-1.9 C
Budapest
2023. február. 9. csütörtök

Oroszország kibertámadásokkal koordinálja az ukrajnai rakétázást: NATO-tagokat is veszélyeztethet ezzel – figyelmeztet a Microsoft

Dátum:

Megosztás:

Katonai elemzők szerint az oroszok számára egy halvány esélyt jelent még az ukrán polgári infrastruktúra bombázásán kívül, hogy a jelenleg egységes nyugati szövetséges országok frontvonalát megtörjék.

Erősödő, NATO-tagok elleni orosz kibertámadásokra figyelmeztet az informatikai multicég /Fotó: pexels

Erősödő, NATO-tagok elleni orosz kibertámadásokra figyelmeztet az informatikai multicég /Fotó: pexels

Ezt pedig az európai szövetségesek elleni kibertámadások fokozásával érheti el – fogalmaz egy Microsoft által készített elemzés, amely az elkövetkező hónapok várható történéseit prognosztizálja.

A tél közeledtével egyre sürgetőbb a katonai stratégák számára annak megválaszolása, meddig tart és milyen fordulatokat hozhat az eddig 9 hónapja folyó orosz-ukrán háború. Az már látszik, hogy az orosz hadvezetés egyetlen startégiai célját sem érte el, ám mi maradt neki mostanra? Biztonsági elemzők szerint az oroszok számára egy halvány esélyt jelent még az ukrán polgári infrastruktúra bombázásán kívül, hogy a jelenleg egységes nyugati szövetségesek országok frontvonalát megtörjék. Ezt pedig az európai szövetségesek elleni kibertámadások fokozásával érheti el – fogalmaz a politico.com összefoglalója

Oroszország rakéta támadásaival szervesen koordinálja az ukrajnai hackeléseket, valamint egyre inkább az európai szövetségeseket veszi célba – figyelmeztet a Microsoft (MS) szakértői által összerakott dokumentum

A legfrissebb hírek itt!

A jelentés szerint az Ukrajnában közel 10 hónapja tartó brutális háborút követően Oroszország műholdas rendszerek, energetikai vállalatokat és más kritikus infrastruktúrák nagyobb léptékű hekkelésére készül. Az orosz kormány az ukrán kritikus infrastruktúra elleni kibertámadásokat rakéta- és egyéb fizikai csapásokkal koordinálja, miközben az orosz csapatok visszavonulnak Ukrajna korábban megszállt területeiről – áll a MS szombaton közzétett jelentésében.

A szövetségesek elleni kibertámadásra készül az orosz hadvezetés

A jelentés szerint a Kreml arra törekszik, hogy kiterjessze az Ukrajnát támogató szomszédok elleni kibertámadásokat, megzavarja a katonai és humanitárius ellátási láncokat, és gyengítse az európai lakosság Kijev iránti támogatását.

Igy felerősödhetnek a nemzetközi aggodalmak és bizalmatlanság azzal kapcsolatban, hogy Moszkva hogyan fogja legközelebb bevetni kifinomult kiberképességeit – figyelmeztet a tanulmány arra, hogy az orosz hadvezetés kiszélesítheti akár egész Európára a kiberhadszinteret. A Microsoft novemberben Oroszországot tette felelőssé az ukrajnai és lengyelországi infrastrukturális vállalatok elleni októberi zsarolóprogram-támadásokért, amelyek célja az Ukrajnának katonai és humanitárius segítséget nyújtó vállalatok megtámadása volt. Most a technológiai óriás szerint ez a kampány “előjele lehet annak, hogy Oroszország tovább terjeszti kibertámadásait Ukrajna határain túlra”, “olyan országokra és vállalatokra összpontosítva, amelyek ezen a télen létfontosságú segély- és fegyverellátási láncokat biztosítanak Ukrajnának”.

Az októberi támadások korlátozott sikerrel jártak – a MS szerint a helyi védők és saját szakértői “segítettek a támadás hatását az egyik célzott szervezet hálózatának kevesebb mint 20 százalékára korlátozni” -, de a Microsoft értékelése szerint az orosz hackerek “szinte biztosan olyan információkat gyűjtöttek az ellátási útvonalakról és a logisztikai műveletekről, amelyek megkönnyíthetik a jövőbeli támadásokat”.

A jelentés szerint Oroszország valószínűleg kiterjeszti a befolyásolási műveletek alkalmazását a támogatás nyújtó szövetségesekre és Ukrajna szomszédaira, hogy “csökkentse az Ukrajna védelmének támogatását” azáltal, hogy kihasználja az energiaárak és az energiahiány miatti európai feszültségeket. Az MS szakértői emellett felhívják arra is a figyelmet, hogy a Kreml fokozza az orosz propagandacsatornák folyamatos támogatását az olyan kérdések miatti európai tiltakozásokkal kapcsolatban, mint például az infláció. Oroszország arra is törekedhet, hogy szítsa a migránsellenes ellenérzéseket, mivel egyre több ember menekül Ukrajnából az áramkimaradások közepette.

A legfrissebb hírek itt!

A NATO is riadókészültségben van

A Microsoft nem egyedül követi ezeket a fenyegetéseket, a NATO is szoros figyelemmel követi az ukrajnai fejleményeket, és a szövetség is egyre több bizonyítékot lát arra, hogy Oroszország fizikai csapásokat koordinálja a kibertámadásokkal.

“Láttuk, hogy a kibernetet már a tényleges támadás megkezdése előtt felhasználták, például kormányzati weboldalak elrontásával és dezinformáció terjesztésével, hogy megpróbálják megijeszteni a lakosságot” – mondta David van Weel, a NATO új biztonsági kihívásokért felelős főtitkárhelyettese pénteken egy virtuális tájékoztató során újságíróknak. Elmondta, hogy a NATO nyomon követte a deepfake-ek használatát is, beleértve a hamisított videókat, amelyeken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondja a csapatoknak, hogy adják meg magukat. “Látjuk, hogy miközben a katonai infrastruktúrát fizikailag támadták, kibertámadás is érte” – jegyezte meg van Weel.

blikk, weel

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...