Hirmagazin.eu
Főoldal » Óriási szigorítás a Facebookon: törlik az oltásellenes posztokat és rengeteg mást is – Itt a teljes lista, hogy ne kerüljön bajba!
Technika, kommunikáció

Óriási szigorítás a Facebookon: törlik az oltásellenes posztokat és rengeteg mást is – Itt a teljes lista, hogy ne kerüljön bajba!

A Facebook szigorúbb intézkedéseket hozott a koronavírus elleni vakcinákról szóló álhírek terjedésének megakadályozására: eltávolítja az erről szóló fals információkat.

Egyeztettek a WHO-val és bővítik a vírussal és a vakcinával kapcsolatos álhírek listáját, hogy korlátozzák ezek terjedését a közösségi oldalon. Az új intézkedésekkel a hazai oltásellenesek káros tevékenysége is csökkenhet, legalábbis, ami a nézeteik Facebookon való terjesztését illeti.

Törlik azokat a bejegyzéseket, amik arról szólnak, hogy:

 • Ember alkotta a koronavírust
 • Azt is, aki azt állítja, mérgező az oltás
 • Azt is, aki az oltásokról azt mondja: autizmust okoznak.
 • Tilos olyasmit írni, hogy az adott betegség elkapása kevésbé veszélyes, mint az oltás
 • Törlik azokat a posztokat is, amelyekben azt mondják, a vakcinák nem megfelelőek azon betegségek ellen, amikre kitalálták őket

A teljes lista igen hosszú, a Facebook itt tette közzé, de most mi is megmutatjuk a közösségi oldal teljes közleményét:

„A világ népessége előtt álló példátlan közegészségügyi veszélyhelyzetben gondoskodni szeretnénk arról, hogy szabályaink megóvják az embereket a káros tartalmaktól és a COVID-19-cel kapcsolatos új típusú visszaélésektől.

Mindenki ezt olvassa most!

Igyekszünk eltávolítani a tényleges károkozás kockázatát növelő tartalmakat – erre szolgálnak többek között az alábbiakat tiltó szabályaink: károkozás összehangolása, orvosi maszkok és kapcsolódó áruk értékesítése, gyűlöletbeszéd, megfélemlítés és zaklatás, valamint a közvetlenül fenyegető erőszak vagy fizikai sérülés kockázatát növelő félretájékoztatás. Ezek részleteit alább ismertetjük.

A helyzet alakulásával a jövőben is folytatjuk a platformunkon közzétett tartalmak figyelését, a közbeszédben jelentkező trendek értékelését, valamint a szakértői egyeztetéseket – például a WHO-val, a kormányzati egészségügyi hatóságokkal, valamint a szolgáltatásaink felhasználói körén belüli érintettekkel –, adott esetben pedig további útmutatást nyújtunk szabályainkkal kapcsolatban, hogy megóvjuk közösségünk tagjait a válsághelyzet idején” – írja a közösség portál cikke.

Az összehangolt károkozásra vonatkozó szabályzat értelmében eltávolítják azokat a tartalmakat, amelyek:

 • elősegítik a COVID-19 terjedését;
 • a kormányzat egészségügyi iránymutatása ellenére támogatják a személyes találkozást vagy eseményeket (ebbe nem tartozik bele a közpolitika vagy a jogszabályalkotók és a választott tisztviselők által javasolt új iránymutatás megbeszélése vagy megvitatása);
 • összehangolják a koronavírussal (COVID-19) fertőzöttek részvételét ösztönző, személyes részvétellel járó eseményeket vagy összejöveteleket.

A szabályozás alá eső termékekre vonatkozó szabályzat értelmében óvintézkedéseket tettek a válság pénzügyi előnyszerzés céljából való kihasználásának megakadályozására, és megtiltják az olyan tartalmak közzétételét, amelyek:

 • orvosi és légszűrős arcmaszkok, kézfertőtlenítők, felületfertőtlenítő törlőkendők és COVID-19 tesztkészletek eladására vagy kereskedelmére tesznek kísérletet (ez a szabály nem terjed ki a maszkadományok felajánlására vagy kérésére);
 • gyógyászati termékekről és a COVID-19-ről tesznek említést, és sürgősséget érzékeltetnek, vagy a garantált megelőzésre vonatkozó állításokat fogalmaznak meg.

A gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályzat értelmében eltávolítjuk azokat a tartalmakat, amelyek:

 • azt állítják, hogy bizonyos védett tulajdonságokkal (pl. faji hovatartozás vagy vallási meggyőződés) rendelkező emberek hordozzák, hozták létre vagy terjesztik a vírust (ez nem vonatkozik a származással kapcsolatos állításokra, mivel engedélyezni kívánjuk az egyes országok reagálására és annak hatására vonatkozó eszmecserét (pl. „X olasz fertőződött meg a koronavírussal”));
 • gúnyolják a bizonyos védett tulajdonságokkal (pl. faji hovatartozás vagy vallási meggyőződés) rendelkező embereket a COVID-19 fertőzés miatt.

A megfélemlítésre és zaklatásra vonatkozó szabályzat értelmében eltávolítják az embereket rosszindulatúan megcélzó tartalmakat, ideértve azokat, amelyek:

 • azt állítják, hogy egy magánszemély koronavírussal fertőzött, kivéve, ha az illető ezt maga vallotta be, vagy az egészségi állapotával kapcsolatos információ nyilvánosan elérhető.

Eltávolítják az olyan félretájékoztatást, amely növeli a közvetlenül fenyegető erőszak vagy fizikai sérülés kockázatát. A COVID-19-hez hasonló világjárvány kontextusában ez az alábbiakra vonatkozik:

A COVID-19 létezésére vagy súlyosságára vonatkozó hamis információk, korlátozás nélkül ideértve az alábbiakat:

 • olyan állítások, amelyek szerint a COVID-19 nem létezik, nem világjárvány, vagy nem veszélyesebb az emberekre nézve, mint a közönséges megfázás vagy influenza;
 • olyan állítások, amelyek szerint a kormányzatok COVID-19-cel kapcsolatos közösségi távolságtartási előírásai az 5G vezeték nélküli kommunikációs technológia telepítését szolgálják, vagy hogy a COVID-19 tüneteit valójában az 5G vezeték nélküli technológiák okozzák;
 • olyan állítások, amelyek szerint a COVID-19 nincs jelen olyan országokban vagy helyeken, ahol az Egészségügyi Világszervezet webhelye szerint vannak megerősített esetek.

A COVID-19 megelőzésének módjára vonatkozó hamis információk, korlátozás nélkül ideértve az alábbiakat:

 • olyan állítások, amelyek szerint valami megakadályozza, hogy bizonyos személyek megkapják a COVID-19-et (például meglévő védőoltások, étrend, aromaterápia és illóolajok) (ez nem jelenti azt, hogy az emberek nem beszélhetnek a COVID-19 megelőzése szempontjából potenciálisan hatásos viselkedésmódokról, ideértve a szappannal és vízzel történő kézmosást, az alkoholos kézfertőtlenítő használatát, a közösségi és fizikai távolságtartást, a szem, orr és száj megérintésének kerülését);
 • a COVID-19 terjedésének megakadályozását célzó kormányzati iránymutatásra vonatkozó félrevezető állítások, ideértve a közösségi távolságtartásra vonatkozó kormányzati iránymutatással kapcsolatos téves állításokat;

A COVID-19 átadására vonatkozó hamis információk, korlátozás nélkül ideértve az alábbiakat:

 • olyan állítások, amelyek szerint bármely csoport immunis a COVID-19-cel szemben, vagy nem betegedhet meg tőle halálosan (például a gyermekek vagy bizonyos fajhoz tartozó emberek), vagy egy konkrét kezelés vagy tevékenység garantálja az immunitást (ez nem jelenti azt, hogy az emberek ne beszélhetnének olyan személyekről, akik meggyógyultak a COVID-19-ből, és már immunisak lehetnek az újrafertőződéssel szemben);
 • olyan állítások, amelyek szerint a COVID-19 nem fertőz bizonyos éghajlatokon, időjárási viszonyok között vagy helyeken;
 • olyan állítások, amelyek szerint a COVID-19-et szúnyogok terjesztik;
 • olyan állítások, amelyek szerint az 5G vezeték nélküli kommunikációs technológia okozza a COVID-19 terjedését;

A COVID-19 gyógyítására, kezelésére és tesztelésére vonatkozó hamis információk, korlátozás nélkül ideértve az alábbiakat:

 • olyan állítások, amelyek szerint a COVID-19-re létezik „gyógymód”, azt megelőzően és anélkül, hogy az Egészségügyi Világszervezet vagy más vezető egészségügyi szervezet megerősítené ilyen gyógymód meglétét (ez nem jelenti azt, hogy az emberek nem beszélhetnek orvosi kísérletekről, vizsgálatokról, vagy a COVID-19 ismert tüneteivel (például láz, köhögés, nehézlégzés) kapcsolatban tapasztalati úton hatékonynak bizonyuló gyógymódokról vagy kezelésekről);
 • olyan állítások, amelyek szerint a COVID-19 sikeresen tesztelhető a kormányzat által jóváhagyott orvosi tesztek nélkül, ideértve azt az állítást, hogy a lélegzet bizonyos ideig történő visszatartásával bizonyítható a COVID-19 fertőzés hiánya;

Az alapvető szolgáltatások elérhetőségére vonatkozó hamis információk, korlátozás nélkül ideértve az alábbiakat:

 • olyan állítások, amelyek szerint az alapvető szolgáltatások nem – vagy hamarosan nem lesznek – elérhetők, amennyiben az illetékes kormányhatóság nem erősítette meg ezt az információt (az alapvető szolgáltatások körébe korlátozás nélkül beleértendők a kórházak és más egészségügyi létesítmények, a tömegközlekedés, az élelmiszerboltok, a közüzemi szolgáltatások (azaz a gáz-, áram-, víz, internet- és telefonszolgáltatás), a közlekedési infrastruktúra (azaz főútvonalak, alagutak, hidak), a biztonsági szolgáltatások (azaz a rendőrség és a tűzoltóság), a sürgősségi egészségügyi szolgálatok (azaz vészhelyzeti beavatkozás, mentőszolgálat) és a börtönök).

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Facebook, blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Súlyos támadássorozat az interneten, máris 1,6 millió áldozat van

Géza

Van megoldás a zsarolóvírus ellen – Az ORFK Kommunikációs Szolgálat cikke! Oszd meg!

Géza

Kövér nőt nem tehet fel a Facebookra

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....
EnglishFrenchGermanHungarian