22.7 C
Budapest
2023. május. 31. szerda

Öt magyar férfit és egy szír férfit gyanúsít a KR NNI hamis gyógyszergyártással – képek, videók

Dátum:

Megosztás:

Egy illegális kémiai laborban és további deponálóhelyeken a nyomozók közel tízmillió darab nyugtatót, valamint 8 tonna vegyszert foglaltak le, melyek feketepiaci értéke több mint 6,3 milliárd forint.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztálya bűnszervezetben elkövetett gyógyszerhamisítás bűntett megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást az 51 éves budajenői L. László, valamint öt társa – köztük egy 48 éves debreceni vegyész és egy szír férfi – ellen.

A gyógyszerhamisító bűnszervezet nemzetközi bűnügyi információcsere nyomán került a magyar nyomozók látókörébe. Kiderült ugyanis, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt egyfajta hamis nyugtatógyógyszerek lefoglalása a skandináv országokban. A külföldi hatóságok által lefoglalt tabletták hazánkhoz voltak köthetők: a rajtuk lévő magyar címke, valamint az elfogott futárok származása is ezt támasztotta alá.

Így a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály munkatársai a gyors és hatékony felderítés érdekében felvették a kapcsolatot külföldi kollégáikkal, és az ügyészségek bevonásával és vezetésével közös nyomozó csoportot hoztak létre.

A konstruktív együttműködésnek köszönhetően a nyomozók megállapították, hogy a bűnbanda tavaly augusztus óta egy zsámbéki illegális laborban állította elő az illegális nyugtatószereket, majd azt tabletta formájában legyártva Norvégiába csempészte, és ott értékesítette. Tevékenységüket konspirált módon, erre alkalmas applikációk segítségével folytatták. A nyomozás adatai szerint egy dobozt – melyben száz tabletta volt – 4,5-5,5 euroért árultak.

A szervezet vezetője az 51 éves budajenői L. Lajos volt: a hamis gyógyszerek gyártásához és csomagolásához szükséges alapanyagokat ő szerezte be, és az elkészült termékek raktározását és értékesítését is ő koordinálta. A tablettákat, utasításának megfelelően gyártotta le a 48 éves debreceni vegyész. A csapat többi tagja a külföldre csempészésében vett részt: a kamionsofőrök beszervezésében, illetve a tabletták rakományba rejtésében, és a vevőkkel való kapcsolattartásban.

A nyomozók 2021. március 24-én összehangolt akció keretében fogták el a szervezet tagjait, továbbá 11 helyen tartottak kutatást. Ennek során közel tízmillió darab nyugtatótablettát, két tablettázógépet, valamint több mint százezer gyógyszeres üveget és több tízezer, üvegek jelölésére használatos matricát, valamint ugyanennyi betegtájékoztatót foglaltak le. A tabletták nagykereskedelmi ára több mint 170 millió forint, kiskereskedelmi értéke pedig több mint 6,3 milliárd forint.

Az egyik helyszín az a zsámbéki labor volt, ahol egy lepárló gyártósort, különböző vegyészeti labor- és hűtőberendezéseket, valamint összesen 8 tonna olyan vegyi anyagot találtak, ami alkalmas arra, hogy azokból gyógyszert állítsanak elő. Ezen túl, a bűncselekmények elkövetésével összefüggésbe hozható bizonyítási eszközök mellett vagyonvisszaszerzés keretében lefoglaltak egy 16 millió forint értékű hajót is.

A nyomozók az akció során elfogott hat férfit gyanúsítottként hallgatták ki, majd közülük ötöt bűnügyi őrizetbe vettek, és kezdeményezték letartóztatásukat.  A bíróság az öt gyanúsítottból négynek elrendelte a letartóztatását, egy főnek pedig a technikai eszközzel felügyelt házi őrizetét.

Az ügy felderítése kapcsán komoly és intenzív információcsere zajlott az Europol és Eurojust bevonásával a két ország között, amely nagyban elősegítette ennek az Európában is ritkának számító módszernek a felszámolását – hangsúlyozta Boross Zoltán r. ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály vezetője a ma délelőtt tartott online sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a laboratórium egy zsámbéki családi házban üzemelt, pár helyiséggel, ugyanakkor óriási kapacitással. Az ott folyó előállítás tulajdonképpen „home office”-ban működött. Megdöbbentő volt látni, hogy a gyártás nyolc reaktorban zajlott akkor is, amikor a rajtaütés történt.

 

Arról már dr. Fülöpné dr. Csákó Ibolya r. alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály Bűnügyi Osztály kiemelt főreferense adott tájékoztatást, hogy Magyarországon azért egyedülálló ez az elfogás, mert hazánkban ugyan gyógyszerhamisítás már történt, de ez idáig alapanyaggyártás még nem. Ebben a laborban viszont magát a gyógyszerhez szükséges alapanyagot is az elkövetők állították elő. Azt is elmondta, hogy az alapanyag a klonazepám, ami Magyarországon ugyan forgalomban van, de csak receptre kapható, és szigorú orvosi ellenőrzés mellett fogyasztható. Büntetőjogilag nem minősül kábítószernek, de pszichotróp anyag. A gyógyszerhamisításban ez minősítő körülmény. Egészségkárosító hatása nagyon nagy, veszélyes termék. S a beszerzett információk alapján Svédországba, Finnországba és Norvégiába is jutott belőle. Mindhárom országban voltak lefoglalások.

Arról már Balaskó Ákos c. r. alezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Technikai Főosztály kiemelt főreferense beszélt, hogy az online sajtótájékoztatónak helyszínt biztosító Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ dunakeszi objektumának mobillaboratóriuma nyújt lehetőséget arra, hogy a bűnügyi technikusi kollégák megismerkedhessenek mindazon fizikai és kémiai veszélyekkel, amikkel egy illegális labor felszámolásakor és helyszíni szemléjekor találkozhatnak. Európában eddig mindössze három ilyen felszerelt rendőrségi labor volt: Hollandiában, Lengyelországban és Szerbiában. S nemrég hazánk negyedikként csatlakozott ehhez a nemzetközi képzéshez, bővítve ezzel a magyar rendőrség oktatási képességét.

Az Europol közleménye a következő linken érhető el: https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/9-million-fake-sedative-pills-removed-circulation-hungarian-and-norwegian-police.

POLICE

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Világsztár hegedűművész Budapesten péntek este

Egy varázslatos nyitókoncert, Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, melyet anno Budapest 50. évfordulójára írt, Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész a...

Összefüggést találtak az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák között

Összefüggést mutattak ki az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák kialakulása között a Semmelweis Egyetem...

Összeverekedtek a Roma- és Sevilla-szurkolók Zuglóban, több ember kórházban

Hét lengyel férfit állítottak elő a rendőrök azután, hogy két foci szurkolótábor egymásnak esett Zuglóban. Többen meg is sérültek....