17.1 C
Budapest
2024. május. 18. szombat
HomeFőhírekKülföldÖsszefogás egy iráni színésznőért

Összefogás egy iráni színésznőért

Világhírű rendezők, filmsztárok, regényírók, színházi emberek és más művészek követelik egy ellenzéki nézeteiért bebörtönzött iráni színésznő szabadon bocsátását.

Taraneh Alidoosti a legnépszerűbb ottani sztárok egyike, a rezsim vélhetően példát akar statuálni vele.

Emma Thompson, Mark Ruffalo, Ken Loach, Mike Leigh, Steve McQueen, Ian McKellen, David Hare, Juliet Stevenson és Sepideh Moafi amerikai-iráni színésznő is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben felháborodásukat fejezték ki Taraneh Alidoosti letartóztatása miatt – számolt be a The Guardian.

A legfrissebb hírek itt!

A huszonhárom éves, Oscar-díjas színésznőt otthonában tartóztatták le szombaton, és Irán hírhedten szigorú börtönébe, az Evinbe zárták, ahol köztörvényes elítéltek mellett politikai foglyokat és kormányellenes aktivistákat tartanak fogva. Bűne az volt, hogy megosztott magáról egy fotót az Instagramon, amelyen a kötelező hidzsáb nélkül látható, és egy táblát tart maga elé „Nők, élet, szabadság” felirattal. Ez a mondat az utóbbi hónapokban az iráni rezsim elleni tiltakozás szlogenjévé vált.

Sokak szerint ezzel a lépéssel az iráni vezetés példát statuál, jelezve, hogy sem az ismert sportolók, sem a híres művészek nem kerülhetik el a letartóztatást, ha – a kormány álláspontja szerint – hamis és torz tartalmakat terjesztenek. A színésznő Instagram-fiókját a jelek szerint törölték, mert nem elérhető.

A nyílt levélben többek közt ez áll: „Taraneh Alidoostinak – mint minden iráni állampolgárnak – joga van a véleménynyilvánítás szabadságához, az egyesülési szabadsághoz, valamint az önkényes letartóztatástól és fogva tartástól való mentességhez. Ezennel szolidaritást vállalunk vele, és követeljük azonnali szabadon bocsátását és biztonságos visszatérését a családjához”.

Teheránban a tüntetők – köztük Alidoosti művésztársai – az Evin börtön előtt gyűltek össze tegnap, és a nő szabadon bocsátását, illetve állapotáról szóló híreket követeltek.

A legfrissebb hírek itt!

Asghar Farhadi, a bebörtönzött színésznő főszereplésével készült film, Az ügyfél rendezője ezt nyilatkozta: „Négy filmben dolgoztam Taraneh Alidoostival, aki börtönben van, mert kiállt honfitársai mellett, és ellenezte a tüntetők ellen hozott jogtalan ítéleteket. Ha ennek a támogatásnak a kinyilvánítása bűncselekmény, akkor Iránnak több millió bűnözője van.”

Mohammad Mehdi Esmaili, Irán kulturális minisztere annyit üzent a tüntető művészeknek, hogy „inkább menjenek vissza dolgozni”.

ujszo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work