26.7 C
Budapest
2022. augusztus. 10. szerda

Péntektől olyat láthatunk az égen, amire közel 1100 éve nem volt példa

Dátum:

Megosztás:

Életünk csillagászati eseménye várható a héten. Június 17. és 28. között ugyanis a Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali égbolton egymás után sorakozva.

A bolygóvonatnak is nevezett ritka együttállásra több mint ezer éve nem volt példa – hangzott el az M1 Ma Este műsorában.

Mizser Attila csillagász elmondta, hogy a bolygók egymás után sorakoznak az égen, ezért nevezik bolygóvonatnak. Az érdeklődőknek nagyjából arasznyi távolságokra kell majd keresni az égitesteket.

„Az együttállás lényege az, hogy nagyon szorosan, egymáshoz közel állnak az égitestek. A hamarosan látható bolygóvonatot én inkább távolállásnak nevezném, hiszen nem egy szoros együttállásról van szó”

– magyarázta Mizser Attila.

„Az öt szabad szemmel is látható bolygót – Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz – már a hónap elején is fel lehetett fedezni egyenként” – mondta a csillagász. Hozzátette, hogy hajnalok hajnalán érdemes kiállni és kémlelni az eget, nagyjából hajnali három órától.

A fent említett bolygók mellett távcsővel érdemes keresni az égrészen az Uránuszt és a Neptunuszt is. Ez a két bolygó szabad szemmel nem látható, távcsövön keresztül kis korongként, halványan lesznek láthatóak.

„Az én kedvenc hajnalom 26-a lesz, amikor a Vénusznak és a Holdnak lesz egy szoros együttállása. Ez egy nagyon szép, látványos páros jelenség lesz”

– emelte ki Mizser Attilla. Elmondta, hogy az együttállástól ha a szemünkkel jobb kéz felé elindulunk, akkor láthatóvá válik a bolygóvonat is.

Legutóbb 947-ben volt látható hasonló jelenség, legközelebb pedig 2495-ben hasonló bolygóvonat.

Címlapfotó: hvg

hirado

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Nem jött össze a bravúr, a Qarabag megérdemelten verte a Fradit a BL-selejtezőben 3:1-re – fotók

A Ferencváros 3-1-es vereséget szenvedett az azeri bajnok Qarabag csapatától. Ezen a meccsen a védelmi hibák sorozata hozta...

83 ezer család számára hatalmas segítség a kamatstop

A kamatstop hatása pedig az emelkedő hozamkörnyezetben egyre jelentősebb A BUBOR mutató értéke ugyanis a magas infláció és az...

Az ukránok magukra vállalták a krími légibázis felrobbantását

Azonban az homályba borul, hogy ezt milyen katonai eszközökkel vitték véghez. Ahogy arról korábban beszámoltunk, kedden nagy robbanás történt egy...

Ezért nem érdemes üzemanyagot bespájzolni otthon

Az átlagos forgalomhoz képest az elmúlt nagyjából egy hétben jelentősen megnövekedett a benzinleszívó csövek forgalma. Ebben mintegy 200...
facebook