14.2 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

Péntektől olyat láthatunk az égen, amire közel 1100 éve nem volt példa

Dátum:

Megosztás:

Életünk csillagászati eseménye várható a héten. Június 17. és 28. között ugyanis a Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali égbolton egymás után sorakozva.

A bolygóvonatnak is nevezett ritka együttállásra több mint ezer éve nem volt példa – hangzott el az M1 Ma Este műsorában.

Mizser Attila csillagász elmondta, hogy a bolygók egymás után sorakoznak az égen, ezért nevezik bolygóvonatnak. Az érdeklődőknek nagyjából arasznyi távolságokra kell majd keresni az égitesteket.

„Az együttállás lényege az, hogy nagyon szorosan, egymáshoz közel állnak az égitestek. A hamarosan látható bolygóvonatot én inkább távolállásnak nevezném, hiszen nem egy szoros együttállásról van szó”

– magyarázta Mizser Attila.

„Az öt szabad szemmel is látható bolygót – Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz – már a hónap elején is fel lehetett fedezni egyenként” – mondta a csillagász. Hozzátette, hogy hajnalok hajnalán érdemes kiállni és kémlelni az eget, nagyjából hajnali három órától.

A fent említett bolygók mellett távcsővel érdemes keresni az égrészen az Uránuszt és a Neptunuszt is. Ez a két bolygó szabad szemmel nem látható, távcsövön keresztül kis korongként, halványan lesznek láthatóak.

„Az én kedvenc hajnalom 26-a lesz, amikor a Vénusznak és a Holdnak lesz egy szoros együttállása. Ez egy nagyon szép, látványos páros jelenség lesz”

– emelte ki Mizser Attilla. Elmondta, hogy az együttállástól ha a szemünkkel jobb kéz felé elindulunk, akkor láthatóvá válik a bolygóvonat is.

Legutóbb 947-ben volt látható hasonló jelenség, legközelebb pedig 2495-ben hasonló bolygóvonat.

Címlapfotó: hvg

hirado

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Orosz-ukrán háború – rövidhírek: Reuters

Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalossá tette négy ukrán régió annektálását annak ellenére, hogy az elmúlt napokban jelentős...

Gyermekeinknek szükségük van az online világ ismeretére, hogy jövőjükben el tudjanak igazodni az életben, .. és ezt, tanítani kellene az iskolákban!

Oktatási-, nevelési kultúra, tanulás, önkifejezés, identitásépítés, kommunikáció, média-ismeretek, kötelező tantárgyak kiszélesítésének köre, erről (is) írunk cikkünkben, ahogyan...

Schobert Norbi “rátett egy lapáttal”, vérengzésekre készíti fel a magyarokat!

Schobert Norbi szerint az éhezés és a fázás borzalmat hoz.. Brutális, mondhatni disztópikus világot fest meg Schobert Norbi, aki...

Kajdi Csaba és G.w.M. kommentcsatája a neten..

A rapper higgadtan válaszolt a sértésre, ami elég meglepő, ha celebek harcolnak. Kajdi Csaba kedden Kulcsár Edina és G.w.M...