19.6 C
Budapest
2022. augusztus. 8. hétfő

Össztűz Eszenyi Enikőre: miért engedik visszatérni a zsarnok direktort?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Budapest – Tavalyi botránya után Kecskeméten rendezhet Eszenyi Enikő, ami hatalmas felháborodást váltott ki a szakmában.

Korábbi áldozatainak ökölbe szorul a keze, leendő kollégái tartanak tőle, sokan elfogadhatatlan tartják a fizikai és verbális abúzussal vádolt egykori Vígszínház-igazgató visszatérését. Sokukkal beszéltünk közülük, akiknek bár megvan a véleményük arról, hogy alig egy évvel a botránya után Eszenyi újra lehetőséget kap, ám inkább hallgatnak, mert úgy érzik, éppen ez bizonyítja, hogy az egyébként színészként, rendezőként kiváló Enikő tekintélye, hatalma még mindig figyelemreméltó és nem tudhatják, mikor kell esetleg együtt dolgozniuk vele a jövőben, hiszen úgy tűnik, szép lassan visszaszivárog a színházi életbe.

Mindenki ezt olvassa most!

– Miért engedik visszatérni a zsarnoki direktort? – tette fel a költői kérdést egyikük, míg A mi kis falunk sztárja, Lengyel Tamás a Facebook-on posztolt arról, szimbolikus lehet a jelentősége, hogy Eszenyi visszatér. Megkezdődött a rehabilitációja.

„Az, hogy valaki pár hónapra eltűnik, aztán úgy tesz, mintha semmi nem történt volna, kizárólag a hazugságról szól, nem a megtisztulásról. Itt el sem jutottunk odáig, hogy az önvizsgálatot és feldolgozást követően járhat valakinek második esély” – írta posztjában a színházi rendező, Néder Panni.

Molnár Áron csalódott, hogy Eszenyi újra lehetőséget kap /Fotó: Fuszek GáborMolnár Áron csalódott, hogy Eszenyi újra lehetőséget kap /Fotó: Fuszek Gábor

– Eszenyi Enikővel szemben több mint hetvenen éltünk panasszal a Fővárosi Önkormányzat vizsgáló bizottsága előtt egy évvel ezelőtt. A mai napig nem tudjuk a vizsgálat eredményét. Várjuk. Eszenyi Enikő többszöri verbális és fizikai abúzust követett el igazgatóként. Ezt veszi semmibe az, aki – szemet hunyva a tettei felett – dolgozik vele. Arcul köpi az áldozatokat – mondta a Blikknek Molnár Áron színész, aki azok között volt, akik panasszal éltek Eszenyivel szemben.

Mindenki ezt olvassa most!

– A következmény a következménynélküliség, ahogy ez történt az Operettszínháznál is Kriza Zsigmond esetében, amiben sikerült úgy lefolytatni egy vizsgálatot, hogy az áldozatokat nem kérdezték meg. Jó lenne egy olyan országban élni, ahol valódi következményei vannak az abúzusoknak, a szakma pedig kirekeszti az abúzálókat, nem tisztára mossa őket. Csalódtam és csalódni fogok minden intézményben és vezetőben, aki foglalkoztatja Enikőt, azaz nem a hetven ember igazáért áll ki, akiknek volt bátorságuk elmondani a történeteiket. A mai napig várom, mi lett a főváros vizsgálatának eredménye. Várom, hogy valaki kimondja, igazunk volt, illetve várom azt, hogy legyen következménye a hatalommal való visszaélésnek Magyarországon.

A tavaly májusban a Vígtől a Tháliába szerződő Csőre Gábor nem vitatja Eszenyi hozzáértését, azt sem kívánja, hogy többé nem kapjon munkát, de attól fél, sok esetben következmények nélkül maradnak a színházi abúzusok.

Csőre Gábor /Fotó: Varga ImreCsőre Gábor /Fotó: Varga Imre

– Sajnos, azt érzem, mintha mi sem történt volna… A kecskeméti igazgató úr nyilván értesült a Vígszínházban történt problémákról, nem kívánom, hogy szüksége legyen rá, de bízom benne, hogy ott is van egy, az új vezetés által készített etikai kódex, ami védi a dolgozókat – teszi hozzá a színművész.

A Blikk sorra hívta a színházi szakembereket, de Eszenyi nevét hallva a legtöbben hallgattak, vagy arra hivatkoztak, hogy korábban már mindent elmondtak az ügyről.

Mindenki ezt olvassa most!

– Sokan azért nem szólalnak meg, mert félnek, hogy újra találkoznak ezzel a jelenséggel. A dolgoknak remélhetőleg nincsen politikai háttere, de Eszenyinek még fut egy olyan darabja a Vígben, amelyet nyilván látott a kecskeméti igazgató is, amelyben Mágnás Miska egy gázszerelő – mondta egy, a neve elhallgatását kérő színész.

Eszenyi a kecskeméti színházban kap új lehetőséget /Fotó: MTI, Faludi ImreEszenyi a kecskeméti színházban kap új lehetőséget /Fotó: MTI, Faludi Imre

Kerestük a kecskeméti színházat igazgató Cseke Pétert, ám eddig nem értük el. Az Eszenyi rendezésében készülő Cirkuszhercegnő főszerepét Járai Máté játssza majd, aki nem titkolta, várja a közös munkát, de félsz is van benne.

Járai Máté várja a közös munkát, de aggódik is /Fotó:: RTL KlubJárai Máté várja a közös munkát, de aggódik is /Fotó:: RTL Klub

– Korábban sosem dolgoztam Enikővel, de az ő darabjain nőttem fel, imádtam a rendezéseit, ott volt a bakancslistámon, hogy vele dolgozzak. Tudom, hogy sokan azt gondolják, botrány, hogy egy évvel a történtek után már rendez, de én tudni akarom, milyen vele a közös munka. Ha bántani fog, én is kiállok és elmondom – magyarázta Máté.

– Pontosan tudom, hogy a Vígben milyen szörnyűségek történtek, és azt gondolom, helyesen tették azok, akik kiálltak és elmondták a véleményüket. Nem kérdés, hogy igazat mondtak. Nagyon sokan örültek Enikő érkezésének, és várják a közös munkát, ahogyan én is, de tartok is tőle, hogy vajon lelkileg bírom-e majd. Annyiban más helyzet lesz, hogy nem lesz a főnököm, nem függöm tőle, ugyanúgy vendég lesz Kecskeméten, ahogy én. Ráadásul bízom benne, hogy tanult a történtekből.

blikk

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A világ “baráti és Orbán Viktorral ellenséges” része is felfigyelt a miniszterelnök dallasi beszédére

A világ "baráti és Orbán Viktorral ellenséges" része is felfigyelt a miniszterelnök dallasi, a CPAC-konferencián mondott beszédére - értékelt...

Így dolgoznak rendőreink – videó

Így fogták el a veszélyes bűnözöt.. Videó itt! Hirmagazin.eu

A szeder finom, édes és egészséges

Emlékszem, amikor gyerekkoromban nagymamánál ettük a szedret és nem foglalkoztunk azzal, hogy aztán kékesfekete szájjal bújunk elő a...

Kis Magyarország, nagy klasszisokkal, .. mennyire bosszanthatja ez a világot: Kopasz Bálint ismét világbajnok! – Gratulálunk a kimagasló sportteljesítményhez!

Kopasz Bálint visszaszerezte a világbajnoki trónt kajak egyes ezer méteren. Olimpiai bajnok klasszisunk hatalmas csatában, minimális különbséggel győzte le...
facebook