2 C
Budapest
2023. december. 8. péntek

Özönlenek az ukrán menekültek a monori Teréz anyuhoz

Dátum:

Megosztás:

Nem mi hívjuk így, hanem a helyiek: a félig magyar, félig francia származású Katia Bourachot-nak az orosz–ukrán háború kitörése napjától nyitva áll a háza a menekültek előtt.

Amikor 2022február 24-én a délelőtti órákban kezdetét vette a háború, Katia (ahogy mindenki hívja: Kátya) összehívta a családját – a férjét és a három kiskorú gyermekét –, és perceken belül megszületett a közös döntésük: segíteni akarnak, ezért az otthonuk innentől úgynevezett menekültszállásként funkcionál tovább.

Szerencsés vagyok, mert a férjem és a gyerekeim is nagyon nyitottak, barátságosak, segítőkészek. Eddig 129 menekültet fogadtunk be, de már úton van felénk egy újabb család

– mondja érdeklődésünkre az édesanya, aki nemcsak fekhelyet biztosít, főz, mos, hanem a befogadottjai további útját, életét is egyengeti. Átlagosan 1–5 éjszakát töltenek nála a menekültek, és Katia sok esetben azt is segít kitalálni, hogy merre menjenek tovább, hol kezdjenek új életet a családok. Papírokat, vonatjegyet, transzfert biztosít számukra, és minden külföldi ismeretségét, kapcsolatát beveti, hogy hozzá hasonló segítő kezek közé kerüljenek, amikor távoznak Monorról.

ukrán menekültek,Teréz anyu
ukrán menekültek,Teréz anyu
MOHOS MÁRTON / 24.HU

Katia a szüleitől örökölte ezt a fajta nemes önzetlenséget, és nem sajnál sem időt, sem pénzt, sem energiát, ha valakinek segíteni kell. Ő és a férje is egy amerikai cégnél dolgoznak IT-sként – jelenleg home office-ban –, és bár nem milliomosok és nem egy kastélyban laknak, úgy érzik: megtehetik, hogy a házuk pár üres helyiségével, szobájával segítsenek másokon.

„20 ezerről 60–70 ezer forintra nőtt a heti kiadásunk, de megtehetjük, hogy segítünk. Sok adomány is érkezik, a barátok, szomszédok is segítenek. Ki-ki bevásárol, a szemközti szomszéd a mosásban meg a takarításban segít. Itt Monoron, főleg a mi utcánkban, nagy az összefogás” – meséli Katia.

Látogatásunkkor is legalább heten húzták meg magukat náluk. Elena Kozak a kisfiával, Gleppel Odesszából érkezett Monorra. Könnyeit nyelve mesélt róla, mi történik odahaza.

ukrán menekültek,Teréz anyu
MOHOS MÁRTON / 24.HU

„Erre nincsenek szavak. Csak bujkáltunk és imádkoztunk istenhez, hogy ne találjon el minket egy bomba. A szemünk előtt haltak meg emberek, nem volt más lehetőségünk, el kellett hagyni a hazánkat. Katia a mi Teréz anyánk, aki nélkül fogalmam sincs, mi lett volna velünk.”

Mellette ülő sorstársa, Elene Savich Mariupolból menekült el.

Hálás vagyok Magyarországnak és Katia-nak az életünkért. Minden este úgy fekszünk le, hogy abban reménykedünk, reggelre véget ér a háború. Békét szeretnénk és hazatérni. Elviselhetetlen, hogy nem tudunk az otthon maradt szeretteinkkel beszélni. Azt sem tudom, él-e még a beteg édesanyám. Könyörgöm, állítsuk meg a háborút!

– csuklik el a hangja az asszonynak.

ukrán menekültek,Teréz anyu
ukrán menekültek,Teréz anyu
MOHOS MÁRTON / 24.HU

Katia-t látva szomszédja, Tullner Zsuzsa is szállásadó lett, aki először csak a kertben lévő kisház kapuit nyitotta meg, de végül a saját házát is felajánlotta a menekülteknek. Az egyik család az angliai vízumra várakozva 4–5 nap helyett végül 6 hétre ragadt nála, de ezt egyáltalán nem bánta.

„Kamaszlányaim vannak, náluk pedig pont azonos korú, két kamaszfiú is volt. Rengeteget beszélgettünk, nevettünk és persze sírtunk is. Az egyik édesanya elmesélte, hogy a nagyfia annyira megijedt az egyik bombázásnál, hogy egy időre lebénult, nem bírt menni, karban kellett levinni a pincébe. Szívfacsaró volt látni, ahogy még a felettünk szálló, Ferihegyre tartó repülőktől is elfehéredtek a gyerekek. Mindig arra gondolok, mennyire nehéz lehet ezeknek az embereknek, és hogy szeretnék egy jó darabot átvállalni a szenvedésükből. Úgyhogy egy-két nap pihenő után, amíg csak szükséges, a házam továbbra is nyitva áll a menekültek előtt.”

ukrán menekültek,Teréz anyuMOHOS MÁRTON / 24.HU

A cikket a 24.hu ujságírója írta, Ulicska Viki.

Köszönjük, hogy megoszthattuk a tartalmat! Hirmagazin.eu

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Scott Adkins: Vitathatatlan 4 – videó

Teljes film magyarul: Vitathatatlan 4 Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of charge! Thank you...

Figyelmen kívül hagyta a piros lámpát, telibe kapta a villamos az Opelt – videók

A Budapesti Autósok YouTube-csatornájára került fel az a videó, ami Nagy Lajos király útján, az Egressy út első...

Elképesztő videó: kocsi után kötötték az elakadt dorogi buszt, csúnya vége lett

Érdekes módját választottak a hóban rekedt busz kimentésének Dorogon, nem is jött össze a mutatvány. Az éjszaka folyamán lehullott...

Brutális kegyetlenséggel végezte ki, majd az ágyneműtartóba rejtette felesége holttestét a jászsági gyilkos.. – nevetséges ítéletet kapott, jogos fellebbviteli főügyészség súlyosítási indítványa..

A fellebbviteli főügyészség súlyosítást indítványoz a feleségét 130 késszúrással meggyilkoló férfivel szemben. A Szolnoki Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a...