36.2 C
Budapest
2022. június. 29. szerda

Őrült expedíció: több mint százéves hajóroncsot keresnek az Antarktisz jege alatt..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Stanley — Különleges expedícióra vállalkozott néhány tucat elszánt kutató, akiknek feltett szándékuk, hogy megtalálják a legendás felfedező, Sir Ernest Shackleton (1874–1922) több mint száz évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját.

Az Endurance – amellyel Shackleton az Antarktisz meghódítását tűzte ki céljául – 1915-ben futott jégre a Weddell-tengeren, majd végül több hét hánykódás után elsüllyedt. Shackleton és emberei kutyaszánnal, majd mentőcsónakokban hagyták el az Antarktiszt, csak hónapokkal később tudták őket megmenteni, de mindenki túlélte a katasztrófát.

Sir Ernest Shackleton szervezte az expedíciót /Fotó: Profimedia

A kutatók most a dél-afrikai felségjelzés alatt hajózó SA Agulhas II. nevű jégtörővel vágtak neki a Weddell-tengernek. A kiszámíthatatlan antarktiszi időjárás miatt egyelőre nem tudni, mikor érhetik el azt a pontot, ahol az Endurance víz alá süllyedt, de a 13 700 tonnás jégtörőn nem múlik: mint kés a vajon, úgy vágta át magát a befagyott vízen.

Mind a 28 matróz túlélte a jeges poklot /Fotó: Getty Images

– Reméljük, hogy teljesíteni tudjuk a lehetetlent – mondta Mensun Bound, az expedíció vezetője. – A körülmények ellenünk dolgoztak, de a csapat jó hangulatban van – tette hozzá Bound, aki arra utalt, hogy néhol háromméteres jégtáblákon kellett keresztüljuttatniuk a hajót. Nem beszélve arról, hogy a gigantikus jégtáblák folyamatosan mozognak, ezért műholdfelvételeket és drónrepüléseket is végre kellett hajtaniuk, hogy ne kerüljenek bajba.

A kutatás igen fárasztó, van, aki munka közben is alszik /Fotó: Getty Images

– Ez a legjobb lehetőségünk a történelem során, hogy meghatározzuk az Endurance végső nyughelyét. Amint odaérünk, távirányítású tengeralattjárókat küldünk majd le a mélybe, hogy átkutassák a tengerfeneket – mondta Bound.

A SA Agulhas II. nevű hajó egy hatalmas jégtáblánál meg is állt /Fotó: Pierre Le Gall

Az Endurance elsüllyedésének pontos helyét egyébként egész jól meg lehet határozni, ugyanis Shackleton navigátora, Frak Worsley feljegyezte a 44 méter hosszú hajó utolsó ismert koordinátáit.

A 13 ezer tonnás vashajó könnyedén áttöri az akár 3 méter vastag jégtáblát is /Fotó: Facebook

A SA Agulhas II. legénysége egyébként nagyon izgatott a felfedezés miatt, de a vezetőik is mindent megtesznek, hogy ne csüggedjenek el. Amikor épp mintákat gyűjtöttek egy nagy jégmezőről, akkor rögtönzött focimeccset is szerveztek nekik.

A modern felfedezők egy hatalmas jégtáblán focizva ütötték el a rövid szabadidejüket /Fotó: Facebook

Másra is jó lesz a küldetés

Noha az expedíció kimondottan az Endurance megtalálására indult, azért más haszna is lesz a vállalkozásnak. Az antarktiszi tengeri élővilágot ugyanis eddig még nem sokszor láthatták kutatók, így a robotok nemcsak a roncsról, de a helyi élőlényekről is fontos információkat gyűjthetnek majd be.

Forrás: Blikk

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Előkerült a térfigyelő kamera felvétele a Jókai utcai házomlásról – felkavaró videó (18+)

Szinte teljesen leomlott hétfő délelőtt Budapesten a Jókai és az Aradi utca sarkán található épület teteje és az...

Eldőlt: 2035-től nem lehet új benzinzes és dízeles autót venni az EU-ban

Ma, szerda hajnalban elfogadták az Európai Unió tagországai a klímavédelmi törvényeket, miszerint 2035-től a tagországok területén betiltják a...

Ekkora baj közelít? Az állam mostantól vészhelyzetben átveheti az energiacégek irányítását

Az orosz–ukrán háborúra hivatkozva, rendelettel készítette elő a magyar kormány, hogy a magyar állam az ellátás folyamatosságára és...

Földön, tengeren, levegőben, mindenhol ott lesznek a NATO katonái: Amerika jelentősen növeli a jelenlétét Európában

Az Egyesült Államok jelentősen megnöveli katonai jelenlétét Európában – jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerdán a NATO...