Home Főhírek Külföld Óriási magyar összefogást hoz a csíksomlyói pápalátogatás

Óriási magyar összefogást hoz a csíksomlyói pápalátogatás

0
Fotó: Getty Images Hungary

Elképesztő az a szeretet és odaadás, amivel az erdélyi magyarok várják a júniusban esedékes csíkszentsomlyói pápalátogatásra az anyaországban élő magyarokat! Cégek, önkormányzatok és magánszemélyek egymás után ajánlanak fel ingyenes szálláslehetőségeket, ami azt is lehetővé teszi, hogy a zarándokok és a vendéglátók közelebb kerüljenek egymáshoz.

Óriási az érdeklődés a szentatya június 1-i csíkszentsomlyói látogatása iránt, ezt jól jelzi az is, hogy már a szállások 71 százaléka betelt a környéken, az ezzel kapcsolatosan létesített Facebook eseményeken pedig több ezren biztos résztvevőként jelölték magukat.

A kereslettel persze nőttek a szállásárak is, de a magyar összefogásnak, a helybéliek nagylelkűségének köszönhetően nem lesz anyagi kérdés, hogy valaki eljut-e a misére. Egyre többen ajánlanak fel ugyanis ingyenes szálláshelyeket. Elsőként a Csíki Sör Manufaktúra közölte: 260 családot fogad Magyarországról. Nem sokkal ezt követően Sepsiszentgyörgy önkormányzata tett bejelentést: kétezer ingyenes szálláshelyet biztosít közösségi létesítményeiben, az iskolában, a sportcsarnokban. Legutóbb pedig Csíkszentdomokos község lakói jelezték, hogy akár ötszáz személy befogadását vállalják házaknál.

„Zarándokoknak már tavaly is felajánlottam ingyenes szálláshelyeket, most pedig a pápalátogatás idejére adok ingyen szállást a két házamban” – mondta a Ripost-nak a Csíkmindszenten élő Pál István. Ő egy erdélyi Facebook-csoporton keresztül kínálta fel a lehetőséget, amire egyből lecsaptak az érdeklődők.

Nagy Emőke Csíkszeredán él, őt is a segítő szándék vezérli.

„Bár a pápalátogatáson én magam nem veszek részt, úgy gondoltam, hogy kötelességem segíteni” – mesélte a Ripost-nak Emőke, aki egy négyemeletes házban él, és a saját lakásában ajánlott fel szálláslehetőséget. „Egyetlen szabad kanapénk van, de azon szívesen látunk egy látogatót vagy akár egy párt is, természetesen fürdési lehetőséget is biztosítva” – tette hozzá.

Óriási magyar összefogást hoz a csíksomlyói pápalátogatás 1
Fotó: MTI

Sokan azért nem tesznek már felajánlást, mert barátokat, rokonokat, ismerősöket látnak vendégül ezen a hétvégén az anyaországból.

„Nálunk jóformán minden második házban lesznek vendégek Magyarországról” – mondta egy máréfalvai lakos.

A szervezők várják a hasonló felajánlásokat, aki még nem foglalt szállást, annak érdemes kihasználnia egy ilyen ajánlatot.

„Ebből az alkalomból kell megszervezni Székelyföld legnagyobb kalákáját, és ebben minden családra számítunk” – jelentette ki Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke.

Regisztrálni kell a részvételhez Megkezdődött az online regisztráció Ferenc pápa június elsejére tervezett csíksomlyói látogatására a pontifex.ro honlapon. Az ingyenes regisztráció minden pápalátogatáson szükséges. Érdemes sietni, ugyanis a március 31-e után jelentkezők már csak a környező kis utcácskákba mehetnek be, ahonnan jó esetben kivetítőn nézhetik az eseményt. A helyszínen nincs lehetőség feliratkozni. „Igen intenzív volt az érdeklődés már az első nap, március elsején, és azóta is” – tudtuk meg Szőcs Csabától, a pápalátogatás sajtófelelősétől.  A regisztrálók elektronikus üzenetben kapnak visszajelzést. A regisztráció lezárása után szektorokba osztják a résztvevőket. A vonalkódos belépők egyediek lesznek, egy belépővel csak egyszer lehet bejutni. Ha valaki regisztráció nélkül érkezik, akkor is részt vehet az eseményen, de a szektorokba nem léphet be. A szertartás latinul zajlik majd, az énekek magyarul csendülnek fel, a pápa olaszul szól a zarándokokhoz. A pápa beszédét magyarra, románra és angolra fordítják. A részletes program még nem ismert, a pápa öt órát tölt el Csíksomlyón. Ha jó idő lesz, akkor Ferenc pápa a pápamobillal körbejárja a szektorokat, így közelről is láthatja őt a több százezer ember.
Fotó: MTI
Gondoltak a betegekre és mozgáskorlátozottakra is A betegek, mozgáskorlátozottak és kísérőik az úgynevezett nullás szektorban kapnak helyet, ahol szigorúbbak lesznek a biztonsági ellenőrzések. A pápalátogatás napján érdemes korán érkezni, mert mindenkinek biztonsági ellenőrzésen kell átesnie a beléptető kapuknál. Május 31-től Csíkszeredába már csak az engedéllyel rendelkező, csoportokat szállító gépkocsik juthatnak be.
Forrás: Ripost
Fotó: Getty Images Hungary

Exit mobile version
Megszakítás