23.6 C
Budapest
2024. május. 19. vasárnap
HomeHírekHáborúOroszország ostrom alá vette Harkovot, Ukrajna elveszítheti a hadseregét

Oroszország ostrom alá vette Harkovot, Ukrajna elveszítheti a hadseregét

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.

Folyamatos ellentámadások

„Harkov régióban az ellentámadásaink folyamatosan zajlanak, ezt a területet meg is erősítettük, különösen Vovcsanszkban és általában a határvidékeken. Mihajlo Drapatyi dandártábornok a helyszínen irányítja a műveleteket, és el van látva a szükséges hadianyagokkal és erőkkel. Egyre több eredményt érünk el, tönkretesszük a megszállók kiszorítására. Hálás vagyok minden harcosunknak, akik szigorúan követik a parancsokat, kitartanak a helyükön és mindent megtesznek a helyzet stabilizálása érdekében. Ugyanakkor megértjük az ellenség akcióit és az erőink eltérítésére irányuló tervüket” – mondta napi videójában Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 13-án az ukrán-magyar határszakaszon 5480 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5335 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 24 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Orosz tüzérségi csapás Szumi területre

Egy ember meghalt, ketten megsebesültek Szumi területen, a Krasznopillia települést ért orosz tüzérségi támadást követően. Az oroszok tegnap egész nap 
aknavető-, tüzérségi, rakéta-, és dróncsapásokkal támadta a határ menti településeket, de harckocsikat is bevetettek – jelentette a terület katonai vezetése.

Sorozatos robbanások Donyecki területen

Robbanások sorozatát hallották a donyecki Pokrovszkban helyi idő szerint hajnali 1 óra körül – jelentette a Kyiv Independent helyszíni tudósítója. Az ukrán légierő korábban ballisztikus rakétatámadások

Négy rakétát lőttek le a Krím felett

Rakétákkal próbálták megtámadni a Krímet – négy Storm Shadow lövedéket lőttek le a félsziget területe felett – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján.

Hozzátették, hét drónt fogtak el a félsziget felett.

Vegyi anyagok a fronton

Az ukrán fegyveres erők mérgező anyagokat használtak Semenovka lakosai ellen a DPR-ben – számolt be számol a RIA Novosztyi.

Az emberek légzési nehézséget, vér ízét tapasztalták a szájukban, valamint hányingert és hányást. Szemtanúk szerint ukrán katonák a mérgező anyagokat drónokról dobták le .

Oroszország megtámadta a mirgorodi repülőtéret

Nyikolajev földalatti koordinátora, Szergej Lebegyev arról számolt be, hogy az Orosz Fegyveres Erők megtámadtak egy katonai repülőteret Mirgorod városában, Poltava régiójában- szavait a RIA Novosztyi idézi.

Lebegyev pontosította, hogy Oroszország kétszer támadta meg Mirgorodban a repteret: az első csapást május 12-én helyi idő szerint 20 óra 40 perckor rögzítették, a másodikat 21.20-kor.

Dróntámadás érte Oroszországot

Az orosz védelmi minisztérium szerint egy éjszakai dróntámadás után tűz ütött ki egy alállomáson Lipeck megyében. Oroszország azt állította, hogy összesen 31 drónt lőtt le, köztük négyet Lipeck megye felett.

Az orosz védelmi minisztérium szerint további 12 drónt semmisítettek meg Belgorod megye felett, nyolcat Kurszk megye felett, hetet pedig a Krím-félszigeten.

Több mint 5000 civilt evakuáltak Harkovból

A régióban zajló heves harcok közepette 5762 civilt evakuáltak otthonából Harkov régiójában – jelentette Oleh Szinyehubov kormányzó május 13-án. 

Robbanások hallatszottak Belgorodban

Belgorodban a rakétaveszély jelzése után több robbanás is hallatszott – számolt be a TASZSZ.

Május 13-án, hétfőn jelentették be a rakétacsapás veszélyét Belgorodban és a belgorodi régióban. A lakosokat arra kérték, hogy keressenek menedéket, vagy maradjanak bent, és ne menjenek az ablakok közelébe.

Herszonban rakétacsapás érte az infrastruktúrát

Herszon régió Ukrajna által ellenőrzött részén egy rakétacsapás következtében kritikus infrastrukturális létesítmények sérültek meg – tudatta a regionális vezető, Alekszandr Prokudin a Telegramon.

Oroszország átvette az irányítást kilenc település felett Harkovban

Oroszország legalább kilenc határ menti falut vont ellenőrzése alá Harkovban – közölte a hadsereg.

Ukrajna bejelentette, hogy visszaveri a támadásokat, és harcol az Oroszország által birtokolt települések ellenőrzéséért. Egy éjfél utáni jelentésben az ukrán vezérkar azt mondta, hogy az orosz erők taktikai sikert értek el, és 22 előretörési kísérletből 14 még mindig folyamatban van.

Vlagyimir Putyin erői hevesen támadták az északkelet-ukrajnai térséget a hétvégén. Pénteken csapatok vonultak be, új frontot nyitottak, és ukránok ezreit kényszerítették arra, hogy elmeneküljenek Volcsanszk városából.

Ukrajna lelőtt egy orosz támadóhelikoptert

Az ukrán erők május 13-án lelőttek egy orosz Ka-52 Alligator támadóhelikoptert – jelentette a 47. gépesített dandár csoport.

Fél tonnás légibomba zuhant le Belgorodban

Belgorod térségében lezuhant egy fél tonnás szovjet FAB-500-as légibomba – tudatta a Baza csatorna a Telegramon. Úgy tudni a bomba nem robbant fel.

A csatorna szerint senki sem sérült meg. A lövedék becsapódásának helyszínéhez közeli házak lakóit evakuálják. A FAB-500 megsemmisítését május 13-ra tervezik. 

Újabb falvakat támad Oroszország Harkovban

Harkov régió kormányzója szerint fennáll a veszélye, hogy a harcok más településekre is átterjednek.

„Az orosz erők kis csoportokban támadják a határt, hogy megkíséreljék a frontvonal kiterjesztését” – mondta Oleh Szinyehubov, Harkov kormányzója.

Szinyehubov hozzátette, Volcsanszk városa masszív ágyúzás alatt áll, és más harkovi településeket, például Lukyantsit és Bugruvatkatat is megtámadta Oroszország.

További hírek és forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work