25.4 C
Budapest
2023. szeptember. 25. hétfő

Összefüggést találtak az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák között

Dátum:

Megosztás:

Összefüggést mutattak ki az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák kialakulása között a Semmelweis Egyetem orvosai.

Ez természetesen nem személyre jellemző összefüggés, tehát nem azt jelent, hogy akinek méhnyakrák – tünete, vagy betegsége van, annak szexuális úton szerzett (szerezhető) betegsége is van, csupán a kutatási terület és gyógyítás lehetősége (módja) alapján vannal periférikus összefüggések, de nézzük a részleteket:

Az elemzés elsőként vizsgálja a Trichomonas vaginalis (TV) fertőzés, a Human Papilloma Vírus (HPV) és a méhnyak kóros/rákos elváltozásai közötti kapcsolatot, ezáltal még jobban kiemeli a rendszeres nőgyógyászati és HPV-szűrés fontosságát.

A Semmelweis Egyetem orvosai arra keresték a választ, mekkora kockázatot jelent a méhnyakrák kialakulásában a trichomonas, az egyik leggyakoribb, nem vírusos, szexuális úton terjedő betegség.

A legfrissebb hírek itt!

Közel félmillió nő adatainak elemzése alapján azt állapították meg, hogy a Trichomoniasis hozzájárulhat a méhnyakrák kifejlődéséhez a szexuálisan aktív nőknél.

Ennek fő oka, hogy a betegség gyulladást okoz a hámban, ami a daganat kialakulásnak kedvez, mivel gyulladt felületen könnyeben tapadnak meg a kórokozók, így a Trichomonas vaginalis által okozott gyulladt területeken a HPV is. Nemzetközi kutatásokra támaszkodva több mint 473 ezer nő adatait összegezték, akik közül 8518 volt trichomonasra pozitív.

A vizsgálat eredményei szerint azoknál a nőknél, akiknél TV fertőzés állt fenn, 1,79-szer nagyobb volt az esélye annak, hogy HPV-fertőzést is diagnosztizálnak. Ez azért lényeges, mert a méhnyakrák kialakulásáért több mint 95%-ban a magas rizikójú HPV-törzsek felelnek.

Ugyanakkor a fertőzés még nem jelenti azt, hogy biztosan kialakul a rák. Számos egyéb tényező, például dohányzás, gyakori partnercsere, az öt évet meghaladó szájon át szedhető fogamzásgátló-szerek szedése is kockázati tényezők. Többször szült nőknél is nagyobb eséllyel fejlődhet ki rosszindulatú elváltozás, valamint a szexuális úton terjedő betegségek is hozzájárulhatnak kialakulásához.

“Éppen ezért, ha trichomonast vagy más szexuális úton terjedő betegséget diagnosztizálunk, érdemes HPV-tipizálást végzeni, pozitív HPV-eredmény esetén pedig szexuális úton terjedő betegségekre szűrni” – mondja a Semmelweis Egyetem doktori iskolájának hallgatója, a kutatás első szerzője.

A HPV-szűrést különösen harmincéves kortól kezdődően érdemes rendszeresen végezni. „A 20-as és 30-as korosztálynál ugyanis olyan magas a pozitív HPV-diagnózis aránya – ezekben az években a legmagasabb – hogy a sok pozitív eredmény nyomán túlkezelést kapna a beteg, ami a későbbiekben a szűréstől és betegségtől való szorongáshoz vezetne” – mondja a szerző-orvos.

A legfrissebb hírek itt!

Ebben a korcsoportban a méhnyakrák előfordulása ritka, a HPV-fertőzés többségét az immunrendszer legyőzi és a vírus spontán kiürül a szervezetből, ezért a HPV-szűrésnél kisebb érzékenységű citológiai vizsgálat is elegendő legtöbbször, teszi hozzá.

Harmincéves kor felett a HPV előfordulása csökken, a méhnyakrákot megelőző állapoté és az esetleges rákos megbetegedésé viszont nő, így ekkortól érdemes rendszeresen HPV-tipizálást végeztetni – magyarázza dr. Melczer Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese.

Jelenleg Magyarországon a citológiai vizsgálat a bevett gyakorlat elsődleges méhnyakszűrési módszerként, melynek érzékenysége azonban elmarad a HPV-szűréstől. HPV-tipizálásra rendszerint akkor kerül sor, ha a citológia eredménye további vizsgálatokat indokol – mondja a másik, kutatásban érdekelt szakorvos.

Nyugat-Európában, például az Egyesült Királyságban, Kanadában vagy az Egyesült Államokban először a HPV-re szűrnek, és citológiai vizsgálatot akkor végeznek (ún. reflex-citológia), ha pozitív az eredmény. Az a protokoll, ahol citológiai és HPV-szűréseket egyidőben végeznek, viszonylag ritka.

A legfrissebb hírek itt!

A megfertőződés és a rák kialakulása között 5-8 év, de akár 10 év is eltelhet, ám a legtöbb esetben (kb. 90%) a folyamat spontán gyógyul. Azoknál, akiknél a fertőzés fennmarad és ún. perzisztens HPV-infekció alakul ki, magasabb a rákelőző állapotok illetve a méhnyakrák kialakulásának kockázata. Ezekben az esetekben már valamilyen citológiai elváltozás (például dysplasia) is jelen van.

“Közvetlen, ok-okozati összefüggést a trichomonas fertőzés és a méhnyakrák kialakulása között a kutatás nem állapított meg. Ennek egyik oka, hogy nem követték nyomon a betegeket” – mondja a szakorvos.

„Ám mivel a trichomonas fertőzés összefüggésbe hozható a HPV-fertőzéssel és a méhnyak elváltozásaival, pozitív diagnózis esetén javasolt a betegek nyomon követése.”

A kockázati tényezők csökkentése és rendszeres (éves) nőgyógyászati szűrés mellett a HPV-ellenes oltás is nagymértékben hozzájárul nemcsak a fertőzés megelőzéséhez és legyőzéséhez, de a méhnyak-, gége- és végbélrák kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti – hangsúlyozza a szakorvos.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hatalmas tömeg gyűlt össze a Puskás Aréna Szoborparkban, hogy egy felejthetetlen koncerten vehessen részt.

Nem csalás, nem ámítás, idén immár ötödik alkalommal rendezte meg a Szerencsejáték Zrt. nagyszabású és ingyenes eseményét, a...

A kutatók kiderítették, meg kell-e mosni a rizst főzés előtt

A rizs Ázsiában és Afrikában több milliárd ember számára alapvető élelmiszer. A világ számos ikonikus ételének összetevője. Univerzális vonzereje...

Meghalt egy kislány – videó

Felfoghatatlan tragédia: magára rántotta a tévét és meghalt egy kislány Videó Magára rántotta a tévét, meghalt egy másfél éves kislány...

Földet ért a különleges minta a világűrből – videó

Földet ért vasárnap Utah állam területén az OSIRIS-Rex amerikai űrszonda által begyűjtött aszteroidaminta. A NASA amerikai űrkutatási hivatal élő...