Home Hírek Főhírek Parlament előtt az adótörvények és a globális minimumadó

Parlament előtt az adótörvények és a globális minimumadó

0
www.economx.hu

A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint 9 órakor a képviselők megemlékeznek a magyar jelnyelv napjáról.

Elkezdődik az egyes adótörvények módosításának vitája. Az adótörvények benyújtásakor a Pénzügyminisztérium azt közölte, nemcsak megőrzik a családokat és a vállalkozásokat támogató alacsony adókat és adókedvezményeket, hanem tovább bővítik azokat. Folytatódik az egyes szektorokat érintő különadók fokozatos kivezetése, a reklámadó felfüggesztésének egy évvel történő meghosszabbítása, a közműadó első körben részbeni, majd 2025-től teljes kivezetése. Egyszerűbbé válik a többi között a személyijövedelemadó- és járulékszabályozás, valamint változnak az e-nyugtára és a nyugtaadat-szolgáltatásra vonatkozó áfaszabályok.

Általános vita lesz a sporttal összefüggő törvények módosításáról, amely a sportszféra gyakorlati javaslatait figyelembe véve tervezi a szakmai munka alapjául szolgáló szabályozási hátteret akként módosítani, hogy az teljes mértékben megfeleljen a 21. század kihívásainak.

A globális minimumadóról szóló irányelvet külön törvényjavaslat ülteti át a magyar szabályozásba.

A globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókról és ezzel összefüggésben egyes adótörvények módosításáról szóló javaslat a 750 millió euró feletti bevétellel rendelkező vállalatcsoportokra vezeti be az új adóterhet. A Pénzügyminisztérium közlése szerint a javaslat fontosabb alapelvei, hogy a Magyarországon keletkezett jövedelem csak Magyarországon adózzon, a beruházások kedvezményben részesülhessenek.

A gyakorlati tapasztalatok átvezetésével indokolják a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását, amelyet együtt tárgyal a parlament az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosításával. Utóbbi előterjesztés egyebek mellett a felszámolási eljárás szabályain változtat.

Utolsó napirendi pont a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény módosítása, amelynek elfogadása esetén a szektorra vonatkozó ágazati szabályozás a magyar és az uniós előírásokkal összhangba kerül, könnyebben értelmezhetővé és alkalmazhatóvá válik.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Exit mobile version
Megszakítás