15 C
Budapest
2024. február. 27. kedd

Pekingi Covid-botrány: másképp tesztelnek a kínaiak

Dátum:

Megosztás:

A sok pekingi pozitív eset hátterében az áll, hogy a negatívitást jelző kínai küszöb magasabb, mint amit máshol alkalmaznak – mondta a téli olimpia szervezőbizottságának magyar tagja. Vajda László hozzátette, a kínai szakemberek munkáját monitorozzák, hogy kizárható legyen a manipuláció.

A csapatok, és különösen sportolók körében nincs soha nem láttam ilyen pszichés nyomást és rendkívüli aggodalmat, hogy mi lesz velük

– mondta érdeklődésünkre Vajda László. A pekingi téli olimpia szenior szakértője szerint ennek több oka is van.

Még több külföldi hír

A téli olimpia szabályzata szerint mindenki csak negatív koronavírusteszttel érkezhet Pekingbe, ezt be kell mutatnia a repülőtéren, ahol azonban a kínai hatóságok is mindenkit letesztelnek. A teszteredmények 6-8 órán belül készülnek el, addig a sportolókat elviszik az olimpiai falvakba, de azonnal be kell menniük a szobájukba, és nem jöhetnek ki addig, amíg a negatív teszteredmény vissza nem érkezik.

„Sajnos elég sok pozitív esetünk van, ennek az az oka, hogy a kínai tesztelés szigorúbb.

Az a minimumkritérium, ami negatívvá tesz valakit, az Kínában szigorúbb, mint a legtöbb helyen a világban, éppen ezért nagyon sok sportolót megdöbbent, hogy pozitívvá válik, hiszen negatív teszttel érkezett alig egy vagy két nappal korábban” – mondta Vajda László.

A magas esetszám ellenére a zárt rendszeren tovább már nem nagyon lehet szigorítani, mert rendkívül szigorú eleve. Ami még mindenkit bizonytalanságban tart, hogy nemcsak a negatív eseteket kell elkülöníteni azonnal, hanem azonnal megtörténnek a kontaktkövetések, és őket is azonnal izolálják az olimpiai falvakban erre kialakított helyeken: hét napra nekik el kell vonulniuk mindenkitől, ott esznek, edzeni tudnak, de egyedül, elkülönítve.

Még több külföldi hír

„Óhatatlanul fölmerül az, hogy miért nem nemzetközi a sztenderd, illetve miért nem sikerült a két küszöbértéket jobban közelíteni, mert ez oda vezethet, ha egy sportoló folyamatosan pozitív teszteredményt produkál, hogy végső soron nem tud rajthoz állni. Különösen éremesélyeseknél, különösen olyan helyzetekben, ahol esetleg kínai versenyző is van az adott számban, mi minden eszközzel kommunikáljuk, hogy a rendszer integritása megkérdőjelezhetetlen, és nemzetközi szakértői csoport figyeli mindazt, amit a kínai szakemberek csinálnak” – mondta a szervezőbizottság magyar tagja, és hozzátette, azt gondolja, nincs alapjuk azoknak a feltevéseknek, hogy szándékosan tartják a Covid-pozitív küszöbértéket alacsonyan, és ezáltal olyanok válnak pozitívvá, akik amúgy negatívak lehet volna.

Nyitókép: Andrew Milligan/PA Images via Getty Images
infostart

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Túszul ejtettek egy fiatal nőt a VII. kerületben, lövés is dördült, túsztárgyalóval ment ki a TEK

Túszul ejtette a nőismerősét egy kábítószer hatása alatt álló férfi Budapesten, egy VII. kerületi lakásban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság...

Elhunyt Roberto Messina, a Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek egyik visszatérő mellékszereplője – videó

90 éves korában érte a halál Floridában, Isten nyugosztalja! Videó Hirmagazin.eu

Rövidesen tisztázódhat egy fontos dolog a kegyelmi ügy kapcsán

Hamarosan lezárul a vizsgálat, mely azt hivatott kideríteni, hogyan kerülhetett bele a Kúriai Döntések című folyóiratba a kegyelmi...