10.6 C
Budapest
2023. március. 23. csütörtök

Pénzért gyógyított kitalált betegségeket a kunhegyesi boszorkány

Dátum:

Megosztás:

1930. novemberében veszedelmes asszony került a szolnoki csendőrség fogdájába.

A nyomozás szerint az akkor 55 éves kunhegyesi Dobrai Demetria évek óta megsarcolta az Alföld módosabb gazdáit, birtokosait. Akikkel kapcsolatba került, azokkal pszichikai ráhatással elhitette, hogy halálos betegek, majd ő maga űzte ki a rontást és a kórt a rászedett áldozatokból.

Természetesen pénzért, s a módszer hatásos volt, hiszen az összes ügyfele makkegészséges volt, csak elhitték a boszorkány minden szavát.

A korabeli nyomozati jegyzőkönyvek szerint először egy Nagy Károly nevű földbirtokost és családját babonázta meg. Ott jött rá, az emberek félnek annyira a betegségektől, bármit megadnak az egészségükért.

 Szabóné Maslowski Madlen levéltáros ismeri a boszorkány sötét titkait / Fotó: FacebookSzabóné Maslowski Madlen levéltáros ismeri a boszorkány sötét titkait / Fotó: Facebook

A legfrissebb hírek itt!

Kölcsön kért, de nem kapott, ekkor talált ki betegségeket, amik gyógyításában csak akkor segített, ha előre kifizették a rontást levevő munkáját

– magyarázta a korabeli újságcikkek alapján a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának levéltárosa, Szabóné Maslowski Madlen. – Amikor bevált a módszer, hirdette magát a környéken, a gazdagabb parasztok között.

A csaló 20 ezer pengőt szerzett úgy, hogy a 200 pengős havi fizetés már az erős középosztály, orvosok, tanárok, jogászok körében is jónak számított. Kapzsisága miatt nem tudott leállni, így végül nem csak csalás és zsarolás, hanem gyilkosságra való felbujtás miatt is vád alá helyezték.

A valójában Demeterné Botos Rozáliának hívott gyanúsított a rendőrbíró szerint száz évvel ezelőtt évekig befolyásolt egy családot. Ismerte a történetüket, titkaikat, többek közt azt is, a családfő 17 évesen egy kéjnő bűvkörébe került. A férfi később sem tudott kiábrándulni a züllött nő iránti szerelemből, ekkor fordultak “Demetirához”.

A vallomások szerint a boszorkánynak három nap alatt sikerült levennie a rontást, ám aztán újabb és újabb bajokat talált ki. Mikor megunták a zsarolást és elzavarták, másnapra több családtag beteg lett, szív-és gyomorpanaszokkal, amin az orvosok sem tudtak segíteni. Visszahívták a bűbájos asszonyt, fizettek, elmúlt minden bajuk.

A család ügyvédje tett végül feljelentést, az ügyészség Zsengellér József vizsgálóbíróra osztotta az ügyet, aki rablás és súlyos testi sértés miatt is kihallgatta az elfogott boszorkányt. Az ügyész szerint a nő által hipnotizált emberek elvesztették ítélőképességüket, akaratukat, amit a modern jogrend pszichikai erőszaknak hív.

Tíz évvel a tiszazugi, arzénes, méregkeverő gyilkos asszonyok pere után kezdődött meg Demeterné tárgyalása. Kunhegyes bűbájos asszonyáról nem csak a helyi, az országos sajtó is beszámolt, de az amerikai magyarok lapjában is tudósítottak a szolnoki bíróság ítéletéről. Szakértők elemezték, hogy valóban ért-e a hipnózishoz, vagy csak egy szélhámos, aki áldozata tudatlanságát használta ki.

A legfrissebb hírek itt!

Négy esetet tudtak bizonyítani, Nagy Károlyt és családját 1915-től kezdve folyamatosan zsarolta. Egy kunhegyesi asszony esetében is elismerte a vádlott, hogy többször átverte a kitalált betegségekkel, a gyógyításért pedig ezres nagyságrendben kért el pengőt. A nő félelmében nem akart vallani a boszorkány ellen, csendőrök hozták a bíróságra.

A boszorkánynál gyógyszereket is találtak, amikről azt sem tudta mire valók, ezeket a nyugtatókat használta a hipnózishoz. A nő azonban semmit nem ismert be, szerinte minden ügyfele önként kereste fel és kért tőle segítséget, a pénzt pedig nagylelkűségük jeleként adták oda neki. Végül csak két év börtönt kapott, mert a szakértők arra jutottak, Dobrai Demeterné sima, mezei csaló, a sértettek hiszékenységével élt vissza. Szabadulása után nem mert visszatérni Kunhegyesre, Márianosztráról szabadulván Budapestre költözött, nagy valószínűséggel álnéven folytatta valahol a kuruzslást.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Csúnya baleset történt a Batthyány téren: motorost gázolt el egy autós – fotók

Súlyos baleset történt a Budai alsó rakparton, a Batthyány tér közelében: információink szerint egy motorost gázolt el egy...

Jó hír az autósoknak: péntektől csökken a gázolaj ára

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára változatlan marad, ám a gázolajé csökken. Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára nem változik, a...

Drámai fordulat: mégsem az eltűnt villanyszerelő maradványait találták meg – videó

Nem az öt éve eltűnt magyar villanyszerelő maradványait találták meg az ausztriai Burgenlandban – árulta el a férfi családjának...

Fontos kérdésben döntött a kormány, nem minden betétes örül majd ennek

A kormány a betéti kamatsapka meghosszabbításáról döntött A kormány korábbi döntése értelmében 2022. november 22-től egyes intézményi befektetők, pénztárak,...