13 C
Budapest
2022. október. 1. szombat

Pánik és rémület a katasztrófa után: drámai fotók a horvátországi földrengésről – A Paksi Atomerőmű hivatalos közleményét is elolvashatjátok.. – képek, videók

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Mint ahogyan arról médiánk is beszámolt újabb, újabb, 6,3-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot.

"Jelenleg minden berendezésünk rendben üzemel, ugyanakkor kollégáink az összes biztonsági rendszert ellenőrzik."  - áll a Pakis Atomerőmű hivatalos közleményében /Fotó: Northfoto

“Jelenleg minden berendezésünk rendben üzemel, ugyanakkor kollégáink az összes biztonsági rendszert ellenőrzik.” – áll a Pakis Atomerőmű hivatalos közleményében /Fotó: Northfoto

A rengést Magyarország szinte teljes területén lehetett érezni, szerkesztőségünkbe folyamatosan záporoznak az e-mailek, melyben arról adnak számot, hogy mit tapasztaltak a rengés pillanataiban. Az erről szóló részletes híradásunkat itt olvashatjátok el:

***

Magyarország több pontján is kisebb földrengést észleltek az emberek kedden, nem sokkal délután negyed egy után. A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek.

A földrengést az ország különböző pontjain lehetett érezni, miután Horvátországból 6,3 erősségű földrengést jeleztek kedden kora délután.

Özönlenek olvasóink beszámolói arról, mit tapasztaltak. Alább összegyűjtöttük ezeket: volt, ahol kifolyt az akváriumból a víz, lepotyogtak a karácsonyfáról a díszek, rengeteg üzenet jött.

Olvasónk fotója a XIV. kerületbőlOlvasónk fotója a XIV. kerületből

Hely Mit éreztek?
Budapest, XIV. kerület Mozogtak a lámpák, remegtek a polcok, kilengett a ház is egy picit a 4. emeleten. A szobában lévő karácsonyfá ról is leesett pár dísz.
Szekszárd 3. emeleti lakásban mozogtak a falak, ki-be mozgott a konyhaszekrény ajtaja, belengett a csillár. “Egy kicsit ijesztő volt, azt hittem leesik a falról a konyhaszekrény.”
Budapest, VIII. kerület Kárvária tér A 3. emeleten Lakásomban mozgott a csillár, a fali óra is megállt.
“Félelmetes érzés volt.”
Nagydorog “Ülök a konyhában és himbálózott velem a szék enyhèn. Először azt hittem szédülök, de aztán rájöttem, mozog a föld. Mèg sosem volt ilyen az 55 èvem alatt.”
Paks “Pakson is érezhető volt a földrengés, mozgott a fürdőszobában a kabin ajtaja, mozogtak a csillárok, a fenyőfán a díszek.”
Kapuvár “Először azt hittük képzelődünk majd a karácsonyfa díszek, növények levelei, valamint a függöny is erőteljesen mozogni kezdett.”
Gellénháza Mozgott az ágy, a csillár, a karácsonyfa díszek kb 2 percig
Sopron “Lengedezett a karácsonyfa… Széken ülve is nagyon lehetett érezni!”
Budapest, II.kerület Mozgott a karácsonyfa is, rajta rezegtek a díszek. A szék is rezgett, amin éppen ültem, mintha közvetlenül egy metro robogna éppen el alattunk…Furcsa érzés volt, és bár enyhe, de egyértelműen kivehető volt, hogy éppen földrengést érzékelünk.
Bácsbokod Bácsbokodon élek, pont telefonáltam, amikor éreztem, hogy mozog alattam az ágy kicsit, meg mintha szédülnék, utána hallottam a szekrényeket egymáshoz érni és mozogtak rajta az övek. Megijedtem, mert ilyet még korábban nem tapasztaltam, de tudtam, hogy földrengés, ezért kimentem az udvarra, messze minden épülettől.
Dunaújváros “Egy 4 emeletes társasház felső szintjén lakunk, a negyediken.
A karácsonyfa percekig mozgott, a 300 kilós szekrény elmozdult a helyéről.
Kicsit ijesztő volt…. nem szoktunk ilyesmihez hozza!
Először csak olyan hang volt mintha 12:20-kor valaki a déli ebédhez szükséges rántott hús mennyiséget klopfolná…. aztán egyre ijesztőbb….”
Őcsény Mozgott az ágy, majd a csillárok és az ablak meletti tükör kb 20 másodpercig
Szekszárd “Ma kb 12:20 kor megmozdult a föld Szekszárdon. Első emeleti lakásunkban számítógép előtt ülve furcsa bizsergést éreztem a székemben ekkor szólt át a feleségem a másik szobából, hogy “mozog” az ágy! Felnéztem a mennyezeti lámpára, mely 2-3 cm-t billegett jobbra balra.
A karácsonyfánk is szépen remegett mely mellettem állt. A díszek szépen “lengedeztek” mintha huzat lenne.”
Budapest, XIII. kerület A Dózsa György úti metró megálló körzetében kb. 2-3 percig mozgott a föld, a magasabb emeleteken erősebben érzékelhető volt.
Pécs A konyhapultról leestek a vizes palackok
Mohács “Nálunk Mohácson már az akváriumból folyt ki a víz és a madár kalitka is rendesen dülöngélt a madarak is befeszültek. De a szomszédos falukban is érezték.”
Nagykanizsa Nagykanizsán is lehetett érezni ugrált alattam a szék az asztal a karácsonyfa táncolt az egész lépcsőház ingázott jobbra balra

A helyszínen készült drámai fotókat itt nézheted meg:

Utcára vonult emberek Zágrábban 2020. december 29-én, miután 6,3-as erősségű földrengés rázta meg Horvátországot / Fotó: MTI/AP/Filip HorvatUtcára vonult emberek Zágrábban 2020. december 29-én, miután 6,3-as erősségű földrengés rázta meg Horvátországot / Fotó: MTI/AP/Filip Horvat

Újabb, a korábbiaknál erősebb, 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg Horvátországot kedden kora délután, a természeti katasztrófának egy gyermekáldozata van, és sérültjei is lehetnek – közölte a helyi sajtó.

A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt. Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek.

A földmozgást egész Horvátországban, de a szomszédos országokban, köztük Magyarországon is érezni lehetett. Olvasóink beszámolóit fentebb találjátok.

Petrinjában egy férfit autójából mentettek ki, amelyre rádőlt egy épületrész. Egy másik összedőlt házból egy apát és egy gyermeket hoztak ki, a gyerek belehalt súlyos sérüléseibe. Feltételezik, hogy további sérültek is lehetnek a romok között.

Húsz sérültet szállítottak a közeli, sziszeki kórházba, közülük kettőt súlyos sérülésekkel. Eközben a kórház egyik szárnyából, amely nem biztonságos, egy másik, félig kész szárnyba evakuálják a betegeket. Sziszek városában nem sérült meg senki, a földmozgás azonban itt is súlyos károkat okozott az épületekben.

A kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott: Petrinjában az épületek nem biztonságosak, ezért a legtöbb ember nem térhet vissza otthonába. “Ez egy igazi tragédia” – mondta.

Konténereket és sátrakat állít fel a katonaság a lakosság részére. A közeli Glina településen is közel kétszázan maradtak biztonságos fedél nélkül.

A nemzeti válságstáb azonnali hatállyal feloldotta a január 8-ig tartó lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére rendelt el még december 23-án.

Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat.

A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá köztük.

Hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás követett.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy utórengésekre kell számítani.

A horvát fővárost és környékét korábban március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott, és több ember megsérült. Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A belvárosban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezret jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

A keddi földregés harmincszor erősebb volt, mint a tavaszi zágrábi – írta a sajtó.

Fotók Horvátországból:

Többek között, Pakson is érezhető volt a rengés, az eseményeket követően a Paksi Atomerőmű egy közleményben fejtette ki, milyen hatással volt a rengés az erőműre.

“2020. december 29-én 12:21-kor földrengést észleltek Paks körzetében. Bár az atomerőműben is érezhető volt a rengés, az üzemeltetés zavartalanul folytatódik. Jelenleg minden berendezésünk rendben üzemel, ugyanakkor kollégáink az összes biztonsági rendszert ellenőrzik. A Paksi Atomerőműben a korábbi években biztonságnövelő intézkedéseket hajtottak végre, amelynek keretében a földrengésállóságot is jelentősen megerősítették. Kijelenthető, hogy a Paksi Atomerőmű a térségünkben előforduló földrengéseknél jelentősen erősebbeket is képes biztonsággal elviselni.” – áll a közleményben.

blikk

HIrmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Putyin az ukránokra küldi a világ legbrutálisabb harcosát: a másfélmázsás legenda beáll a hadseregbe

Igazi politikai nagyágyút, az ökölvívás nehézsúlyú orosz világbajnokát is besorozza Oroszország katonának az Ukrajna ellen vívott háborúban. A boksztörténelem...

Ilyen még nem volt, közvetlen közelről lőtte egymást a harcban álló két fél – videó

21. századi tankcsata: közvetlen közelről lőtték egymást az oroszok és az ukránok https://twitter.com/i/status/1575267764805070848 Twitter, mandiner Hirmagazin.eu

Bagdad bekérette Irán nagykövetét a halálos áldozatokkal járó iráni dróntámadások miatt

Az iraki külügyminisztérium közleménye szerint bűncselekmény történt, mert a halálos áldozatok között polgári személyek is voltak. A legfrissebb hírek...

Kunhalmi: Ha a Fidesz azt hiszi, hogy ettől több gyermek fog születni, akkor téved!

Az MSZP-s politikus a szülészetek rendbetételét követelte a kormánytól. Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, szerdán tüntetést szervezett több, az...