23.6 C
Budapest
2022. augusztus. 10. szerda

Orbán Viktor: Szerbiát az unióba!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Magyarország minden támogatást megad Szerbiának az európai uniós tagság elnyeréséhez, és ha Magyarországnak lesznek nehézségei, számíthat Szerbiára

– fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Belgrádban, ahol a szerb államfővel folytatott megbeszéléseket.
Alekszander Vucsics a találkozót követően hangsúlyozta: a nyugat-balkáni térség stabilitásának kiépítésében fontos szerepet vállalt Magyarország, amiért nagyon hálásak.

– A közép-európai államok vezetőinek fel kell ismerni azt, hogy a rövid távú érdekeket felülírja a sorsközösség. Ez a hozzáállás garantálhatja a térség jövőbeni biztonságát és stabilitását – hangzott el Belgrádban Orbán Viktor és Alekszandar Vucsics közös sajtótájékoztatóján. A magyar miniszterelnök és a szerb elnök egyaránt hangsúlyozta,

a személyes barátság és jó viszony mellett a két ország közötti gyümölcsöző gazdasági együttműködés is meghatározza azt, hogy a történelem során – az élet minden területére kiterjedően – még soha nem voltak ilyen jók a kapcsolatok.

Vucsics elnök szerint a szerb nép soha nem fogja elfelejteni, hogy Orbán Viktor és a magyar diplomácia az utóbbi időben gyakran a kritikák kereszttüzébe kerülve is kiállnak Szerbia EU-csatlakozásának felgyorsítása mellett, és nem mulasztják el az alkalmat, hogy Brüsszelben és minden nemzetközi fórumon hangsúlyozzák:

az Európai Unió nem lehet teljes a Nyugat-Balkán nélkül.

A geopolitikában nincs légüres tér, ezért ha az Európai Unió nem valósítja meg a Nyugat-Balkán integrációját, akkor más fog a helyére lépni. Vucsics rámutatott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével Magyarország egyre szorosabb kapcsolatot tart fenn Szerbiával kereskedelmi értelemben is. A magyar cégek 16 nagyberuházást hajtottak végre Szerbiában az elmúlt év során – emelte ki Orbán Viktor, ezzel kapcsolatban pedig a két vezető azt is hangsúlyozta, hogy ebből 13 beruházás nem a Vajdaságban, hanem délebbre, szűkebb Szerbiában jött létre.

Orbán Viktor miniszterelnök (balra) és Alekszandar Vucsics szerb elnök kezet fognak belgrádi sajtótájékoztatójukon 2021. július 8-án
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Vucsics rámutatott, hogy a magyar kormány politikája milyen nagy hatással van arra, hogy a vajdasági magyarok és a szerbek viszonya az utóbbi időben kiválónak mondható.

Nemzeti alapú konfliktusok az utóbbi években nem történtek Vajdaságban.

Vucsics ezzel kapcsolatban elismerően szólt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének szerepéről, akinek bátor és realisztikus hozzáállása is segítette ezt a folyamatot. Míg Orbán arra mutatott rá, hogy országa csatlakozásakor Lengyelország volt a kulcsország – nélküle a térség többi állama sem válhatott volna az EU tagországává –, a Nyugat-Balkáni térség csatlakozásának kulcsországa Szerbia. A magyar miniszterelnök szerint

az EU döntéshozói nem is látják minden esetben tisztán, hogy az unió szempontjából talán fontosabb Szerbia taggá válása, mint Szerbia szempontjából.

A térség országainak felvételével új energiák jelennének meg a közösségben, melyek meghatároznák és pozitívan befolyásolnák az egész térség jövőjét.

Vucsics a találkozót követően hangsúlyozta Magyarország szerepét a régióban, mondván, stabilizáló tényezőként szerepel, és a környező országok is így gondolnak rá. Megköszönte továbbá Orbán támogatását Szerbia európai útján.

– A magyarok ezért is mindig számíthatnak a szerbek barátságára

– hangsúlyozta.

Orbán Viktor miniszterelnök az Alekszandar Vucsics szerb elnökkel tartott belgrádi sajtótájékoztatón 2021. július 8-án
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Vucsics kiemelte a vasúthálózat jelentőségét. A szerb államfő elmondta, hogy őszig elkészül a Belgrád–Budapest vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakasza, majd pedig az elkövetkező három évben Szabadkáig ér a gyorsvasút, mely valójában nemcsak a két országot köti össze, hanem az Isztambultól Bécsig terjedő vasútvonal jelentős szakasza lesz. Hozzátették, hogy a gázvezetékek összekapcsolása is rendkívül fontos lépés volt a közelmúltban. Míg korábban volt idő, amikor Szerbia csak Magyarország irányából kaphatott gázt, a helyzet megfordulhat, de készek egymást kölcsönösen kisegíteni ezen a téren is.

Orbán arra is kitért, hogy az elmúlt másfél évben a koronavírus zárójelbe tette a legégetőbb problémát a világon: a migráció kérdését.

Véleménye szerint Szerbia ebből a szempontból is kulcsfontosságú. Utalt rá, hogy Afganisztánban ismét olyan a helyzet, hogy naponta ezrek kelnek útra és ez Szerbia irányából újabb migrációs nyomást jelenthet már a közeljövőben. Beszéltek arról is, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási bizonylatait és mára ismét dolgozik minden határátjáró a két ország között. A jövőben zökkenőmentessé szeretnék tenni a határátlépést is az ingázók számára.

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

23 autót rongált meg egy veszélyes afgán migráns Kiskunfélegyházán

Azt mondta egy autószerelőnek egy afgán migráns, hogy meg fogja ölni a családját. Nem sokkal később, mindössze 24...

Rémálom! Aranyérmes lett volna, de elszabadult a hímtagja! .. – videó – (18+)

Alberto Nonino, a 18 éves olasz tízpróbázó nagyon szerencsétlenül járt egy futóversenyen, amit akár meg is nyerhetett volna. Történt...

Kijev arroganciája bizalmatlanságot szül Nyugaton

A kijevi vezetés kritizálta az Amnesty International jelentését, követeli az uniós segély következő részének átutalását, valamint a tajvani...

Ezért kiváló sport a jégkorong a mentális fejlődéshez

Ezért kiváló sport a jégkorong a mentális fejlődéshez Nemcsak a testünket, a pszichénket is fejleszti. A jégkorongra a legtöbben olyan...
facebook