7.1 C
Budapest
2022. december. 5. hétfő

Patthelyzet a horvát-szlovén határon

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: hirado.hu

Szlovénia mégis beengedi területére azt az 1900 menedékkérőt, akit Horvátország hétfő reggel indított útnak vonattal Tovarnikból. Korábban nagyon sok migráns gyűlt össze a horvát-szlovén határon, Drávamagyaródnál, mert a szlovénok hajnalban kordont húztak, és nem engedték be, a horvátok pedig nem engedték vissza őket.

Törökország bekeményít migránsügyben

(15:54) Törökország nem koncentrációs tábor, és nem lesz hajlandó hosszú távon elszállásolni azokat a migránsokat, akiket az Európai Unió nem fogad be – jelentette ki Ahmet Davutoglu török kormányfő, egy nappal azután, hogy Angela Merkel német kancellárral tárgyalt a kérdésről.

Davutoglu egyúttal arról is beszélt, hogy az uniónak az eddig kilátásba helyezett 3 milliárd eurós összegnél többet kellene adnia Törökországnak a menekülthelyzet kezelésére.

A horvát miniszterelnök Szlovéniára tolja át a migránsokat

(14:47)  Zoran Milanovic kijelentette: a migránsokat továbbra is a horvát-szlovén határra szállítják. “Szlovénia jól szervezett ország, ezért meg fogják érteni, hogy fogadniuk kell az embereket, különben ellenőrizetlenül fognak beáramlani az országba” – hangsúlyozta. A kormányfő megismételte korábbi nyilatkozatát, amely szerint Horvátország nem lesz gyűjtőközpont és kerítést sem fog építeni határán a migránsáradat feltartóztatására.

Szijjártó: Magyarország bizonyított

(13:55) Magyarország bebizonyította, hogy meg lehet állítani a modern kori népvándorlást – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlésben. Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában azt mondta: most egy újabb, veszély fenyegeti hazánkat, a kötelező bevándorlóbefogadó kvóta, amitől szintén meg kell védeni az országot. A tárcavezető közölte: mára megszűnt a az illegális bevándorlók beáramlása az ország déli határán.

Budapest, 2014. december 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút ad a Magyar Távirati Iroda újságírójának dolgozószobájában 2014. december 11-én. MTI Fotó: Mohai BalázsMTI-fotó: Mohai Balázs

Ankara nem fogad vissza

(13:42) Törökország nem fogadja be azokat a migránsokat, akiket az Európai Unió elutasít – jelentette ki a török kormányfő egy nappal azután, hogy a német kancellárral tárgyalt. Ahmet Davutoglu úgy fogalmazott: országa nem koncentrációs tábor, és nem fogadja el az Unió ajánlatát, hogy pénzért cserébe telepítse le a migránsokat. Hozzátette, hogy a tervezett 3 milliárd eurónál több uniós forrást vár a menekülthelyzet kezeléséhez. A tegnapi megbeszélésen Angela Merkel német kancellár a vízumkönnyítési tárgyalások gyorsítását ajánlotta föl a török vezetésnek, a migránsok visszafogadásáról szóló egyezményért cserébe.

Jönnek a tengeren

(13:20) Több mint 600 illegális bevándorlót mentettek meg a Földközi-tengeren olasz hajók. Nyolc migráns életét nem tudták megmenteni. Közben az Égei-tengeren két nap alatt 2500 menedékkérőt segítettek partra a görög hatóságok, és ugyanennyien maguk érték el segítség nélkül a görög szigeteket. Az állami televízió jelentése szerint Leszboszon verekedés tört ki a regisztrációra váró bevándorlók között.

Szlovénia fogadja a reggel Horvátországból útnak indított migránsokat

(12:50) Szlovénia beengedi azt az 1900 menedékkérőt, akit a horvát hatóságok vonattal vittek ma a határhoz Tovarnikból – jelentette be a szlovén belügyminiszter. Vesna Györkös Znidar ugyanakkor bírálta Horvátországot, és azt mondta: Zágráb nem tartja be az egyezséget, amely szerint Szlovénia határozza meg a migránsok befogadásának ütemét. Korábban még azt közölték, hogy Szlovénia nem fogadja a menekülteket, mivel Ausztria is korlátozta beengedésüket; emiatt több száz menekült rekedt a határnál. Közben a sajtóban megjelent: jelenleg több mint 20 ezer migráns vár arra Szerbiában és Macedóniában, hogy átjusson az unióba.

Nyitottak a szlovénok?

(12:10) Az M1 helyszíni beszámolója szerint dél körül engedhettek a szlovénok, legalábbis erre következtetni abból, hogy a horvát területen örömujjongást hallani és mozgolódást látni a migránsok között. A beszámoló szerint a szlovén döntést azt magyarázhatja, hogy Ausztria mégis kész több migránst fogadni.

Horvát elnöki válságtörzs: le kell zárni a zöldhatárt, ki kell vezényelni a hadsereget

(12:05)Le kell zárni a horvát-szerb és a horvát-montenegrói zöldhatárt, és a határok védelmére ki kell vezényelni a hadsereget – jelentette ki Mate Granic, akit Kolinda Grabar-Kitarovic államfő a migrációs helyzet kezelésére létrehozott válságtörzs élére nevezett ki. A volt horvát külügyminiszter az N1 horvát kereskedelmi televíziónak nyilatkozva hétfőn elmondta, hogy az államfő utasításait követi, akinek a migránsválság kezdete óta az az álláspontja, hogy le kell zárni a zöldhatárt, és a bevándorlókat a legális határátkelőhelyek felé kell terelni.

Több száz menekült szorult a horvát és a szlovén határállomás közé

(11:55) Több száz menekült várakozik Horvátországban a szlovén határnál, Drávamagyaródnál – jelentette az MTI. Szlovénia nemrég bejelentette, hogy nem fogadja a menekülteket, mivel Ausztria is korlátozta befogadásukat. Ennek ellenére a horvát hatóságok újabb migránsokkal teli vonatot indítottak a szlovén határ felé – jelentette a helyi sajtó. Kordont állítottak fel a szlovénok és a horvátok is, vagyis a bevándorlók a két ellenőrző pont közé szorultak.

Kormányszóvivő: működik a déli biztonsági határzár

(11:40) Megfelelően működik a déli biztonsági határzár, vagyis megakadályozza az illegális határátlépéseket – jelentette ki a kormányszóvivő. Kovács Zoltán nagykanizsai tájékoztatóján megismételte: a déli országrész védelmét szolgáló intézkedések addig maradnak érvényben, amíg szükség van rájuk. Hozzátette: folyamatosan figyelik a határ túloldalán kialakuló helyzetet Horvátországban, Szlovéniában és Szerbiában, hogy szükség esetén reagálni lehessen. Tegnap mindössze 41 határsértővel szemben kellett intézkedni – erősítette meg a miniszterelnök főtanácsadója. Bakondi György közölte: valamennyien Szerbia felől próbáltak illegálisan magyar területre lépni, a horvát szakaszon nem történt illegális átlépési kísérlet. Idén eddig 390 ezer migránst regisztráltak a magyar hatóságok. A hazai befogadótáborokban jelenleg 520-an vannak.

Szerbiában torlódhatnak fel

(11:10) Macedónia felől továbbra is naponta 4-5 ezren lépnek be az országba, Horvátország felé azonban csak lassan tudnak továbbhaladni, a hatóságok ugyanis csak időszakosan, kisebb csoportokban engedik be őket. Az eső ellenére ezért sokan a Berkasovo-Babska közötti átkelőnél, fél úton, a “senki földjén” éjszakáztak buszokban, sátrakban vagy a szabad ég alatt. A hosszú várakozás miatt feszült migránsok között lökdösődés alakult ki.

Zágráb újabb migránsokkal teli vonatot indított a szlovén határra

(11:02) Bár Szlovénia bejelentette, hogy egyelőre nem tud több menekültet fogadni területén, Horvátország újabb migránsokkal teli vonatot indított a kelet-horvátországi Tovarnikból a szlovén határ felé – jelentette a 24sata című horvát napilap hétfőn. Tovarnikból újabb 1900 migráns tart Csáktornyára (Cakovec), és nem lehet tudni, mi történik majd, ha odaérnek – írta a lap.

Új útvonalon jönnek Szerbiából

(11:00) A szerb-horvát határon, ahol a horvát hatóságok péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, új útvonalon érkeznek az illegális bevándorlók az országba: a tovarniki és babskai helyett a bajakovói átkelő körzetében, amely a Belgrád-Zágráb autópálya mellett van. Mára virradóra mintegy ezer ember próbált meg ebben a körzetben a szántóföldeken keresztül bejutni Horvátországba. Egy részüket a rendőrségnek sikerült feltartóztatni, de 300-400 ember levált a csoporttól, és nem tudni, hogy esetleg máshol bejutottak-e Horvátországba – írta a 24sata című horvát napilap.

Mintegy száz menekült érkezett a rédicsi átkelő szlovén oldalára

(10:50) A szlovén hatóságok mintegy száz migránst szállítottak a Rédics-Hosszúfalu magyar-szlovén határátkelő szlovén oldalára, az ott kialakított tranzittáborba. Az MTI helyszíni tudósítója szerint a rendőri felvezetéssel érkezett két autóbuszon főleg családok, köztük nők és gyerekek utaztak. A menekültek hajnalban illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkeztek Horvátországból Szlovéniába.
Balhé a szerb-horvát határon

(10:29) Összetűzésbe kerültek a rendőrök és a migránsok a szerb-horvát határon – adta hírül az M1

A senki földjén

(10:20) Még mindig áll a kordon a horvát-szlovén határon, ahol a senki földjére, a két határ közé szorultak a migránsok – jelentette az M1 tudósítója a helyszínről. Az eső esik, hideg van, a beszámoló szerint legalább a gyerekeket, családokat igyekeznek fedett helyre terelni.

Több ezren a szerb-horvát határnál

(10:10) Több ezer migráns várakozik a szerb-horvát határnál, Berkasovónál, mert a horvátok nem engedik be őket – jelentette 10 óra néhány perccel az M1 tudósítója. A beszámoló szerint az állapotok áldatlanok, hideg van, esik az eső, hatalmas a zsúfoltság, és az emberek egyre türelmetlenebbek.

Elmennének Uruguayból a szírek

(10:00) Elhagynák Uruguayt a szíriai menekültek – jelentette az AP amerikai hírügynökség. A riport szerint a dél-amerikai ország 42 szíriai állampolgárt fogadott be. A menedékkérők iratok nélkül érkeztek, így most hiába utaznának tovább megélhetési gondokra hivatkozva, útlevél híján nem hagyhatják el Uruguay-t. Szeptemberben napokig tüntettek a migránsok az elnöki hivatal előtt, hiába. Az AP által megkérdezett elemző szerint a hatóságok alábecsülték a kulturális különbségeket, és túlbecsülték a menekültek munkalehetőségeit.

Megvan az első jogerős kiutasítás

(9:50)Jogerősen is kiutasított Magyarországról egy határsértőt a Szegedi Törvényszék. Az afgán férfi ügye volt az első, amelyet fellebbezés után másodfokon is tárgyaltak. A vádlott szeptemberben a déli határon, a mások által már korábban megrongált határzáron keresztül lépett Szerbiából magyar területre. A férfi nem várta meg a menekülteljárás befejeződését, időközben Ausztriába távozott. Ügyvédje jelezte: fontolgatják, hogy a kiutasító ítélet miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

Irány a zöldhatár?

A M1 szlovéniai tudósítója szerint a migránsok egy kisebb, körülbelül 300 fős csoportja a Horvátországból a zöldhatáron át lépett be az országba.

Dobálás Drávamagyaródnál

Migránsok egy csoportja hajnalban a horvát oldalról dobálni kezdte a szlovén oldalon lévő rohamrendőröket, de az indulatok azóta lecsillapodtak – jelentette az M1 tudósítója a helyszínről.

szlovén-horvát határzár

Egymásra mutogatnak

A szlovénok szerint az osztrák belügyminiszter azt mondta nekik, hogy létszámstopot vezetnek be. Az osztrákok viszont azt közölték: csak azt utasították el, hogy az eddiginél több embert fogadjanak.

horvát-szlovén határ

Patthelyzet a horvát-szlovén határon

Több ezer migráns gyűlt össze , az óriási esőben a horvát oldalon, Drávamagyaródnál, a szlovénok ugyanis hajnalban úgy döntöttek, nem engedik be őket, kerítést állítottak, és kutyás rendőröket vezényeltek a helyszínre. Közben óriási migránstömeg torlódott fel a horvát oldalon.

Hozzánk alig jöttek

Este nyolc óráig összesen 41 illegális bevándorlóval szemben kellett intézkednie a magyar rendőröknek a szerb határszakaszon, Horvátország irányából pedig nem volt elfogás – mondta Bakondi György az M1-en. A miniszterelnöki főtanácsadó Letenyén, a magyar-horvát határon nyilatkozva hangsúlyozta: a déli határzár megfelelő színvonalon működik, a szükséges erők és eszközök garantálják a határőrizet biztonságát. Közölte azt is, hogy ma sem a két horvát tranzitzónában – Letenyén és Beremenden -, sem pedig Tompán és Röszkén nem jelentkeztek migránsok menedékkérelem benyújtására.

Athén területi viták miatt nem működik együtt Ankarával

Görögország területi viták miatt nem hajlandó együttműködni Törökországgal az uniós külső határ védelmében az Égei-tenger keleti részén, ahol a legtöbb menekült átkel az Európai Unió területére. Erről Alekszisz Ciprasz görög kormányfő tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt a napokban – értesült a Welt am Sonntag. A német hetilap szerint a görögök elzárkózása súlyos csapás Angela Merkel válságkezelő tervére, amelynek egyik központi eleme a görög-török uniós határ védelmének erősítése.

Nyolc migráns halt meg vasárnap a líbiai partoknál

Az olasz haditengerészet egyik hajója vasárnap délután egy több mint 110 fős bevándorlócsoportot mentett ki, de nyolcan a tengerbe fulladtak. A bevándorlók Líbiából keltek útra, az őket szállító gumicsónak azonban elsüllyedt. A rendkívül enyhe őszi időjárás nem csökkentette a Földközi-tengeren át érkező migránsok számát. Az Európába tartó migrációnak ez az útvonala a legveszélyesebbnek számít: az év eleje óta majdnem háromezren vesztek a tengerbe.

Merkel a törökökkel egyeztet

Támogatását ajánlotta föl Angela Merkel a Törökországgal folyó vízumkönnyítési tárgyalások gyorsításához Isztambulban, ha cserébe Törökország gyorsítja az illegális határátlépők visszafogadásáról szóló egyezmény életbe lépését. A német kancellár támogatta azt is, hogy a Törökország és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások újabb fejezetei nyílhassanak meg. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kijelentette: reméli, hogy a visszafogadási egyezmény a korábban tervezett 2017 helyett már jövő júliusban érvénybe léphet a nem török állampolgárok hozzátartozóira vonatkozóan. Törökország a legfontosabb tranzitország, amelyen áthaladnak az Európai Unióba tartó migránsok.

Szijjártó köszönetet mondott a V4-eknek

A külgazdasági és külügyminiszter telefonon mondott köszönetet a visegrádi országok külügyminisztereinek azért, hogy bebizonyosodott: közös erővel lehetséges a külső határok megvédése – közölte a tárca. Szijjártó Péter vasárnap Csehország, Szlovákia, Lengyelország, valamint Ausztria külügyminisztereivel, illetve a bajor nemzetközi kapcsolatokért és európai ügyekért felelős miniszterrel beszélt telefonon. Hangsúlyozta: Magyarország sikerrel védte meg az Európai Unió és a schengeni zóna külső határát, emellett egyértelművé tette, hogy közös uniós erővel Görögország külső határát is meg lehetne védeni.

A kormányszóvivő elégedett

Sikeresnek nevezte a déli biztonsági határzárat a kormányszóvivő. Kovács Zoltán az MTI-nek elmondta: a kormány sikeresen teljesítette célkitűzését, Magyarország, a magyar emberek és az Európai Unió határainak védelmét. Hozzátette: gyakorlatilag megszűnt az illegális migránsok határátlépése. A politikus jelezte: szinte eseménytelenül telnek az órák a magyar-horvát zöldhatár alig 24 órával korábbi lezárása és a magyar-szlovén határon tegnap délelőtt bevezetett ideiglenes határellenőrzés életbe lépése óta.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A streaming, illetve a YouTube szerepe a 2022-es futballbajnokság digitális világában

A streaming, illetve a YouTube szerepe a 2022-es futballbajnokság digitális világában A világbajnokság különösen nagy figyelmet kap a Közel-Keleten...

Újabb tragédia: gázolt a vonat Érden

Halálra gázolt egy személyvonat egy embert Érden hétfőn délután – tájékoztatta a Mávinform az MTI-t. Elgázolt egy embert egy személyvonat...

Orbán Viktor Miniszterelnökünk tegnap így köszöntötte fel a magyarokat: Áldott adventet kívánok! ..

Áldott adventet kívánok! - írta Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán.  

2022-es katari FIFA-vikágbajnokság – események, összefoglaló

Itt tudod áttekinteni, mi történt ediig, és mi következik ezután! Google Hirmagazin.eu