12.5 C
Budapest
2022. szeptember. 29. csütörtök

Öt babát adtam ajándékba meddő pároknak és a hatodikra készülök.. – Szólj hozzá!

Dátum:

Megosztás:

Él a világban valahol egy asszony, aki éppen ötödik terhességét hordja ki csak azért, hogy olyan párok is szülővé válhassanak, akiknek egyébként semmilyen más módon nem lehet gyermekük.

Az első béranyaságot 11 évvel ezelőtt vállalta, és azt mondja, hogy az azóta eltelt időben szinte „függővé tette” az, milyen nagyszerű érzés babával ajándékozni meg gyermekre hiába sóvárgó párokat.

A béranyaság Magyarországon minden formájában tilos, vannak azonban a világon olyan országok, ahol bizonyos feltételek között megengedett, hogy egy nő más párok számára hordjon ki babát.

A 33 éves Laura jelenleg éppen tizedik „gyermeke” világra hozatalára készül. Az idézőjel jogos is és nem is, hiszen négy saját gyermeke mellett éppen ötödik terhességét viseli, és úgy jön ki a matek a tíz gyermekkel, hogy tavaly ikreknek adott életet.

Laura tehát béranya, ami azt jelenti, hogy a méhébe ültetett megtermékenyített petesejttel mesterségesen létrehozott terhességet kiviseli, majd a babát megszüli és átadja „megbízóinak”. A „megbízók” meddő párok, akiknek másként nem lehetne gyermekük, például azért, mert fejlődési rendellenesség miatt a pár nőtagjának nem alakult ki méhe.

Laura azt mondja, hogy a béranyaként kihordott első baba megszületése óta eltelt 11 évben szinte függőjévé vált annak az érzésnek, mennyire boldogító élmény egy olyan pár kezébe adni a babájukat, akik oly hosszú idő óta hiába vágyakoznak gyermekre.

Ez az, ami arra vitte, hogy béranyaságra vállalkozzon, és bevallja, hogy valószínűleg nem a mostani várandóssága lesz az utolsó, melynek egyetlen célja, hogy babával ajándékozzon meg meddő párokat.

Az angliai Huddersfieldben élő nő így nyilatkozott az egyik internetes újságnak:

„Imádok anya lenni, ez a legjobb „munkahely” a világon. Szeretem, hogy segíteni tudok másoknak abban, hogy beteljesítsék azt az álmokat, hogy ők is szülővé váljanak. Amikor látom az újszülöttet a szülei karjában, tanúja lehetek annak, hogyan születik meg egy pillanat alatt a feltétel nélküli szeretet is. Ez az érzés az, ami minden fáradságot és kényelmetlenséget megér.”

Laurának egyébként négy saját gyermeke is van, a 13 éves April, a 11 éves Rowan, a 6 éves Ada és a 2 éves Eira. Két nagyobb gyermeke világra hozatala után vállalkozott először arra, hogy béranyaként is kihord egy babát.

„Belegondoltam, mennyire szerencsés vagyok, hogy érezhetem azt a feltétel nélküli szeretetet, melyet csak egy szülő érezhet a gyermekei rám. Eszembe jutott, hogy ha tudok segíteni abban, hogy ezt az érzést mások is megtapasztalhassák, miért is ne segítenék? Amikor ezek a babák felnőnek, és elég nagyok lesznek hozzá, akkor megtudják, hogy ki vagyok, és hogy az én hasamban növekedtek, mielőtt megszülettek.”

Hiszen azt is elárulja, hogy később is tartja a kapcsolatot a szülőkkel, és a gyerekek számára nem lesz titok, hogy honnan jöttek.

Mindazonáltal szeretné eloszlatni azt a tévhitet, hogy a béranyaságból meg lehet gazdagodni, és azzal a hiedelemmel sem ért egyet, hogy a béranyák valódi anyaként kötődnek kihordott babákhoz:

„Az emberek azt gondolják, hogy olyan erősen kötődöm ezekhez a babákhoz, mintha sajátjaim lennének. Természetesen biztonságban akarom őket tudni mindvégig a terhesség alatt, de ez egyáltalán nem ugyanaz az érzés, mint amit egy anya érez a saját gyermekei iránt.”

Hogy meddig akarja még csinálni?

„Ha a testem jelez, hogy megterhelő számára a terhesség, abbahagyom. De nem vállalok több béranyaságot akkor sem, ha valami egészségi problémám adódik vagy nem megy minden simán a szülés során. Akkor biztosan leállok, hiszen a saját gyermekeim az elsők, akiknek anyára van szükségük.”

És hogyan fogadta a család a döntését, hogy béranya lesz?

„A nagyszülők először szinte sokkot kaptak, amikor meghallották a tervemet. Nem hibáztatom őket, mert akkoriban még a mostaninál is nagyobb homály övezte a béranyák világát, rengeteg tévhit élt az emberekben, nem csoda hát, ha a családom első reakciója volt, hogy ezt azért mégse kellene csinálnom. De azóta elfogadták, és minden támogatást megkapok tőlük, különösen az édesanyámtól. Számukra most már ez a normális, és most már az okozna nekik sokkot, ha hirtelen abbahagynám, hiszen ők is tanúi annak az útnak, amit a leendő szülőkkel bejárunk, és azt is látják, mennyire szeretnek és tisztelnek engem ezek az emberek.”

A nagy-britanniai törvények szerint a béranyaság csak altruista megfontolásból, azaz anyagi ellenszolgáltatás nélküli segítő szándékkal történhet. A béranya tehát nem kérhet és fogadhat el pénzt magáért a szolgáltatásért, csak a terhességgel összefüggő észszerű költségek megtérítését kérheti és várhatja el, amilyen például a várandósruhák vagy a gyógyszerek ára, valamint az utazási költségek és hasonlók.

****

A béranyaságról A béranyaság azt jelenti, hogy a megtermékenyített petesejtet mesterséges úton egy harmadik személy, egy egészséges nő méhébe ültetik, aki aztán kihordja a terhességet és megszüli a babát. A béranyaság történhet anyagi ellenszolgáltatás fejében vagy ellenszolgáltatás nélkül, karitatív jelleggel.

Az egyes országokban eltérő a szabályozás arra, hogy legálise a béranyaság intézménye. Vannak olyan országok (pl. Magyarország), ahol a béranyaság minden formája illegális, máshol csak az ellenszolgáltatás nélküli béranyaságot engedélyezik, míg például Ukrajnában egész iparág épült a béranyaságra. Külön irodák foglalkoznak a „kereslet és kínálat”, azaz a gyermekre vágyó tehetős párok és a terhesség kihordására pénzért vállalkozó, általában szerény anyagi körülmények között élő nők összehozására.
Egy tavalyi adat szerint ukrán béranyák egy év alatt 2500 körüli számban hordtak ki és szültek meg babákat gazdag külföldi párok számára. Az ukrán béranyák nagy előnye a meddő párok számára, hogy olcsón kihordják és megszülik a babát: egy tavalyi adat szerint az erre szakosodott klinikák szolgáltatása tokkalvonóval körülbelül 15 millió forintnak megfelelő összegbe kerül.
A fizetett béranyaság Fehéroroszországban, az Egyesült Államok néhány államában, Oroszországban és Kazahsztánban teljesen legális. Egyes országokban, például Lengyelországban nincs pontosan szabályozva törvényileg ki és hogyan vehet igénybe béranyát, illetve vállalkozhat bér anyaságra.
Egyes országok csak családon belül és ott is csak anyagi ellenszolgáltatás nélkül engedélyezik a béranyaságot (amit ilyenkor dajkaanyaságnak hívnak), máshol országon belül lehetőség van fizetős béranyaságra, külföldi személyekkel azonban nem.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Szólj hozzá! Mondd el a véleményedet, mert nekünk fontos a véleményed, mert a Hirmagazin.eu Online Média olvasója vagy, és mi megbecsüljük olvasóinkat!

A vélemény szabadon kijelenthető, így nincs jó – vagy rossz vélemény, minden vélemény a maga nemében ÉRTÉK! Hirmagazin.eu

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Idén nem szervez a Főváros karácsonyi vásárt

Szakított” az V. kerület és a főváros, pontosabban annak nonprofit cége, a Budapest Brand a Vörösmarty téri karácsonyi...

Georg Spöttle: Az orosz-amerikai állampolgárokat mentené ki az USA Oroszországból

Biztonsági riasztást adott ki az USA moszkvai nagykövetsége és Oroszország azonnali elhagyására szólította fel az amerikaiakat. A figyelmeztetés...

Orbán Viktor munkája nem volt hiábavaló! .. Jelzésértékű, hogy az EP-ben az európai reneszánszban reménykedő pártok határozottan kiálltak Magyarország mellett!

A támadásokról eleget hallottunk, eleget élvezkedett ezen a baloldali sajtó, arról azonban keveset beszélünk, hogy a vörös többségű...

2023. április 30-ig magánszemélyeket nem tehetnek ki önkormányzati bérlakásból!

Az MTI szerint Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát egyhangúan támogatta a testület.. A döntés értelmében a Fővárosi Önkormányzat vállalta a...