2 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Papírra vetette végakaratát Csukás István: kiderült, kire száll a nagy mesemondó öröksége

Dátum:

Megosztás:

Csukás István (†83) elbűvölő meséin gyerekek milliói nőttek fel, a nevét viselő színházban végzett munkája tette boldoggá tíz éve, ám halála előtt néhány hónappal tudta meg, a jövőben legfeljebb néző lehetett volna a balatonszárszói teátrumban, és ez eléggé elszomorította.

A főként közadakozásból épült teátrumot, a Csukás Színházat az önkormányzat üzemeltette. Az író régi barátja, a korábbi polgármester Dorogi Sándor szerint vonzotta is a Balatonnál nyaraló családokat. Csukást éltette a színház, maga választotta ki, milyen mesejátékokat láthatnak a gyerekek, sőt személyesen fogadta mosolyogva az előadásokon a kicsiket és szüleiket, dedikált, mesélt, verselt.

– Nagyon készült a tízéves jubileumra, ezért is írta meg a Süsü folytatását, itt akarta bemutatni. Ő volt a színház művészeti, szellemi vezetője, egy fillér nélkül, szeretetből, szívét-lelkét beleadva dolgozott a kis nézőközönségért. A gyerekek kacagása volt számára a fizetség – emlékezett vissza Dorogi Sándor.

Csukás valósággal rajongott a kis teátrumért, amikor három éve, felesége elhunyta után talpra kellett állnia, akkor is a Csukás Színház ügyeinek intézése adott értelmet a mindennapjainak.

Csukás István (balra) imádta a gyermekeket, a szárszói színházban sokat volt a társaságukbanCsukás István (balra) imádta a gyermekeket, a szárszói színházban sokat volt a társaságukban

– Műsort tervezett, maga választotta ki a fellépő társulatokat, ám az álma kártyavárként omlott össze, amikor tavaly a választások után, a tudta nélkül egy rendezvényszervező cégnek adták át a színház üzemeltetését. Bántotta, hogy ezen túl legfeljebb nézőként ülhet be a nevét viselő színházba. Megkeserítette a helyzet, sokat panaszkodott emiatt – mesélte Dorogi, aki szerint mindössze néhány millió forintjába került a településnek a színház, viszont híressé tette Szárszót, fellendítette szállásadók, éttermek forgalmát.

Barátja szerint Csukás Istvánt (középen) az utolsó hónapjaiban bántotta, hogy távolabb került szeretett színházátólBarátja szerint Csukás Istvánt (középen) az utolsó hónapjaiban bántotta, hogy távolabb került szeretett színházától

Csukás barátja elárulta, a mesemondó végrendelkezett, ingatlanjai, budapesti lakása és balatoni háza, valamint jogdíjai miatt kellett papírra vetni akaratát, mivel gyermeke nem született.

 Nemrégiben került elő a dokumentum, a felesége keresztgyerekei az örökösök, velük volt szoros a kapcsolata. Úgy tudom, a végakaratában a nevét viselő színházról is szó esik – mondta Dorogi Sándor.

Dorogi Sándor szerint Csukás nagyon készült a színház tízéves jubileumáraDorogi Sándor szerint Csukás nagyon készült a színház tízéves jubileumára

Gazdasági döntés volt

Fekete János polgármester a Blikknek gazdasági okokkal indokolta a változást: állítja, túl sokba került a színház fenntartása a városnak.

– Pista bácsit telefonon értesítettem a szerződés aláírása előtt, tudott a változásról. 15 millió forint volt a veszteség évente, idén a kiszervezésnek köszönhetően az egyharmadába kerül az önkormányzatnak a színház. Előnyös szerződést kötöttünk, a rendezvényszervező cég garantálta, hogy színész szakember vezetésével biztosítja a minőséget, megnagyobbítják a színpadot, korszerűsítik a színházat – magyarázta a polgármester.

Ezzel szemben Csukás a halála előtt nem sokkal arról beszélt a megyei lapnak, őt senki nem kereste meg hivatalosan a színházzal kapcsolatos új tervek miatt. Végső elkeseredésében vissza akarta venni a neve használati jogát: „Igaz, nem vagyok tulajdonos, csak szellemi közreműködő, de szívügyem a nevemet viselő színház. Ezért ragaszkodom az eddigi színvonalhoz… Ha azt érzékelem, hogy nem teljesül ebbéli óhajom, végső esetben visszautasítom a további keresztapaságot” – fogalmazott az író.

blikk, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...