10.6 C
Budapest
2024. február. 29. csütörtök

Óriási a baj: ijesztő állat jelent meg Európában, megállíthatatlan, és mindent elpusztít

Dátum:

Megosztás:

Megtörtént az, amitől sok szakértő tartott: vörös tűzhangyák rémisztő seregei támadták meg Szicília szigetét. Az eredetileg Dél-Amerikában őshonos rovar rendkívül szapora és a tudósok attól tartanak, hamarosan egész Európát meghódíthatja.

Miért óriási baj a tűzhangyák európai megjelenése?

A vörös tűzhangya (Solenopsis invicta) elképesztő,

DOLLÁRMILLIÁRDOKBAN MÉRHETŐ GAZDASÁGI KÁROKAT TUD OKOZNI,

nem véletlen tehát a kutatók és a döntéshozók félelme az ízeltlábútól.

Ha az anyagi kártétel nem lenne elég probléma, a vörös tűzhangya mérget is termel, és bár csípése ritkán halálos, nagy kellemetlenségeket tud okozni. A kolóniában élő hangyák létszáma a félmillió egyedet is meghaladhatja, és képesek a jóval termetesebb zsákmányt is leteríteni. Nem csak az állatvilágban, de a növényekben is óriási károkat okozhatnak, mindent letarolnak, veszélyeztetve az európai ökoszisztémát. Példának okáért Ausztráliában már több problémát okoznak, mint a behurcolt macskák, rókák, nyulak, vadkutyák, tevék és varangyok együttvéve.

A S. invicta az egyik legrosszabb invazív faj. Riasztóan gyorsan képes terjedni. Meglepett minket az olaszországi megjelenése, de számítottunk rá, hogy egyszer eljön ez a nap”- mondja Mattia Menchetti evolúcióbiológus, a spanyolországi Evolúcióbiológiai Intézet kutatója.

tűzhangya
A tűzhangya az egyik legrosszabb invazív fajFORRÁS: THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP/YOMIURI/JUN YASUKAWA

A tűzhangyák tutajokkal kelnek át a folyókon, tavakon

A tűzhangyák olyanok, akár az invazív gyomok, mivel a legkönnyebben az ember által már megzavart területeken terjednek. Hasonlóan az emberhez, a tűzhangyák is képesek átformálni a bolygó arculatát, ami drámai következményekkel járhat.

A tudósok már évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a tűzhangyák globális elterjedése gyakorlatilag elkerülhetetlen. Az elmúlt évszázadban a faj már eljutott Mexikóba, az Egyesült Államok déli részére, Kínába, Tajvanra, Ausztráliába, a Karib-térségbe, Japánba és a Fülöp-szigetekre.

Az eddigi történelmi feljegyzéseket átböngészve nagyon úgy tűnik, hogy az invázió az USA déli részéről indult, és a tűzhangyák fő terjesztője a globális kereskedelem volt; főleg rakományok között, növények, cserjék földjeiben bújtak meg, így jutottak el kis híján a világ minden részére.

Ha a vörös tűzhangyák elérik a kikötőket, onnan rövid idő alatt képesek kilométerekre eljutni, és nem jelentenek akadályt számukra a tavak, folyók sem;EGYMÁSBA KAPASZKODVA TUTAJOKAT ALKOTNAK, ÍGY KELNEK ÁT A TERMÉSZETES VIZEKEN.Még a föld alatt is képesek közlekedni.

tűzhangya
Tűzhangyák alkotta tutajFORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Évek óta titokzatos rovarcsípésektől szenvedtek a szicíliaiak

Menchetti és kollégái aggodalommal vizsgálták azokat a fotókat, amelyek a Szicíliában megjelent vörös tűzhangyákról készültek. Rövidesen a helyszínre utaztak, ahol viszonylag kis földterületen 88 hangyafészket azonosítottak. Ezekben a kolóniákban sok ezer dolgozó élt.

Egyelőre még a kutatók sem tudják, hogyan jutottak el a hangyák Szicíliára, ugyanis a szigeten az utóbbi időben nem voltak erdőtelepítési programok. A forrás nagy valószínűséggel a fészkek helyétől 13 kilométerre északra fekvő Augusta kikötő lehet.

AZ IS KÖNNYEN ELKÉPZELHETŐ, HOGY A TŰZHANGYÁK MÁR TÁVOLABB ESŐ EURÓPAI TERÜLETEKET IS ELÉRTEK.A helyiek már 2019 óta számolnak be titokzatos rovarcsípésekről, így a tűzhangyák akár évek óta jelen lehetnek a sziget környékén.

Magyarország is veszélyeztetett

Az olaszországi tűzhangyák genomját összehasonlították a világ más részein élő hangyákéval, az eredmények alapján a Szicíliában azonosított példányok az Egyesült Államokból, Kínából vagy Tajvanról érkeztek az olasz kikötőbe, mielőtt elterjedtek volna a szárazföld belsejében.

A kutatók becslése szerint az európai szárazföld mintegy 7 százaléka rendelkezik megfelelő éghajlattal a betolakodók számára, beleértve Európa városi területeinek felét.

Ez azért különösen aggasztó, mert sok városnak, köztük Londonnak, Amszterdamnak és Rómának nagy tengeri kikötői vannak, ami lehetővé teheti a hangyák gyors elterjedését több országban és kontinensen”- mondja Roger Vila biológus, aki szintén az Evolúcióbiológiai Intézet munkatársa.

A tanulmányhoz mellékelt térkép alapján a vörös tűzhangyák Magyarországon is megvethetik a lábukat, hazánk 2050-re enyhén fertőzött területté válhat.

tűzhangya
Tűzhangyákat irtó munkások Japánban. Már az egész világon folyik az elkeseredett harc a kártevő rovar ellenFORRÁS: THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP/YOMIURI/KAORU TACHIBANA

Ölni kell őket, ahogy lehet!

Menchetti, Vila és kollégái most azt tervezik, hogy Szicíliában annyi tűzhangyafészket irtanak ki, amennyit csak lehet. Nem tudni, hogy meddig képesek akadályozni a faj további terjedését.

tűzhangya
A jelenlegi és a várható elterjedés. Magyarország sem ússza meg az inváziótFORRÁS: CURRENT BIOLOGY

A vörös tűzhangyák jelentette fenyegetésről bővebben a Current Biology tudományos folyóiratban lehet olvasni.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Melyek az irodai munkakörnyezet digitalizációjának előnyei?

Az irodai munkakörnyezet digitalizációja számos előnnyel jár, amelyek javíthatják a munkafolyamatok hatékonyságát, csökkenthetik a költségeket és elősegíthetik a...

Idén októberben lép életbe a kibartan törvény, amely konkrét szabályozásokat határoz meg..

Az október 18-án hatályba lépő kibertan törvény (NIS2 magyar megfelelője) kiterjeszti az előírások alá eső szolgáltatások körét és jelentősen szélesíti azon nemzetgazdasági...