunnienkaan kanssa.
– He elävät omien tapojensa ja lakiensa mukaan, he haluavat perustaa Duzin autonomisen alueen, eräs daquqilainen poliisi selittää
– Täällä käy usein pohjoiseen turvaan matkustavia sunniarabeja, kertoo ravintoloitsija Duzissa. Viikko aiemmin nuori sunnipoika ammuttiin siellä kuoliaaksi. Ampujaa ei ole tavoitettu, mutta epäilyt kohdistuvat vahvoina Hashid Shaabiin, paikalliseen shiiamilitiaryhmään.
Kun saavumme reittitaksiasemalle, poliisi valitsee minulle ja tulkille kurdipukuun pukeutuneen taksikuskin, ja lähdemme heti ajamaan kohti Kalaria.
Tulkki vitsailee kuskille, että minä olen huolissani matkan turvallisuudesta. Kuski näyttää, että hänellä on pistooli: ei hätää, jos arabi tulee!
Isisin häätäminen Mosulista vaikeaa
Isis on joutunut vetäytymään Keski-Irakissa, mutta Mosulista sillä on edelleen tiukka ote. Jafar Mustafa pitää Mosulin valtaamista Isisiltä todella vaikeana tehtävänä: Mosul on Irakin toiseksi suurin kaupunki.
– Isis valvoo koko raja-aluetta Irakin ja Syyrian välillä, he menevät ja tulevat miten haluavat, hän kertoo ja jatkaa:
– Irakin arabisotilaat ovat heikkoja ja korruptoituneita. Kapinoivat shiiamilitiat eivät ole oikea taho taistelemaan Isistä vastaan. Ilman kurdipeshmergoja Isis hallitsisi nyt koko Irakia.
Jafar Mustafan mukaan Isisin taistelijat ovat taitavia ja kokeneita, ja heillä on paljon asiantuntemusta erityisesti räjähteistä. Peshmergat eivät ole saaneet ainoatakaan Isisin jäsentä elävänä vangiksi, sillä nämä räjäyttävät itsensä mieluummin kuin antautuvat.
Kirkukiin vaaditaan kansanäänestystä
Kirkuk on edelleen virallisesti Irakin hallituksen eikä kurdihallinto KRG:n alaisuudessa, mutta käytännössä peshmergat ja KRG valvovat kaupunkia. Hinta on ollut kova: viime kesän jälkeen siellä on kuollut Isisin vastaisissa taisteluissa yli neljäsataa peshmergaa, haavoittuneita on kolmetuhatta. Daquqissa on 3 000 peshmergaa, Kirkukissa heitä on 20 000.
Jafar Mustafan mielestä kansanäänestys olisi oikea tapa ratkaista Kirkukin tulevaisuus.
– Irakin perustuslaissa on siitä päätös, Artikla 140, hän sanoo.
Irakin arabit vastustavat kansanäänestystä, koska enemmistö Kirkukin asukkaista on kurdeja, jotka haluavat alueen kuuluvan autonomiseen tai itsenäiseen Kurdistaniin eikä Irakiin.
– Militiaryhmien valta lisääntyy Irakissa koko ajan, shiiat ja sunnit pelkäävät toisiaan eivätkä koe saavansa turvaa mistään muualta, hän selittää.
Syyrian kriisi voi kestää vuosikymmenen
– Syyrian kriisin ratkaiseminen olisi ollut mahdollista konfliktin ensimmäisinä kuukausina, mutta se on sitä vaikeampaa mitä kauemmin sisällissota kestää, arvioi Hoshmond Atta Halabjan yliopiston historian laitokselta.
Hän uskoo, että Syyrian sisällissota saattaa kestää kymmenen vuotta. Monet muutkin ajattelevat Irakissa näin.
– Iranilla on paljon vaikutusvaltaa Syyriassa, se on melkein kuin yksi Iranin lääni, eikä Iran halua luopua asemasta, josta se voi Syyrian alaviittien ja Hizbollahin avulla pelotella Israelia, Hoshmond Atta sanoo.
Hänen mielestään Iranilla on Lähi-idässä enemmän vaikutusvaltaa kuin Yhdysvalloilla ja se lisääntyy koko ajan.
Peshmergakomentaja Jafar Mustafan mielestä yhdysvaltalaisten lennokki-iskuja Isisiä vastaan on jatkettava, mutta ne eivät riitä. Hän toivoo lisää ulkomaisia aseita, sillä Isistä ei pysäytetä käsiaseilla.
Irakissa tarvitaan hänen mukaansa välittömästi taisteluhelikoptereita, panssarivaunuja, panssarimiinoja ja raketteja, ja ne on saatava nimenomaan kurdipeshmergojen käyttöön.
Forrás: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3377768/peshmergojen-etulinjassa-isisia-vastaan