12.1 C
Budapest
2022. május. 23. hétfő

Ördöglyuk-barlang

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Ifjúsági Barlangtúra és Barlangi Sportterápia Egyesület (IBBS)

Barlangtúrák a Solymári Ördöglyukban

Korunkban egyre nagyobb az igény a kezdők számára is biztonságosan kipróbálható, izgalmas, extrém sportok alkalomszerű megismerésére.
Egyesületünk erre kínál lehetőséget a barlangászás műfajában; iskolák, munkahelyi, egyházi közösségek, baráti társaságok jelentkezésére számítva.

A solymári túrák során a pihenők alatt oktató, ismeretbővítő előadást is tartunk, hogy a kirándulás minél érdekesebb, hasznosabb legyen.

Jelentkezés

A barlangban jelenleg két útvonalon lehet túrázni, egy könnyebb, rövidebb ideig tartó alap útvonalon, itt az alsó korhatár 8 év. Ezt ajánljuk az általános iskolásoknak, és azoknak a kezdőknek, akik még nem voltak ilyen jellegű barlangban.

A másik nehezebb, és hosszabb ideig tartó túra a nagy túra útvonala, mely magában foglalja az alap túra útvonalat és a barlang térképén jelölt északi szakaszokat is. Itt az alsó korhatár 14 év, és főleg azok jelentkezését várjuk, akik már túráztak kiépítetlen barlangban.

A barlangtúrára csak telefonon lehet bejelentkezni, ahol megbeszéljük a túra idejét (szombat kivételével bármelyik nap lehet), a találkozó helyét, és hogy mit kell hozni a túrára. A túrázó csoportokat két barlangász-túravezető kíséri a barlangban.

Csoportoknak a túrák az alap túra esetén minimum 15 fő, a nagy túra során minimum 10 fő jelentkezése esetén indulnak. Ha a túrázók száma nem éri el a kívánt létszámot, a minimális főnek megfelelő díjat akkor is ki kell fizetni.

Minden túrázó fejlámpás sisakot kap, a barlangi túraruháról (amelynek nem számít, ha sáros lesz) a résztvevők maguk gondoskodnak, de lehet overallt is bérelni.

Aktuális információk a barlangtúrákról, túradíjak

Vezetések a solymári Ördöglyukban: egész év során, szombat kivételével, a hét bármely napján, csak előzetes megbeszélés után!
Alaptúra: kb. 2-2,5 óra
Létrákkal és kötelekkel biztosított, helyenként kúszás-mászást, sportos hozzáállást igénylő túra. Alsó korhatár: 8 év
Túradíj: 1300 Ft/ fő
A túra minimum 15 fő jelentkezése esetén indul.

Nagy túra: kb. 3-4 óra
Az alaptúra útvonalon kívül, a barlang más részeit is érintő útvonal.
Alsó korhatár: 14 év
Túradíj: 2500 Ft/ fő
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul.

Családi túra (2-6 fő részére)
Kis létszámú csoportoknak az Alaptúra útvonalon. A túrázók
fejlámpás sisakot kapnak. Barlangász overall kölcsönözhető.
Túradíj: 8000 Ft/ csoport
Túráinkon sisakot, világítást biztosítunk a túrázóknak. Túraruhát, (melynek
nem számít, ha sáros lesz), a résztvevők hozzanak magukkal !
Barlangász overall kölcsönözhető.
A barlangtúrákra jelentkezni lehet:
Tel: 06-(23)-373-551

Barlangi sportterápia

A Barlangi Sportterápia programban krónikus légúti megbetegedéses gyermekek (és családjuk) vehetnek részt. Alsó korhatár 7év. Túráinkon – barlangász túravezetők irányításával – a természetes barlangi járatokban kúszunk-mászunk több órán át.
Ennek a korábban még nem alkalmazott terápiának a lényege, hogy az aktív sporttevékenység és a barlangi klíma gyógyító hatása együtt fokozottan érvényesül. Azok az asztmás gyerekek is képesek ebben a sportban részt venni, akiknek a fizikai terhelés problémát okoz.
A gyermek fejlettségéhez, egészségi állapotához igazított rendszeres túrázás esetén kb. 15 alkalom után mutatkoznak a terápia eredményei: (1) a barlangi klíma légúttisztító, (2) a fizikai tevékenység kondíciójavító, (3) a közösségi sportban való sikeres részvétel pszichés hatásai.

Barlangi sportterápia asztmás, légúti allergiás gyermekeknek

A gyermekek testi és pszichés fejlődésének meghatározó eleme a mozgás. A fizikai tevékenységben, sportban ügyes gyermek magabiztosabb, és ez segíti a feladatok megoldásában, a gyerekközösségbe való beilleszkedésben.

Az asztmás gyerekek nagy részét éppen gyógyulásuk érdekében tartják távol a sportolástól. A mozgás, fizikai aktivitás korlátozása a gyermekben a betegségtudatot növeli, és még jobban eltávolítja a társaitól, sikertelenebbnek érzi magát.
Erre a paradoxonra egy olyan sportterápia a megoldás, mely az asztmás gyermekeknek optimális terhelést biztosít.
Már évtizedek óta sikeresen alkalmazzák a barlangterápiát különféle légúti megbetegedésekben. Jótékony hatásai elismertek. Az eddigi gyakorlat a barlangi pihenőkúrákat részesítette előnyben. A betegek naponta több órát töltenek a barlangban, legfeljebb légző gyakorlatokat végeznek. Ez a terápia is hasznos, pedig így még korántsem használják ki a környezet biztosította lehetőségeket.
A barlangban mozogni, sportolni is lehet, még teljesen kezdők is izgalmas felfedezőutakat tehetnek. Gyakorlott vezetők irányításával egy ilyen túra fizikai megterhelése a résztvevők kondíciójához igazított. A klíma és a mozgás jótékony hatásai egymást erősítve, fokozottan érvényesülnek. A barlangi túrázás minden izmot alaposan megmozgat és erősít. A sportban elért sikerek pszichésen javítják az asztmás gyermek állapotát. Ezt a fajta terápiát rajtunk kívül még nem alkalmazza más az asztma gyógyításában.

A barlangok mikroklímája

Környezetünkben már alig találni olyan helyet, ahova a káros szennyezőanyagok, az allergének, fertőző mikroorganizmusok el ne jutnának. Ezért nagy jelentőségűek a barlangok, mert levegőjük tisztasága, és kedvező paraméterei terápiás célokra alkalmassá teszik őket.
A legfontosabb hatótényezők:
– A levegő hőmérséklete a barlangban állandó, átlagosan 10 °C.
– A relatív páratartalom 80-100 % körül van, ez jó hatású az asztmás betegségeknél.
– A levegőben a kalcium koncentrációja igen magas, a csepegő Ca-tartalmú vizekből mikron méretű diszpergált részecskék jutnak a levegőbe, ezek belélegzése ozmotikus hatása révén segít a besűrűsödött bronchusváladék oldásában.
– A CO2 tartalom 0,1% körüli, a szabadban mért értéknél 10-15-ször magasabb. Ez serkentő hatású a légzőközpontra.
– A levegőszennyezést okozó gázok (kén-dioxid, nitrogén-dioxid, szén-monoxid) és por hiánya.
– Egyéb allergének pl. pollenek sem jutnak be a barlangi levegőbe.
– A barlangokban a fertőző mikroorganizmusok életképtelenek.
– A negatív ionkoncentráció magas, légúti megbetegedéseknél ez kedvezőbb.
– A légköri frontok hatása nem érvényesül.

Néhány cseh, magyarországi, oroszországi, romániai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai barlangban már évtizedek óta folyik a gyógyítás. Hazánkban a legismertebb speleoterápiai centrumok az Abaligeti-barlang, a Béke-barlang, az István-barlang, a tapolcai Kórház-barlang és a Szemlőhegyi barlang. Gyógyító hatásuk egyértelmű az asztmás és hörghurutos betegekre.

Kutatások folynak az egyes barlangok terápiás értékének meghatározására is. Néhány barlang egyáltalán nem rendelkezik gyógyító hatással, másokban számottevő a betegek javulása. Mai ismereteink szerint az aránylag szűk bejárattal rendelkező, viszonylag intakt karsztbarlangok jöhetnek számításba, melyeknek mikroklímáját külső környezeti hatások nem befolyásolják jelentősen.

A Budai-hegység karsztbarlangjai is rendelkeznek ilyen tulajdonságokkal, a Szemlőhegyi barlangban több éve tartanak eredményes pihenőkúrákat. A környéken 4 olyan barlang van, melyek többé-kevésbé a fenti szempontoknak megfelelnek. A Szemlőhegyi és a Pálvölgyi barlang kiépített, turisztikai célra (is)hasznosított barlangok. A Ferenc hegyi és a Mátyás hegyi barlangok nem kiépített barlangok, e barlangokban való gyógytúrázáshoz a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium Természetvédelmi Hivatala barlanghasznosítási engedélyt adott számunkra.

Az asztmás gyerekek sportolása

Az asztmás gyermek állapotára a fizikai tréning kedvező hatással van, növekszik az aerob kapacitása és izomereje, állóképessége javul, kardiális alkalmazkodása és légzéstechnikája fejlődik. Egyúttal asztmás tünetei is enyhülnek, rohamaik száma és súlyossága mérséklődik, a gyógyszerfogyasztását csökkenteni lehet. Meghatározóak még azok a pszichés előnyök is, melyeket a sikerélmény, a közösségi sportban való részvétel jelent. Kutatások igazolták, hogy a fizikai terhelések kiváltotta bronchusgörcsök a sportoló asztmás gyermekeknél ritkábban fordulnak elő.

Mindez azt jelenti, hogy az asztmás gyerekek sporttevékenységét támogatni kell, jótékony hatásai meggyorsítják az asztma gyógyulását. A felmerülő problémák a jól megválasztott sporttal, és az azt támogató orvosi felügyelettel kivédhetők. Igen fontos, hogy az asztmás gyermek olyan sportot válasszon, ahol nincs kitéve az időjárási frontok, allergének káros hatásainak. A tüdő aktív munkája során a káros hatások is jobban érvényesülhetnek. A barlang ebből a szempontból ideális, allergénmentes, mikrobiológiailag tiszta környezet, ahol számos egyéb tényező is / magas relatív páratartalom, CO2 tartalom, negatív ionok túlsúlya/ kedvező hatású. Külön kiemelendő a barlangi levegő magas kalciumtartalma, gyulladáscsökkentő, hurutoldó hatása miatt. A mozgás hatására a lélegzetvételek mélysége és száma növekszik, a tiszta levegő még jobban átjárja és tisztítja a tüdőt.

Ez a fajta sporttevékenység, mivel e szinten való folytatása nem kíván semmiféle előképzettséget a gyerekektől, és gyakorlásához nem kell különleges képesség, már az első túra után sikerélményhez juttatja a gyerekeket, és a fizikai tréning kedvező hatásán túl pszichésen is javítja a gyermek állapotát.
A gyerekek szívesebben űzik azt a sportot, ahol a kezdetektől sikerük van, és ezt még a barlangok rejtelmes világának megismerése is érdekesebbé teszi.

A barlangi sportterápia a gyakorlatban

A túráinkon orvosilag ellenőrzött és karbantartott asztmás, valamint bronchitises, légúti allergiás gyerekek vehetnek részt. A túravezetők a barlangokat jól ismerő, tapasztalt barlangi vezetők, akik a túrák nehézséget, ütemét pontosan a gyerekek egészségi állapotához igazítják. Egy-egy túrán két barlangász foglalkozik 5-6 gyermekkel. A barlangtúrákra egy asztma nővér is elkíséri a gyerekeket. A gyerekek számára a túra nem gyógytorna jellegű, inkább izgalmas természeti felfedezés, és emellett lelkesen végzett, nem megerőltető fizikai tevékenység. Biztonságérzetüket fokozza, hogy a felnőttek bármikor segítségükre lehetnek mászás közben. Hamarosan tapasztalják, hogy erre egyre kevésbé lesz szükség, ügyesedik a mozgásuk, gyakorlottabbá válnak.
A hatásos terápia érdekében a rendszeres túrázás ajánlott, legalább 10-15 héten keresztül, 2-2,5 órás foglalkozásokkal. A jelentkező gyerekeket 4-7 fős csoportokba osztjuk, lehetőleg hasonló korúak és ügyességűek kerüljenek egy csoportba, akikkel a csoport összeállítása után rögtön megkezdjük a programot (7éves kor az alsó korhatár).
A túrákat szombaton és vasárnap 10 illetve 13 órakor indítjuk, a bejelentkezés telefonon történik.
A túrák a rózsadombi Ferenc-hegyi barlangban zajlanak. Ez a barlang lehetőséget biztosít változatos, különböző nehézségű, a gyerekek ügyességéhez mért útvonal megválasztására. A gyerekek sisakot, fejlámpát és overallt kapnak a barlangozáshoz. Az érdeklődő szülők, testvérek is lejöhetnek a barlangba. A túrákon a gyerekek diktálta tempóban haladunk, pihenésekkel gyakran megszakítva azt. A pihenések alatt geológiai ismeretterjesztésre, barlangi fotózásra is sor kerül.

A barlangi sportterápia hatásai

Tapasztaltuk, hogy a családok szívesen bekapcsolódnak az asztmaterápia ezen új formájába, a rendszeres túrázó gyerekek egészségi állapota, fizikai kondíciója sokat javul a barlangtúrák hatására. Megfigyeléseink szerint legalább 10-15 alkalomra van szükség a légúttisztító és kondíciójavító hatás kifejlődéséhez.
Már az első túrán érezhető a barlangi klíma váladékoldó hatása, a gyerekek jobban fújják az orrukat, könnyebben köhögik fel a letapadt váladékot. Olyan gyerekek, akiknek terheléses asztmájuk van, és minden mozgás hatására befulladnak, a barlangi túrát problémamentesen végigcsinálják. Azok az asztmás gyerekek, akik a túrázás kezdetén, jellegzetes sípoló lélegzetvétellel lélegeztek, néhány alkalom után megszabadultak ettől a kellemetlen tünettől. Sok gyermeknél a gyógyszerszedést csökkenteni lehetett, illetve gyógyszermentesek lettek. A barlangozás során semmiféle állapotromlást nem észleltünk.
Tapasztaltuk, hogy néhány, korábban rendszeresen barlangozó gyerek hosszabb kihagyás után rosszabb formában volt, mint amikor a túrázást abbahagyta. Ez az állapot a kezdetinél ugyan jobb volt, de a gyermek optimális kondíciójánál gyengébb. Ha újra folytatta a barlangozást, egy-két alkalom elég volt hogy eljusson a korábban elért állapothoz.

Forrás:DonPepe; Képek: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu;

Cím: Solymár Ördöglyuk-barlang
Tel: 0036705322177
E-mail: [email protected]
Web: www.hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner

Kapcsolódó hírek

Zelenszkij szerint természetes, hogy az ukrán férfiaknak háborúba kell menniük (és meghalni dicsőség), és ez miatt nem hagyhatják el Ukrajnát, erről rendelet szól, a...

Az elnök össze-vissza beszél, szerinte Őhelyette inkább „talán a fiukat elvesztő szülőkhöz” kellene címezni a petíciót..., de ezt...

Horvátországban a rendőrök simán lelőttek két szurkolót..

A Hajduk Split labdarúgócsapatának több száz szurkolója került összetűzésbe a rendőrséggel szombaton Zágráb közelében. A bajnokság utolsó fordulójában a...

Ez nagyon csúnya dolog volt: Joe Biden megint összevissza beszélt, az orosz vezetők kinevették, nem hogy orvost küldtek volna hozzá! Szégyelljék el magukat!..- Szólj...

Joe Biden amerikai elnök nehezen tudja ellátni feladatait. Ezt május 22-én, vasárnap jelentette be Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció...

Oroszlánnal játszott az elmebeteg látogató, leharapta az újját – videón a szőrnyű tragédia (18+)

Vérfagyasztó pillanatoknak lehettek szemtanúi az állatkert látogatói Horrorfilmbe illő jelenet játszódott le a Jamaicán található állatkertben. Az egyik látogató túl...