13.6 C
Budapest
2022. szeptember. 26. hétfő

Összefügg az újságírógyilkossággal? Vizsgálóbizottság Lucansky halála ügyében..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Parlamenti képviselőkből és részben külföldi szakértőkből álló vizsgálóbizottság alakult hétfőn Pozsonyban Milan Lucansky, volt szlovák országos rendőrfőkapitány vizsgálati fogságban történt halálának kivizsgálására

– jelentette hétfőn a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség, az igazságügyi minisztérium közlésére hivatkozva.

Lucansky december 30-án halt meg az eperjesi (Presov) kórházban, miután – az igazságügyi minisztérium közlése szerint – egy nappal korábban öngyilkosságot kísérelt meg cellájában. A magasrangú rendőrtisztviselő halálának pontos körülményeiről hivatalos információk nem kerültek napvilágra, de sajtóértesülések szerint az ágyára melegítőfelsőjénél fogva felakasztva találtak rá.

A rendőr vezérezredes halála felháborodást váltott ki, és újabb bírálatok tárgyává tette Igor Matovic kormányát. A történtek után lemondott a szlovák büntetésvégrehajtási igazgatóság (ZVJS) vezetője, s a haláleset független kivizsgálását kezdték követelni ellenzéki politikusok, ismert közéleti személyiségek, az elhunyt családja és ismerősei, illetve a vezérkari tisztek klubja.

A volt rendőrfőkapitány ügye már három héttel a halála előtt is nagy port vert fel, miután Lucanskyt a fogházból kórházba kellett szállítani egy tisztázatlan körülmények között szerzett súlyos fejsérüléssel. A sérülés okai mindmáig nem tisztázódtak, az esettel kapcsolatban azonban a hivatalos szervek azonnal kizárták az idegenkezűség lehetőségét, azt állítva, hogy Lucansky a magánzárkájában edzés közben szerezte a sérülését.

Később a sajtóba kiszivárgott az orvosi vizsgálat jegyzőkönyve, amelynek egyes állításai – a történtek kivizsgálását követelők szerint – nem összeegyeztethetőek a hivatalos szervek, köztük Maria Kolíková igazságügy-miniszternek a történtek kapcsán tett állításaival. Azt, hogy az ügy kapcsán várhatóan indítványozni fogják a miniszter visszahívását, már korábban jelezte a szlovák parlamenti legerősebb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), amelynek volt belügyminisztere, Robert Kalinák azt mondta, a volt rendőrfőkapitányt annak ellenére helyezték vizsgálati fogságba, hogy maga jelentkezett a rendőrségen, „pszichikai terrornak vetették alá”, és az ellene felhozott vádakban egy tanút vagy más gyanúsítottat sem hallgattak ki.

A Smer-SD európai parlamenti képviselőjén, Monika Benován keresztül hétfőn több európai uniós intézményhez – köztük az Európai Parlamenthez és az Európai Bizottsághoz is – nyílt levéllel fordult, az ügy kivizsgálását kérve. Lucansky halálának körülményeiről a pozsonyi parlament védelmi bizottságának csütörtöki ülésén is tárgyalni fognak.

A Lucansky ellen indított eljárást – halálára való tekintettel – közben lezárták a hatóságok.

A volt országos rendőrfőkapitány egyike volt azoknak a személyeknek, akiket a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vett őrizetbe novemberben és decemberben megvalósított – komoly visszhangot kiváltó – rajtaütései során. A rendőrségi akciósorozatban főként magasrangú rendőrségi, titkosszolgálati és más tisztségviselőket, illetve befolyásosnak tartott gazdasági szereplőket vettek őrizetbe. Az érintettekkel szemben többnyire korrupció, pénzmosás, hivatali jogkörrel való visszaélés, illetve bűnözői tevékenység támogatása jogcímén indítottak eljárásokat. Az őrizetbevételek sorozatát erős kritika érte a parlamenti ellenzék legerősebb szereplőinek, az előző kormány politikusainak részéről, akik azt állítják, hogy Igor Matovic kabinetje politikai küzdelemre használja a rendőrségi őrizetbevételeket. A volt országos rendőrfőkapitány végig tagadta az ellene felhozott vádakat.

Milan Lucansky tavaly augusztusban önként távozott a rendőrség éléről, döntését azzal indokolva, hogy nem élvezi a belügyminiszter bizalmát, illetve az sem az övét. Lucansky korábban többször bírálta a közel három évvel ezelőtti – közfelháborodást és belpolitikai válságot is kiváltott – újságírógyilkosság vizsgálatát, azt állítva, hogy a vizsgálatot elkapkodták. Az élettársával együtt meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak ügyében indult per tavaly szeptemberben zárult, a gyilkosságok elkövetőjét elítélték, a megrendeléssel vádolt személyeket azonban felmentették.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Megtartotta körzetét a baloldal Újpesten

Győzött az ellenzék a IV. kerületben. Egy baloldali körzetet hozott a vasárnap tartott időközin az ellenzék, Maholányi Zsolt, a DK, az...

X-Faktor 2022: tényleg valóságshow lett a tehetségkutató műsorokból?

2004. január 10-én a Megasztár első élőben közvetített döntője új fejezetet nyitott a hazai kereskedelmi tévézés történetében. A műsor hat...

Hiába ment Gyurcsány Miskolcra kampányolni, a Fidesz jelöltje nyert

Barta Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje közösségi oldalán köszönte meg a választók bizalmát. Barta Gábor nyerte Miskolc 3. számú egyéni választókerületében...