23.9 C
Budapest
2022. május. 19. csütörtök

Óriási látványossággal nyílt meg a Nemzeti Színház fesztiválja

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A Fővárosi Nagycirkusz előtt nyitották meg az idei, VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót.

A nyitóelőadás a Slava’s Snowshow volt csütörtökön este, Szlava Polunyin bohócshow-ja, amely a világ egyik leglátványosabb előadása – ezért nyitották meg a MITEM-et a cirkusz előtt. Slava Polunin azt mondta: soha nem készülnek az előadásokra, mindig a pillanatnak él a társulat.

Az idei MITEM május 5-ig tart, 13 országból 23 előadást láthat majd a közönség a Nemzeti Színházban. A megnyitón Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója azt mondta: a fesztiválra orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadások láthatók.

A Nemzeti Színház öt előadást mutat be. A megnyitón fellépett a Nemzeti Színház színészzenekara, a mongol cirkusz artistacsoportja, és az artistaképző szakközépiskola bohóc osztálya.

Bohócok, artisták, és a Nemzeti Színház színészzenekara is fellépett a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó megnyitóján.

FOTÓ: HIRLING BÁLINT – ORIGO

Nagyon sokan jöttek el a megnyitóra, ezután azonnal kezdődött a nyitóelőadás, a Slava’s Snowshow, a világ leglátványosabb bohócelőadása.

Vidnyánszky Attila a megnyitón azt mondta:hat évvel ezelőtt meghatározták azokat az elveket, amelyek mentén felépül ez a fesztivál.Ezek azóta sem változtak.Az egyik legfontosabb és legkomolyabb alapelv az, hogy mit kezdhetünk a kultúránk felhalmozott kincseivel ebben a felgyorsult, globalizálódó világban.

MITEM megnyitó a Fővárosi Nagycirkusz előtt, 2019.04.11.FOTÓ: HIRLING BÁLINT – ORIGO

Olyan színházak jöttek, amelyek nagyon komolyan vették ezt a kérdést, megpróbálták újragondolni, újra fogalmazni az előadásaikat a hagyományaikon keresztül.– mondta az igazgató.

A fesztiválon többek között a világ legnagyobb rendezői közé tartozó Eugenio Barba, Michael Thalheimer, Rimas Tuminas és Eimuntas Nekrosius rendezéseit is lehet látni, de kazah, litván, tatár, francia, dán és svéd színházak is érkeznek a találkozóra.

„Kezdünk egy csodával, a Slava Snowshow-val” – mondta Vidnyánszky Attila. „Több éve próbáljuk Magyarországra csábítani a produkciót, és az idén sikerült.Slava Polunin előadásától jobb a világ. Meggyőződésem, hogy mi magunk is jobbak leszünk a produkció végére

Slava Polunin orosz előadóművész és bohóc 1993-ban készült darabja a leghíresebb, klasszikussá vált produkciója, amely bejárta a világot. Az előadás alkalmával saját gyerekkorának álmaiból építkezik a művész, aki azt a szemléletet próbálja sugallni, hogy ne vegyük túl komolyan magunkat, próbáljuk az élet humoros oldalát megmutatni és megélni.

A színpadon Slava Polunin, a színpad szélén pedig a társulata ül.FOTÓ: HIRLING BÁLINT – ORIGO

Slava Polunin is kijött a cirkusz épületéből a megnyitóra a társulatával, és végigvonult a közönség előtt. Mindenből viccet csinált, lényegében felborította a megnyitó rendjét: elemelte az egyik fotós táskáját, aztán persze visszaadta, virágokat osztogatott, konfettiket szórt a társulat tagjaival, majd leült a színpad szélére. Aztán azt mondta: soha nem készülnek külön az előadásokra, a pillanatnak élnek.

Az Origónak sikerült egy rövid interjút készítenie Slava Poluninnal, aki azt mondta: amikor meglátta a Fővárosi Nagycirkuszt, úgy érzete, mintha hazatért volna.

A Szentpétervári Állami Nagycirkusz művészeti igazgatója voltam évekig – így amikor megláttam a budapesti cirkuszt, teljesen meghatódtam. Tényleg olyan volt, mintha hazajöttem volna.

Azt is elmondta, hogy számára minden előadás örömünnep, és a közönséggel való találkozás egyfajta dopping.

„Ez egy igazi ünnep, ahol az emberek gyerekek maradnak, függetlenül attól, hogy hány évesek. Azt is tudom, hogy ez egy színházi fesztivál, és ezzel a cirkuszi előadással nyitják meg. Azt gondolom, hogy a mai világban elmosódnak a műfajok közötti határok, és minél több művészi ág megjelenik egy fesztiválon, annál érdekesebb a néző számára.”

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár beszél a VI. MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) megnyitóján a Fővárosi Nagycirkusz előtt 2019. április 11-én.FORRÁS: MTI/BRUZÁK NOÉMI

A megnyitón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára azt mondta: ez egy találkozó, nem pedig verseny, itt nincsenek díjak, de az országok megismerhetik egymás kultúráját.

MITEM megnyitó a Fővárosi Nagycirkusz előtt, 2019.04.11. – a mongol artisták lélegzetelállító bemutatójaFOTÓ: HIRLING BÁLINT – ORIGO

A mongol cirkusz artistacsoportja ezután lélegzetelállító bemutatót tartott, amit kivetítőn is lehetett nézni. Aztán az artistaképző szakközépiskola bohóc osztálya is fellépett – a Nemzeti Színház színészzenekara kísérte a produkciót.

MITEM megnyitó a Fővárosi Nagycirkusz előtt, 2019.04.11.FOTÓ: HIRLING BÁLINT – ORIGO

A MITEM május ötödikéig tart, és már csak három előadásra lehet jegyet váltani, a többire az összes jegy elfogyott.

origo

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Kapcsolódó hírek

Élj hosszú életet, nem sok mindent kell tenned érte, de ezt mindenképpen: ..

Minden nap el kell fogyasztanod annyi folyadékot, amennyi elő van írva neked, ez pedig 50 kg testsúlynál 1,5...

Megfejthette a Bermuda-háromszög rejtélyét egy ausztrál tudós

Bár sokan azt hiszik, hogy a hírhedt atlanti-óceáni területen eltűnt járművek természetfeletti események következtében vesztek oda, Karl Kruszelnicki ausztrál...

Németország Leopard tankokat ad ajándékba Csehországnak, hogy Csehország tudjon adni régi fegyvereket Ukrajnának.. – Szólj hozzá!

Csehország 15 Leopard 2A4 típusú harckocsit kap Németországtól, és tárgyalásokat kezdett további 50, a legkorszerűbb Leopard-változathoz tartozó 2A7+...

Mariupol végleg elesett, egy ország két évszázados politikának vet véget Putyin

Mariupol védői több hónapos küzdelem után feladták a harcot, így elesett az Azovi-tenger melletti város utolsó bástyája, az...