12.8 C
Budapest
2024. április. 23. kedd
HomeÉletmódEgészség - betegségOrvosi csoda mentheti meg a szívbetegeket Magyarországon!

Orvosi csoda mentheti meg a szívbetegeket Magyarországon!

A szív­ko­szo­rúér-be­teg­ség az egyik ve­zető ha­lá­lo­zási ok ha­zánk­ban. Egy for­ra­dalmi el­já­rás­sal azon­ban mos­tan­tól nem kell így len­nie…

A világon mindössze pár hónapja létezik az az eljárás, amellyel a magyar orvos megmentette két  páciense életét. A forradalmi módszer lényege, hogy az érfalba ágyazott stentet , vagyis fémhálót egy biológiailag lebomló anyaggal vonják be. Dobsa Attila tavasszal tudta meg, hogy nagy a baj a szívével, és pár nap múlva már a műtőasztalon feküdt. Néhány hónappal később kiderült, hogy a beavatkozást meg kell ismételni, de azt már az új eljárással végezte el Merkely Béla professzor a Városmajori Szívklinikán.

Éppen egy hete, hogy megoperáltak. Én lehettem az első olyan beteg, akit a legmodernebb technológiával műtöttek.

Óriási könnyebbség, hogy ezúttal nem kell marokszám gyógyszert szednem” – mesélte a férfi a Blikknek.

Az új eljárásról pedig maga a professzor mesélt, akinek második páciense is túl van a beavatkozáson. A beteg már a műtét másnapján elhagyhatta a kórházat, és akárcsak Attila, ő is napok alatt visszatérhetett korábbi életritmusához, sőt mindketten sportolhatnak is.

Orvosi csoda mentheti meg a szívbetegeket Magyarországon!
Dr. Merkely Béla már két beavatkozást végzett el az új módszerrel (Fotó: Semmelweis.hu)

„A biológiailag lebomló gyógyszerbevonattal rendelkező fémstent erősebb műanyag elődjénél, és gyorsabban szívódik fel. Átjárhatóbb az ér, és rugalmasabbá válik az érfal. A szív koszorúerébe ültetjük be a felszívódó fémstentet, így megnyílik az elzáródott artéria.

A mesterséges támaszték csak addig marad, amíg a szervezetnek, vagyis az érnek szüksége van rá.

Azután feloldódik. A speciális beültetési technikával ezentúl minden koszorúérbetegen segíthetünk Magyarországon– jelentette ki a klinika vezetője.

Forrás: Ripost

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem