22.7 C
Budapest
2023. május. 31. szerda

Partygate: a részegek a hátsó ajtón távoztak, bort öntöttek a falra a hivatalos jelentés szerint

Dátum:

Megosztás:

„A legtöbb összejövetelnek meg sem lett volna szabad történnie azok közül, amelyeket vizsgáltam”

– írta jelentésében Sue Gray. Boris Johnson teljeskörű felelősséget vállal a történtekért a parlamenti képviselők előtt mondott beszéde szerint.

A vizsgált eseményeken a kormányzat vezetői is részt vettek, néhány alacsonyabb beosztású, fiatalabb tisztviselő az ő jelenlétük által engedélyezettnek hihette ezeket az alkalmakat, áll Sue Gray jelentésében, melyet az internetre is feltöltöttek.

A dokumentum megerősíti a korábbi, előzetes jelentés megállapításait, melyek szerint vezetői hiba volt, hogy ezekre az eseményekre egyáltalán sor kerülhetett, írja a BBC összefoglalója.

Tudatosan kerülték a lebukást

Sue Gray, a brit közigazgatási szolgálat magas beosztású tisztviselője a vizsgálat során megismerte Martin Reynolds, Johnson korábbi első számú magántitkárának egyes WhatsApp-üzeneteit is: ezek egy része arról szólt, hogy a titkárnak meg kell próbálnia megakadályozni, hogy egy, a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatón részt vevő újságírók észrevegyék, hogy az eseménnyel nagyjából egy időben közös iszogatásba kezdenek a dolgozók. Később Reynolds egy üzenetben arról írt, hogy megúszták a lebukást.

A jelentésből az is kiderül, hogy a Boris Johnsonnak tartott meglepetés szülinapi buli a miniszterelnök jóval hosszabban tartózkodott, mint arról korábban beszéltek: nem kilenc, hanem húsz percig volt ott.

További, a bulizókról nem túl rózsás képet festő részletek alapján más alkalmakkor a falra ömlött a bor, volt, hogy két közszolga összeveszett, de az is megesett, hogy valaki részegségében hányt.

Az igazán ittasakat csak a hátsó ajtón engedték távozni a The Guardian szerint.

A felelősség a vezetőké

„Bármi is volt az eredeti szándék,

ami és ahogyan ezeken az összejöveteleken történt, nem volt összhangban a koronavírussal kapcsolatosan aktuális iránymutatásokkal.

Még ha figyelembe is vesszük azt a rendkívüli nyomást, ami a tisztviselőkre és tanácsadókra nehezedett, a jelentés megállapításai olyan hozzáállást és viselkedést mutatnak, amelyek nem felelnek meg az említett iránymutatásnak” – fogalmazott Gray. Máshol úgy fogalmaz: a vezetőknek kell felelősséget vállalniuk azért, hogy mindez egyáltalán megtörténhetett.

Nehéz volt eldönteni, kit nevez meg

Ennek jegyében csak a legmagasabb rangú tisztviselőket nevezte meg az eseményeken részt vevők közül, valamint azokat a tanácsadókat és magas rangú közszolgákat, akiknek nagyobb felelőssége volt. Azt mondta, nem volt egyszerű eldönteni, kit nevezzen meg.

A jelentés szerzője örömének ad hangot, hogy a januári előzetes jelentésében megfogalmazott tanácsok egy részét megfogadták, egyértelműbb szabályokat alkalmaznak és azok be nem tartása esetén nem marad el a felelősségre vonás sem.

Már könnyebb jelenteni a szabálytalanságokat

Sue Gray arra a korábbi megállapítására is visszautalt, hogy bár egyes munkatársakat aggodalommal töltött el kollégáik viselkedése, nem tudták hallatni hangjukat.

„A biztonsági és takarítószemélyzettel szembeni tisztelet hiányára, a velük való rossz bánásmódra is több példát ismertem meg. Ez elfogadhatatlan”

– fogalmazott, hozzátéve: megnyugtatónak tartja, hogy azóta olyan eszközöket vezettek be, amelyek segítségével akár online is be lehet jelenteni a panaszokat.

„Remélem, hogy ez valóban olyan kultúrát fog meghonosítani, amely lehetőséget teremt a problémák kezelésére” – mondta.

Gray szerint ugyanakkor az általa feltártak messze nem jellemzők a teljes kormányzatra és minden közszolgára.

Johnson magyarázkodott

A parlament előtt arról beszélt a miniszterelnök, hogy a távozó kollégák búcsúztatását helyesnek tartja, és azt is elismerte, hogy rövid ideig maga is részt vett vezetőként ezeken az alkalmakon. Azt állítja ugyanakkor, hogy nem volt tudomása arról, miszerint a bulik azt követően is folytatódtak, hogy ő elment – márpedig ez a szabálylok megszegése. Állítása szerint őt is sokkolta a jelentés, főként a takarítókat és a biztonsági személyzetet érintő része. Azt mondta, amikor arról beszélt a parlamentben, hogy munkatársai betartják a szabályokat, őszintén is gondolta a dolgot.

A korlátozások idején lezajlott partik ügyében külön rendőrségi vizsgálat is zajlott, amelynek eredményeként a Scotland Yard összesen 126 pénzbírságot rótt ki 83 kormánytisztviselőre, köztük Johnsonra is.

Boris Johnson a modern brit politikatörténetben az első olyan, hivatalban lévő miniszterelnök, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak.

Nyitókép: Yui Mok/PA Images via Getty Images)

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Összefüggést találtak az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák között

Összefüggést mutattak ki az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák kialakulása között a Semmelweis Egyetem...

Összeverekedtek a Roma- és Sevilla-szurkolók Zuglóban, több ember kórházban

Hét lengyel férfit állítottak elő a rendőrök azután, hogy két foci szurkolótábor egymásnak esett Zuglóban. Többen meg is sérültek....

Brüsszelben ismertették a tervet, hogyan fosztanák meg hazánkat az uniós elnökségtől

Az erről szóló tájékoztatón Gwendoline Delbos-Corfield baloldali francia EP-képviselő lényegében elismerte, a háborúval kapcsolatos álláspontja miatt büntetnék a...