23.5 C
Budapest
2022. augusztus. 15. hétfő

Papírra vetette végakaratát Csukás István: kiderült, kire száll a nagy mesemondó öröksége

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Csukás István (†83) elbűvölő meséin gyerekek milliói nőttek fel, a nevét viselő színházban végzett munkája tette boldoggá tíz éve, ám halála előtt néhány hónappal tudta meg, a jövőben legfeljebb néző lehetett volna a balatonszárszói teátrumban, és ez eléggé elszomorította.

A főként közadakozásból épült teátrumot, a Csukás Színházat az önkormányzat üzemeltette. Az író régi barátja, a korábbi polgármester Dorogi Sándor szerint vonzotta is a Balatonnál nyaraló családokat. Csukást éltette a színház, maga választotta ki, milyen mesejátékokat láthatnak a gyerekek, sőt személyesen fogadta mosolyogva az előadásokon a kicsiket és szüleiket, dedikált, mesélt, verselt.

– Nagyon készült a tízéves jubileumra, ezért is írta meg a Süsü folytatását, itt akarta bemutatni. Ő volt a színház művészeti, szellemi vezetője, egy fillér nélkül, szeretetből, szívét-lelkét beleadva dolgozott a kis nézőközönségért. A gyerekek kacagása volt számára a fizetség – emlékezett vissza Dorogi Sándor.

Csukás valósággal rajongott a kis teátrumért, amikor három éve, felesége elhunyta után talpra kellett állnia, akkor is a Csukás Színház ügyeinek intézése adott értelmet a mindennapjainak.

Csukás István (balra) imádta a gyermekeket, a szárszói színházban sokat volt a társaságukbanCsukás István (balra) imádta a gyermekeket, a szárszói színházban sokat volt a társaságukban

– Műsort tervezett, maga választotta ki a fellépő társulatokat, ám az álma kártyavárként omlott össze, amikor tavaly a választások után, a tudta nélkül egy rendezvényszervező cégnek adták át a színház üzemeltetését. Bántotta, hogy ezen túl legfeljebb nézőként ülhet be a nevét viselő színházba. Megkeserítette a helyzet, sokat panaszkodott emiatt – mesélte Dorogi, aki szerint mindössze néhány millió forintjába került a településnek a színház, viszont híressé tette Szárszót, fellendítette szállásadók, éttermek forgalmát.

Barátja szerint Csukás Istvánt (középen) az utolsó hónapjaiban bántotta, hogy távolabb került szeretett színházátólBarátja szerint Csukás Istvánt (középen) az utolsó hónapjaiban bántotta, hogy távolabb került szeretett színházától

Csukás barátja elárulta, a mesemondó végrendelkezett, ingatlanjai, budapesti lakása és balatoni háza, valamint jogdíjai miatt kellett papírra vetni akaratát, mivel gyermeke nem született.

 Nemrégiben került elő a dokumentum, a felesége keresztgyerekei az örökösök, velük volt szoros a kapcsolata. Úgy tudom, a végakaratában a nevét viselő színházról is szó esik – mondta Dorogi Sándor.

Dorogi Sándor szerint Csukás nagyon készült a színház tízéves jubileumáraDorogi Sándor szerint Csukás nagyon készült a színház tízéves jubileumára

Gazdasági döntés volt

Fekete János polgármester a Blikknek gazdasági okokkal indokolta a változást: állítja, túl sokba került a színház fenntartása a városnak.

– Pista bácsit telefonon értesítettem a szerződés aláírása előtt, tudott a változásról. 15 millió forint volt a veszteség évente, idén a kiszervezésnek köszönhetően az egyharmadába kerül az önkormányzatnak a színház. Előnyös szerződést kötöttünk, a rendezvényszervező cég garantálta, hogy színész szakember vezetésével biztosítja a minőséget, megnagyobbítják a színpadot, korszerűsítik a színházat – magyarázta a polgármester.

Ezzel szemben Csukás a halála előtt nem sokkal arról beszélt a megyei lapnak, őt senki nem kereste meg hivatalosan a színházzal kapcsolatos új tervek miatt. Végső elkeseredésében vissza akarta venni a neve használati jogát: „Igaz, nem vagyok tulajdonos, csak szellemi közreműködő, de szívügyem a nevemet viselő színház. Ezért ragaszkodom az eddigi színvonalhoz… Ha azt érzékelem, hogy nem teljesül ebbéli óhajom, végső esetben visszautasítom a további keresztapaságot” – fogalmazott az író.

blikk, Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón, és ezütérmes a csapatban! Gratulálunk a kimagasló sportteljesítményhez!

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 100 méter pillangón vasárnap a római úszó Európa-bajnokságon. A szám olimpiai ezüstérmese és...

Légtérellenőrzés ma délután

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte...

Tömegkarambol tegnap az M7-esen, akik a Balaton felől autóztak, későn értek haza..

Az útinform tegnap, a baleset után felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy aki teheti, a Balatonvilágos csomópontnál hajtson...

Megszólalt a magyar erdők felelőse: így dől el a fák sorsa

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is...
facebook