17.3 C
Budapest
2023. május. 29. hétfő

Oroszország tovább csökkenti a gázáramlást, mivel Európa energiatakarékosságot sürget – írja Reuters (Olvass nálunk első kézből híreket, a Reuters legfrissebb híreit!)

Dátum:

Megosztás:

FRANKFURT/LONDON, július 27. (Reuters) – Oroszország kevesebb gázt szállított szerdán Európának a Moszkva és az Európai Unió közötti energiaszakadás további eszkalálódása miatt, ami megnehezíti és költségesebbé teszi a blokk számára a tárolók feltöltését. a téli fűtési szezon előtt.

A hét elején a Gazprom (GAZP.MM) által jelzett szállításcsökkentés miatt az Északi Áramlat 1 vezeték – az orosz gáz fő szállítási útvonala Európába – kapacitása a teljes kapacitás mindössze ötödére csökkent.

Az Északi Áramlat 1 az Európába irányuló orosz gázexport körülbelül egyharmadát teszi ki.

Kedden az EU-tagországok meggyengített vészhelyzeti tervet hagytak jóvá a gázkereslet visszaszorítására, miután kompromisszumos megállapodásokat kötöttek egyes országok csökkentésének korlátozására, remélve, hogy az alacsonyabb fogyasztás enyhíti a hatást abban az esetben, ha Moszkva teljesen leállítja a gázszállítást. 

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A Royal Bank of Canada elemzői szerint a terv segíthet Európának átvészelni a telet, feltéve, hogy az Oroszországból érkező gázáramlás 20-50%-os kapacitású, de figyelmeztettek a „piaci önelégültségre” az európai politikusok mára megoldották az orosz gázfüggőség kérdését.

Míg Moszkva a karbantartott turbina késleltetett visszaszolgáltatását és a szankciókat okolja az ellátás megszakításáért, Brüsszel azzal vádolta Oroszországot, hogy az energiát fegyverként használja a blokk zsarolására és az ukrajnai invázió miatti nyugati szankciók megtorlására.

Vitalij Markelov, a Gazprom vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a társaság még mindig nem kapott meg egy Siemens-turbinát, amelyet az Északi Áramlat 1 portovajai kompresszorállomásán használtak, és amelyet Kanadában szervizeltek. 

Markelov szerint a gépekkel kapcsolatban szankciók kockázata áll fenn, míg a Siemens Energy szerint a Gazpromnak vámokmányokat kell benyújtania ahhoz, hogy visszahozza a turbinát Oroszországba.

„GÁZTAKARÉKOSSÁG”

Szerdán az Északi Áramlat 1 fizikai áramlása 14,4 millió kilowattórára (kWh/h) zuhant 1200-1300 GMT között az egy nappal korábbi 28 millió kWh/h-ról, ami már csak a normál kapacitás 40%-a. A visszaesés kevesebb, mint egy héttel azután következik be, hogy a csővezeték a tervezett 10 napos karbantartási időszakot követően újraindult.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Az európai politikusok többször is figyelmeztették Oroszországot, hogy ezen a télen teljesen leállíthatja a gázáramlást, ami Németországot recesszióba taszítaná, és a fogyasztók és az ipar árai még tovább emelkednének. Az európai viszonyítási alapnak számító, augusztusi holland gáz nagykereskedelmi ára 7%-kal, megawattóránként 210 euróra emelkedett szerdán, ami körülbelül 400%-kal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

Németországot, Európa legjelentősebb gazdaságát és legnagyobb orosz gázimportőrét, június közepe óta különösen sújtották a szállítási korlátozások, gázimportőrének, az Unipernek (UN01.DE) emiatt 15 milliárd eurós (15,21 milliárd dolláros) állami mentőcsomagra van szükség.

Olaszország, egy másik jelentős importőr, amely jellemzően a gáz 40%-át Oroszországból szerzi be, gázellátási válsággal szembesülne a következő tél végén, ha Oroszország teljesen leállítaná a szállítást – figyelmeztetett Roberto Cingolani ökológiai átmenet minisztere. 

Az Uniper és az olasz Eni (ENI.MI) is azt mondta, hogy kevesebb gázt kapott a Gazpromtól, mint az elmúlt napokban. Christian Lindner német pénzügyminiszter kijelentette, hogy nyitott az atomenergia felhasználására az áramhiány elkerülése érdekében.

Németország kijelentette, hogy meghosszabbíthatja három megmaradt atomerőművének élettartamát, amelyek energiájának 6%-át termelik, ha Oroszország leállítaná a gázellátását.

Klaus Mueller, az ország hálózati szabályozó hatóságának vezetője szerint Németország továbbra is elkerülheti a gázhiányt, amely az arányosítást sürgetné, miközben újabb könyörgést intézett a háztartásokhoz és az iparhoz, hogy „takarékoskodjanak a gázzal”.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A német ipari csoportok ugyanakkor arra figyelmeztették a vállalatokat, hogy nem tehetnek mást, mint csökkentik a termelést, hogy nagyobb megtakarítást érjenek el, rámutatva arra, hogy lassan engedélyezik a földgáz más, környezetszennyezőbb üzemanyagokkal való helyettesítését.

A Mercedes-Benz (MBGn.DE) vezérigazgatója, Ola Kaellenius elmondta, hogy a hatékonysági intézkedések, a megnövekedett villamosenergia-fogyasztás, a termelési létesítmények hőmérsékletének csökkentése és az olajra való átállás kombinációja akár 50%-kal csökkentheti a gázfelhasználást egy éven belül, ha szükséges. Németország jelenleg a három szakaszból álló vészhelyzeti gázterv 2. fázisánál tart, és az utolsó fázis akkor kezdődik, amikor az adagolást már nem lehet elkerülni.

(1 dollár = 0,9862 euró)

Forrás: Reuters

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó...

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és...

Kiesés! A Honvéd kikapott a Puskás Akadémiától, búcsúzik az élvonaltól

A labdarúgó NB I 33., utolsó fordulójában a Budapest Honvéd izgalmas hajrá után 2–1-re kikapott a Puskás Akadémiától,...