23.3 C
Budapest
2023. június. 1. csütörtök

Őrület, mit művel a spenót a fogaiddal! Tudsz erről?

Dátum:

Megosztás:

A spe­nót­ban egyet­len dolog van, amit nem sze­re­tünk: az, amit a fo­ga­ink­kal művel. De vajon miért hagy raj­tuk fura, csi­kor­gós nyo­mot?

A “spenótos fog” néven ismert fura jelenség, amikor a fogaidon kellemetlen, krétaszerű, csikorgó érzés lesz úrrá spenótevés után, a zöld levelekben található oxálsavnak köszönhető. Az oxálsav egyébként számos növényben megtalálható, a spenót azonban a szokottnál nagyobb mennyiséget tartalmaz belőle. Azért van rá szükség, mert képes hozzákötődni egyes ásványi anyagokhoz, és segíteni azok felszívódását. A spenót esetében a kalcium az az ásványi anyag, amelyikhez hozzákötődik.

Őrület, mit művel a spenót a fogaiddal! Tudsz erről?
Fotó: Pinterest

Amikor a spenótot megrágjuk, a nyálban levő kalcium hozzákötődik az oxálsavhoz, és kalcium-oxalát kristályok jönnek létre – ezek ragadnak hozzá a fogadhoz, és teszik csikorgóssá. Ezért azonban nem érdemes lemondani a spenótról, hiszen nagyon hasznos eledel, a kristályok pedig nem ártanak a fogadnak – ha nagyon zavar a dolog, moss fogat spenótevés után. Ez alól csak az az eset a kivétel, ha hajlamos vagy a vesekőre. Ilyenkor konzultálj az orvosoddal, mert lehet, hogy célszerű kerülnöd az oxálsavban gazdag ételeket.

Forrás: Ripost

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis, Kevin Dillon – Táv-felügyelő (Wire Room) – Bruce Willis egyik utolsó filmje – videó

Bruce Willis egyik utolsó filmje, amelyben ismét egy hőst alakít, .. fordulatos, izgalmas esti szórakozás! Teljes film magyarul: Táv-felügyelő (Wire...

Rendkívüli hír! .. Megszavazta az Európai Parlament: Magyarország alkalmatlan az uniós elnökségre

Az állásfoglalást 442 EP-képviselő támogatta, és csak 144 szavazott ellene. Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta azt az állásfoglalást, mely...

Az Európai Bizottság és a kínai vezetés is aggódik a mesterséges intelligencia veszélyei miatt

Az EB korlátozásokat vezetett be az MI-eszközök használatára, Kína pedig még szigorúbban tervezi ellenőrizni az internetes adatforgalmat. A ChatGPT...

Megosztó TRIANON

Trianon miért fontos a magyarok egy részének, és a másik részének miért nem? - erre a kérdésre keressük a...