4.8 C
Budapest
2022. november. 30. szerda

Orosz–arab egyezség jött létre a Kelet farvizén

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

ARAB PARTNERREL HOZ LÉTRE LOGISZTIKAI ÜZLETÁGAT AZ OROSZ ATOMENERGETIKAI KONSZERN

Logisztikai üzletág fejlesztésébe kezd a Roszatom, ehhez pedig a dubaji DP Worlddel lépett partnerségre. Az atomenergetikai konszern bejelentette azt is, hogy a két éve beüzemelt úszó atomerőműve bevált, négy újat épít a sarkkör közelében.

Kétmilliárd dollárt fektet az északi hajózási útvonalon a konténeres áruszállítás fejlesztésbe a Roszatom és az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett DP World logisztikai vállalat – közölte lapunkkal az orosz atomenergetikai konszern. A július 23-án az Északi-sarkvidék napja nevű szentpétervári rendezvényen aláírt megállapodás értelmében a világ vezető digitális szállítmányozási-logisztikai cége, a százezer alkalmazottat foglalkoztató DP World és a saját logisztikai üzletágat építő Roszatom közösen fejleszti a konténeres áruszállítást Európa és Kelet-Ázsia között az északi hajózási útvonal igénybevételével.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a megállapodás kapcsán elmondta, hogy

az északi-sarkvidéki szállítmányozás fejlesztése nyomán az Európa és Kelet-Ázsia közötti rövidebb hajóút használatával kisebb környezeti terhelés mellett optimalizálható a forgalom,

ezáltal növelhető a két térség közti kereskedelem, illetve a világkereskedelem stabilitása is. Szultan Ahmed bin Szulajem, a DP World vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója jelezte, hogy a DP World támogatja Oroszország törekvését az Európa és Ázsia közötti szállítmányozás diverzifikálására.

A Roszatom az északi hajózási útvonal infrastruktúráját – így az atomjégtörő hajókat is – üzemelteti. A Norilszk Nikkel ércbánya és fémfeldolgozó vállalattal arról állapodott meg, hogy a Roszatomflot atomjégtörői, a Vajgacs és a Tajmir az eddiginél hosszabb időtartamban – november és május között – biztosítja a norilszki vállalat megnövekedett hajóforgalmát az északi hajózási útvonal jégmezőin, törve a szállítmányozó hajók előtt a jeget. A megállapodás 2030-ig szól. Kirill Komarov az aláírás alkalmából kifejtette, hogy az északi-sarkvidéki projekt jövedelmezősége nagyban függ a Roszatom jégtörő flottájától. Hangsúlyozta, hogy az atomjégtörők a jövőben is megbízhatóan és előre kalkulálható tarifával segítik az áruk célba juttatását.

A Roszatom atomjégtörői a szállítmányozó hajók útját biztosítják a jégmezőkön
Fotó: AFP/Sputnik via/Evgeny Yepanchintsev

Bejelentették ezek mellett azt is, hogy

négy további úszó atomerőművi blokk létesül Csukcsföldön az új bányák és fémfeldolgozó üzemek energiaellátásának biztosítása érdekében.

A Bajmszkij bányászati és fémfeldolgozó központnak a Roszatom gépgyártó vállalata, az Atomenergomas gyártja le a kis méretű nukleáris blokkokat. A bányavállalat és a Roszatom arról is megállapodott, hogy 2022 áprilisában hosszú távú áramvásárlási szerződést kötnek az új bányák és fémfeldolgozó üzemek áramellátásának biztosítása céljából. A négy úszó atomerőművi blokkból három állandóan működik majd, egy pedig tartalékként szolgál, amikor valamelyik egységet karbantartják, illetve cserélik benne az üzemanyagot. A technológia már nem új a vállalatnál és Csukcsföldön sem; ahogyan erről lapunk is beszámolt annak idején, Pevek városánál két éve helyezték üzembe a világ első úszó atomerőművét, amely távhőt és áramot szolgáltat.

A Roszatom előzetes megállapodást kötött az orosz Aeon infrastruktúra-fejlesztő konszernnel is, ennek értelmében a jeges-tengeri hajózásra alkalmas teherhajókat és vontatókat építenek

Ezek segítségével biztosítják majd a Dikszon kikötőjétől 110 kilométerre délkeletre elterülő ötmilliárd tonnás becsült készlettel rendelkező sziradaszajszki szénmező termelésének beindítását.

A projekt részeként új tengeri kikötőt is építenek a Jenyiszej torkolatában, a létesítmény folyó nevét viseli majd.

Az Orosz Tudományos Akadémia murmanszki Tengerbiológiai Intézetével, valamint a Moszkvai Lomonoszov Állami Egyetem Tengeri Kutatóközpontjával is szerződést kötött a konszern

az Északi-sarkvidék környezeti állapotának monitorozásáról, illetve egy hatásvizsgálatról, amelyben arra keresik a választ, hogy miként hat az északi hajózási útvonal használata az élővilágra.

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

A pálya csúcsán – romantikus, igaz történet, .. gyönyörű, megható film, Kevin Costner főszereplésével – videó

Igaz történet alapján, .. nagyon szép, .. romantikus film, csak ajánlani tudom mindenkinek! Kellemes szórakozást!   Erről Te sem maradhatsz le!   Teljes...

Orbán Viktor a finn kormányfőnek: Svédország és Finnország egyetlen percet sem veszít a NATO-tagságából

A miniszterelnök egyebek közt ezt üzente a Twitteren. Sanna Marin a YLE rádiónak adott interjúban azt mondta, ha találkozik...

Műholdfelvételek bizonyítják, nő az orosz erők száma Fehéroroszországban

A csapattelepítések viszont nem Ukrajna északról történő újbóli megtámadásának előkészítésére utalnak. Az amerikai Institute for the Study of War...

Napelemesek veszélyben: akár már 2024-től megszűnhet az éves szaldóelszámolás

A Magyar Közlönyben megjelentek szakági értelmezése szerint mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás. Egy hónap telt el azóta, hogy a...