15 C
Budapest
2024. március. 3. vasárnap

Orbán Viktor: Ukrajnáról senki nem mond nekünk igazat, ebből kell kiindulni

Dátum:

Megosztás:

Szerda este a TV2 hírműsorának vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök. Körülbelül 150-190 milliárd euróra teszi azt az összeget, amennyibe Ukrajna EU-tagfelvétele kerülne, de ezt a pénzt még elő is kellene teremteni; ebbe a döntésbe nem vinné bele Magyarországot. 7 százalék körül lehet az infláció év végén. A februári uniós csúcson kénköves villámokra kell készülni.

A TV2 csütörtök esti hírműsorának vendége volt Orbán Viktor.

Először a szomszédos Ukrajnában zajló háborúról beszélt, ami miatt „a mi idegvégződéseink érzékenyebbek”, mint azokéi, akik az Atlanti-óceán partján ülnek.

„Ez nem a mi háborúnk, vannak, akik azt gondolják, ez az egész világ háborúja, de ez szláv népek belső ügye. Mindig is azt gondoltam, hogy ha ebből háború lesz, ezt el kell szigetelni, távol kell magunktól tartani, lokalizálni kell. 2014-ben a krími válság idején ugyanezt gondoltuk, akkor tető alá hozták a minszki megállapodást, ez a konfliktus most máshová vezetett” – értelmezte a helyzetet Orbán Viktor.

Szerinte senki nem mond igazat, ebből kell kiindulni.

„Tűzszünet és tárgyalás, ide kellene eljutni. Magyarországon kívül Európában más nyíltan és hangosan nem képviseli”

– szögezte le.

Ezután amellett érvelt, hogy Ukrajnával miért nem kezdhető meg az EU-tagfelvételi eljárás.

„Olyat még sosem csináltunk, hogy egy ország háborúban áll, és azzal kezdődtek tárgyalások. Például: mekkora országról beszélünk? Azt a részét is felvesszük, amelyet az oroszok megszállva tartanak?” – vetette fel.

A kérdéseket, amelyek ilyenkor felmerülnek, szerinte ilyenkor meg kell válaszolni.

„Ha mi, miniszterelnökök esetleg akarjuk, akkor is tudni kell az emberek véleményét. Fontos, hogy mit gondolnak erről az európai, a magyar emberek” – folytatta.

Orbán Viktor szerint az lenne a jó, ha lennének számok, de ilyen számokat nem kaptunk az EU-tól, máshonnan vannak,

körülbelül 150-190 milliárd euró között lehet az összeg, amelyet elő kellene teremteni Ukrajna felvételéhez.

Továbbá a mezőgazdaságot tekintve is komoly gondokat okozna, ha „belevágnánk ebbe a kalandba”, vélekedett.

„Magyarország szerint ez rossz döntés, nem akarunk osztozni ebben a felelősségben. Az volt a kérdés, hogy hogy maradjunk ki ebből.”

Aztán arról is beszélt, hogy nem mindegy, honnan legyen 50 milliárd eurós támogatása Ukrajnának; „nem akarunk hozzájárulni ahhoz, hogy odaadjuk a magyarok pénzét” – jelentette ki. „A magyar álláspont az, hogy az uniós költségvetésen kívülről oldjuk meg ezt a kérdést.”

Februárban az EU-csúcson égzengés lesz és „kénköves villámokra kell számítani”.

Szerinte jó lenne, ha a magyar baloldalra is lehetne számítani, de nekik a jövőről más elképzeléseik vannak, mint a jelenleg kormányzó erőnek. Pedig „most nem kardoznunk kéne egymással, hanem összefogni”, és ha a diákok ösztöndíjáról van szó vagy a tanárok béremeléséről, akkor a baloldal Brüsszelben mindig a magyarok érdeke ellen beszél.

Ezt követően a szuverenitásvédelmi törvényről szólt.

„Kiderült, hogy ebben a sajtban lukak vannak, ezeken begurultak dollárok, és azok pedig baloldali pártokhoz vándoroltak. Ha valaki egy politikai pártnak ad pénzt külföldről, biztosak lehetünk abban, hogy a mögött elvárás van. (…) Pontosan tudta a baloldal, hogy ha egyszer nyer, akkor a pénzért cserébe teljesíteni kell, és ez ellentétes az ezeréves történelmünkkel. Mi akarjuk eldönteni, hogy mi történjen az országunkkal” – fejtegette a miniszterelnök.

Szerinte ezt a magyarok értik, megtanulták a történelemből, hogy mindig vannak, akik elárulják a hazát.

2023 az inflációról is szólt, illetve az ellene zajló küzdelemről.

„Úgy láttam, a 10 százalék már egy bravúr, de most nem zárom ki, hogy

az év végére 7 százalék körül leszünk.

Úgy érzem, hogy jó pályán vagyunk” – húzta alá.

A jó hír szerinte majd még inkább az lesz, amikor a gazdasági növekedés is megindul.

Szólt még a magyar Nobel-díjasokról, egyikük apja hentesmester volt, másikuké fizikai munkás, de mindketten Magyarországon jártak iskolába, Móron, illetve a Jászságban.

„Kötelezőnek” nevezte, hogy a magyar labdarúgó-válogatott kijutott a jövő nyári futball-Eb-re, de azért tudni kell, hogy nem akárkik vagyunk, kétszer is játszott a válogatott vb-döntőt.

Karácsonykor számára minden az asszonyok körül forog, neki a kemencét kell befűteni, hogy a Rácpontyot felesége elkészíthesse az ünnepre. Otthon ő a „Jézuska”, aki a szentesti ceremóniát elindítja.

Azt üzeni a magyaroknak, hogy ha jó ügy mellé állnak, akkor minden jó irányba fordul.

Orbán Viktor ma délelőtt 10 órakor Kormányinfót tart, médiánk élőben közvetíti, tartson velünk!

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Drámai NATO-bejelentés az ukránokról

Mircea Geoana NATO-főtitkár-helyettes szerint még nincs meg a pontos menetrendje annak, hogy Ukrajna miként csatlakozhatna a szövetséghez. Geoana hangsúlyozta,...

Azt mondták, ide most a színészek nem jöhetnek be, mert a színészeknek árt, ez egy amerikai film – mesélte Bodrogi gyula a főiskolás éveiről,...

Szinte nincs olyan korosztály Magyarországon, aki ne ismerné Bodrogi Gyulát, a legendának azonban nem indult zökkenőmentesen a karrierje. A Nemzet...

Kínos: Ausztria szinte csak Oroszországtól vásárol gázt + videó

– Ausztria ellátásában az orosz gáz aránya elérte a 98 százalékot. Az ügy meglehetősen kínos, mert a háború...