35.8 C
Budapest
2022. augusztus. 18. csütörtök

Óriási felfedezés: rézkori kincsleletre bukkantak a régészek

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Nagy­szerű fel­fe­de­zést tet­tek a ré­gé­szek a ké­szülő M67-es gyors­for­galmi út pró­ba­fel­tá­rá­sai alatt.

Készül az M67-es gyorsforgalmi út Somogy megyében. A veszélybe kerülő régészeti lelőhely feltárását vezető Kiss Péter és Hornok Péter egy körülbelül Kr. e 4300-4000 között készült ép edényre bukkant Magyaregres mellett, a középső rézkori Balaton-Lasinja kultúra településén.

Az egyik alapárokban egy lefelé fordított, ép fazekat találtunk. A fazekat röntgen-, majd C- vizsgálatnak vetettük alá, amelyben kimutatták, hogy az edény belsejét szinte teljes egészében belehelyezett tárgyak töltik ki – mondta dr. Kiss Péter, a feltárás vezetője a Ripost-nak.

Óriási felfedezés: rézkori kincsleletre bukkantak a régészek
Fotó: Lekri Group Kft.

A feltáró munkacsoport a több hétig tartó restaurálás során három nagyméretű, rézből készült spirális karperecet, továbbá két dupla spirális, rézből készült ruhadíszt talált a fazékban. Összesen 685 apró, rizsszemnyi, hengeres gyöngy és 19 db spirális csövecske került elő, melyek belsejében textilszálak maradtak fenn. Emellett a lelet 262 gyöngye nagy többségében márványból, kis részben kagylóból és másféle kőzetből készült.A kincslelet összesen 974 tárgyat tartalmaz.

Óriási felfedezés rézkori kincsleletre bukkantak a régészek 1
Fotó: Lekri Group Kft.

A Balaton-Lasinja kultúra leletei szegényesnek mondhatók, így még felbecsülhetetlenebb ez a rézkori kincslelet.Jelentőségét növeli, hogy régészeti feltáráson épen és nem darabokban került elő, ami ritkaságnak számít.

A lelet értékét nem tudjuk felbecsülni, mivel nincs információnk arról, hogy valaha is gazdát cserélt volna egy hasonló ékszeregyüttes – nyilatkozta dr. Kiss Péter. A feltárás vezetője hozzátette, hogy hasonló kincsleletek nagyon ritkák, ilyen összetételűt és mennyiségűt egyelőre nem találtak. A hozzá értékileg leginkább közel álló kincs még a 19. században került elő Ausztriában. A lelet befogadóhelye a Kaposváron található Rippl-Rónai Múzeum lesz.

Forrás: Ripost

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Kiderült: Románia már a februárban szállított fegyvereket Ukrajnának

Bukarest sokáig hevesen tagadta, hogy konkrétan fegyverekkel segítette volna Ukrajnát. EU-s szinten már a háború első napjaiban elfogadtak két...

Továbbra sincs béke: a hazatérő Harrynek és Meghannak eszük ágában sincs találkozni Vilmosékkal

Harry és Meghan a jövő hónapban az Egyesült Királyságba látogatnak, de nem találkoznak Vilmossal és Katalinnal. Ahogy arról mldiánk...

Egészség: Ezt muszáj kipróbálnod! Szuper méregtelenítő ital, pár összetevőből, 5 perc alatt

Nagyon jó hatással lesz a szervezetedre. A megfelelő emésztés nagyon fontos egészségünk érdekében, ugyanis kiüríti a toxinokat a szervezetből....

ELTŰNT KINCSES GERGŐ GÁBOR A XVII. KERÜLETBŐL

A 14 éves fiút rendőreink jelenleg is keresik. Aki látta vagy látja, hívja bármelyik rendőri számot! A Budapesti Rendőr-főkapitányság...
facebook