21.1 C
Budapest
2024. május. 19. vasárnap
HomeFőhírekKülföldOroszországtól kért segítséget a súlyos gazdasági válságba jutott Srí Lanka

Oroszországtól kért segítséget a súlyos gazdasági válságba jutott Srí Lanka

Többek között üzemanyag vásárlására szolgáló kölcsönért folyamodtak orosz hivatali partnerükhöz.

Gotabaja Radzsapaksza elnök Twitter-oldalán közölte, hogy a többi között üzemanyag vásárlására szolgáló kölcsönért folyamodott orosz hivatali partneréhez, Vlagyimir Putyinhoz telefonbeszélgetésük során.

Radzsapaksza beszámolt arról is, hogy megkérte Putyint, gondoskodjon arról, hogy az Aeroflot orosz légitársaság ismét felveszi úti céljai közé Srí Lankát, mivel

a turizmusra ráutalt szigetállamnak fontos bevételi forrást jelentenek az orosz üdülni vágyók.

A Srí Lanka-i energiaügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy orosz olajipari cégek két képviselője érkezett a fővárosba, Colombóba.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Ranil Vikremeszinge miniszterelnök június 22-én jelentette be Srí Lanka teljes gazdasági összeomlását. A pénzügyminiszteri posztot is betöltő Vikremeszinge akkor figyelmeztetett arra is, hogy az országnak – az olajipar súlyos, mintegy 700 millió dolláros (több mint 260 milliárd forintos) adóssága miatt – nincs elég pénze üzemanyagimportra.

Az ENSZ szerint humanitárius katasztrófa fenyeget

A 22 milliós ország az 1948-as függetlenné válása óta nem élt át a mostanihoz hasonló gazdasági válságot, amely egyebek között élelmiszer- és gyógyszerhiányban, illetve a száguldó inflációban nyilvánul meg. Srí Lanka már szinte benzin nélkül maradt, és más üzemanyagokból is akut hiány mutatkozik, a szigeten mindennaposak a tüntetések. Colombo továbbá felfüggesztette a 2026-ig visszafizetendő 25 milliárd dollárból idén esedékes mintegy 7 milliárd dollárnyi külföldi hitel visszafizetését is. Az ország teljes külföldi adóssága 51 milliárd dollár.

Az ENSZ humanitárius katasztrófára figyelmeztetett.

(MTI)

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem