-1.3 C
Budapest
2023. január. 30. hétfő

Orbán Viktor rendkívüli tájékoztatója

Dátum:

Megosztás:

Orbán Viktor miniszterelnök lesz a szerdai Kormányinfó vendége, értékeli az elmúlt évet, stratégiai képet vázol fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszol

– írja az origo.hu

12:09
Vége Orbán Viktor tájékoztatójának

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

A legfrissebb hírek itt!

12:04
Orbán Viktor: Nem egyszerű liberálisnak lenni

Történelmi szimbólumok vesznek körül minket, és Magyarország egy öreg ország, gazdag történelmi tapasztalattal – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Egy liberális politikai rendszer nagyon nehezen tudja elkerülni a hipokrita álláspontot – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Nem egyszerű liberálisnak lenni, akik állandóan a saját igazukat akarják bizonygatni, és megpróbálják megmagyarázni a megmagyarázhatatlant – mondta a kormányfő.Kína mellett az az érvünk van, hogyha Európa nem működik vele együtt, akkor Magyarország elveszti a versenyképességét.

Orbán Viktor: Nem egyszerű liberálisnak lenni. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO
11:56
Orbán Viktor Kínáról

Orbán Viktor kérdésre elmondta, a külföldi befektetések területén Kína és Dél-Korea vált a vezetővé az elmúlt években Magyarországon. A legveszélyesebb folyamat a világban az elszigetelés, és egyesek Kína irányába is ezt szeretnék. Mindent meg kell tenni, hogy Kína és Európa között a legszélesebb gazdasági kapcsolatok legyenek – tette hozzá. A magyar kormány kifejezetten támogatja a keleti országokkal való együttműködést. Mi is akarunk menni és beruházni Kínába – ismertette a kormányfő. Ha nem ismerjük a keleti gazdaság tudását, akkor nem tudunk ebből profitálni, mert ott akarunk lenni a keleti gazdaságban is – mondta egy másik kérdésre.

Orbán Viktor: Ezért fontos a Kelet. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO
11:52
Orbán Viktor: Kitartunk a barátaink mellett

Kitartunk a barátaink mellett – mondta egy Donald Trumppal kapcsolatos kérdésre a kormányfő.

11:49
A rule of law dezintegrálja az egész EU-t

Nincsenek Európában egységes sztenderdek a jogállamiságot illetően.

Németországban az igazságügyi miniszter konkrét ügyben utasíthat ügyészt – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Amit ma az Unió csinál, az néhány ember hatalmának a biztosítása néhány ország felett.A rule of law dezintegrálja az egész EU-t – tette hozzá.

Nincsenek Európában egységes sztenderdek a jogállamiságot illetően. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO 
11:45
Orbán: Ezzel szétvernénk az Unió egységét

Az egész Dunaferr-ügy annyira kaotikus, hogy azt nehéz szavakkal leírni, ami ott van, de megpróbálják menteni, ami menthető – mondta a kormányfő. Ukrajnában több mint száz iskolát diszkriminálnak folyamatosan, és ezért nem segítjük elő Ukrajna semmilyen nemzetközi integrációját. A mostani törvény nem ad vissza semmit – tette hozzá.

Minden szankciót ellenzünk, mert azok nem jók, egy szankciót sem támogattunk, de sohasem vétóztunk, mert azzal szétvernénk az Unió egységét. 

11:41
A nyugdíjasok számíthatnak a kormányra

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy március-áprilisban kerülhet napirendre a 2024-es költségvetés elkészítése. A jegybank inflációs előrejelzésére épül a nyugdíjemelés, de folyamatosan figyelik a gazdasági folyamatokat, és annak fényében lehet későbbi emelés – mondta egy másik kérdésre.

A nyugdíjasok számíthatnak a kormányra.

11:37
Nem megszorítások kellenek

A kormány gazdaságpolitikájának a sajátossága, hogy nem megszorításokkal válaszol a kihívásokra. A legtöbb beruházás a 2022-es évben történt, és ezzel munkahelyek jöttek létre.

A MI FILOZÓFIÁNK LÉNYEGE A GAZDASÁGI AKTIVITÁS SERKENTÉSE

– mondta a kormányfő. Január elsejével lesz költségvetés, és ezt be is terjesztik az Országgyűlésnek – mondta a kormányfő.

11:31
Orbán Viktor: Ekkor anarchia lesz

Ha politikai érzékenység alapján dönt a kormányfő jogi ügyekben, akkor anarchia lesz. Minden állami alkalmazott számára a tiltakozás nem a piaci szektorban okoz kárt. A tiltakozás törvényes formáit mindenki tartsa be – tette hozzá.

KÉTSZERESEN FONTOS, HOGY AZ ÁLLAMI SZEKTORBAN A JOGOT BETARTSUK

– mondta a kormányfő.

Orbán: A jogot az állami alkalmazottaknak be kell tartania. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO 
11:26
Ekkor lehet egy számjegyű infláció

Legkésőbb a következő év végén lesz egy számjegyű infláció Magyarországon – mondta kérdésre Orbán Viktor.

11:16
Orbán Viktor: Ha beáll a blokkosodás, akkor annak Magyarország a vesztese lesz

Magyarország számos kérdésben nem ért egyet az Unióval, de ez nem elszigeteltség

– mondta kérdésre a kormányfő.

Egy uniós és NATO-tagállamot nem lehet elszigetelni – tette hozzá. Az államalapítás óta Magyarország mindig úgy vett részt együttműködésekben, hogy másokkal is kapcsolatban maradt.Ha beáll a blokkosodás, akkor annak Magyarország a vesztese lesz.

Mindig törekedni kell az együttműködésre – tette hozzá.

11:12
Orbán Viktor: Az euróhoz való csatlakozás lassítja a növekedést

Amíg nincsenek amerikai-orosz tárgyalások, addig nem lesz béke – mondta egy másik kérdésre Orbán.A forint árfolyamának és a gazdaság teljesítményének nincs egymáshoz köze, ezért ilyen esetben felmerülhet az euróhoz való csatlakozás.A másik érv, hogy az euróhoz való csatlakozás lassítja a növekedést – mondta a kormányfő. A gyors felzárkózást segíti az önálló valuta – tette hozzá. Orbán Viktor kérdésre elmondta, az Európai Néppárt nem nyerheti el a Fidesz bizalmát.

11:09
Orbán Viktor: Ha ma Paks2 meglenne, akkor most csak egy kávét kéne kérni

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy nem fogadja el azt a megközelítést, hogy egyesek szerint az etnikai homogenitás nem jó, míg a kevert társadalmak jobbak, mint a nem kevertek. A kormányfő egy másik kérdésre közölte, ha ma Paks2 meglenne, akkor most csak egy kávét kéne kérni. Reméli, hogy azok is elgondolkoznak, akik folyamatosan gáncsolták ezt a projektet – tette hozzá. Energiát csak vezetéken tudunk szerezni, és most egy hatalmas kábelépítésben vesz részt Magyarország. Persze folyamatosan tárgyalunk kikötőkkel is – mondta a kormányfő. Megváltást csak Paks2 hoz – tette hozzá.

Orbán Viktor: Ebben az esetben csak egy kávét kéne kérni. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO 
11:01
“Ha nem tartjuk be a jogszabályokat, akkor nem tudunk tárgyalni sem”

Mi külön akartuk választani a szakszervezeti és szakmai kérdéseket, és ezért jött létre a pedagóguskar – mondta egy másik kérdésre. Ha nem tartjuk be a jogszabályokat, akkor nem tudunk tárgyalni sem – tette hozzá.

Nyilvánvaló szabadságsértés történt a kordonbontás előtt az akkori Gyurcsány-kormány alatt, és semmilyen párhuzamot nem lehet felállítani az akkori és a mostani helyzet között.

A legfrissebb hírek itt!

10:57
Ez lehet a V4 jövőbeli útja

Nincs napirenden, hogy az ERM2 rendszerbe belépjen Magyarország – mondta kérdésre Orbán Viktor. A vezetőknek vezetnie kell, és nem kell minden területhez értenie – mondta egy másik kérdésre. Válhatna az energetika egy kiemelt területté a V4-ek esetében, de az energiát is a szankciók felől közelítik meg – tette hozzá. Hamarosan lesz kormányközi tárgyalás Katarral, szerzünk be energiát Katarból – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor.

Nincs napirenden, hogy az ERM2 rendszerbe belépjen Magyarország. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO
10:51
Először tűzszünet kell

Az oroszok és az ukránok azt mondják, hogy Magyarország kívül maradt a háborún – mondta egy másik kérdésre. Először tűzszünet kell, hogy ne halljon meg több ember, és legyenek tárgyalófelek, és meg kell nézni, hogy lehetne-e tárgyalásokkal rendezni a helyzetet – fejtette ki a kormányfő. Nem vitatjuk el Ukrajna jogát, hogy harccal megvédje a területeit.

Orbán Viktor: Először tűzszünet kell, hogy ne halljon meg több ember. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO
10:48
Maradhat a babaváró hitel

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy amíg bírják, fenn kell tartani a babaváró hitelt. Inkább erősíteni, és nem gyengíteni kell ezt – tette hozzá.

10:47
Orbán Viktor: Ezt megértem

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, nem egy magyar jelenség a gazdasági helyzet nehézsége. Szakmailag nagyon nehéz kérdés, hogy sikerül-e kimaradni az európai recesszióból – tette hozzá. Nagyon régen volt olyan nehéz helyzetben jegybankelnök, mint most, mert az infláció 20 százalék felett van.

A magas kamatok ellehetetlenítik a vállalkozói rétegeket, ezért megértem, hogy a jegybankelnök unortodox módon viselkedik mostanság.

El kell kerülni a recessziót. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO
10:43
Orbán Viktor: A tiltakozásnak válassza mindenki a törvényes formáját!

Szokatlan, hogy nyílt törvénysértésre buzdítsa az akadémia a kormányt – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. A tiltakozásnak válassza mindenki a törvényes formáját! – közölte a kormányfő. Nekem is be kell tartatnom a törvényeket az állami alkalmazottakkal – tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy a pedagógusok oldalán áll. Az első foglalkozási csoport, akinek bért emeltek a válság után, az a tanári kar volt – tette hozzá. Elfogadhatatlanul alacsony bérrel indulnak a kezdő tanárok. A kormány a következő években 10-10 százalékos béremelést tud adni.

A legfrissebb hírek itt!

Ha uniós forrásokat tudunk biztosítani, akkor lesz pénzügyi megoldás a jogos pedagógusi igényekre. 

10:38
A magyar háztartások 75 százaléka teljes rezsivédettséget élvez

A magyar háztartások 75 százaléka teljes rezsivédettséget élvez – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. A magyar rendszer mindig arra épült, hogy az energiaárakat nem rángatjuk – tette hozzá. 8-9 évig volt egy árstabilitás, most válság van, de nem mennék át a piaci rendszerhez alkalmazkodó szintre – mondta a kormányfő.

A magyar háztartások 75 százaléka teljes rezsivédettséget élvez. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO
10:36
Orbán Viktor elmondta, mit gondol a lengyelek álláspontjáról

Orbán Viktor kérdésre elmondta, van lengyel-magyar sorsközösség. A második világháborúban ők a győztes oldalon voltak, de azt kapták jutalmul, amit mi büntetésként. Megalapozott történelmi sorsközösség van köztünk, nagy érték. A háború ügyében teljesen mást gondolunk, a stratégiai célokban egyébként egyetértés van – mondta a kormányfő. A lengyelek azt gondolják, hogy az ukránok az ő szabadságukért is harcolnak, de nem Magyarországért és Lengyelországért harcolnak. A mi biztonságunkat nem Ukrajna, hanem a NATO adja – mondta a kormányfő. A lengyelek ezt másként látják – tette hozzá.

Orbán Viktor: Mást gondolunk a háborúról. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO
10:30
Ebben nem érdekelt Magyarország

Ukrán relációban egy független és szuverén Ukrajna magyar nemzeti érdek. Nem vagyunk érdekeltek abban, hogy az uniós és orosz gazdaságot teljesen kettéválasztjuk

 – mondta kérdésre a kormányfő. Magyarország mindig is visszautasította a csomag alapú megközelítést, mert ha egyszer valaki ezt legitim alapon megteszi, akkor abból precedens lesz. Mi nem tárgyaltunk a vitás ügyekről csomagban, de a cseh elnökség egy napra tette a szavazást. Rossz megoldásnak tartjuk, hogy nem államközi alapon támogatjuk Ukrajnát.

“Ez rossz megoldás”. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO
10:21
Így védjük a határt

A kerítés nem tökéletes, 2500 embercsempész ül börtönben, és ez nem teszi okafogyottá a kerítést. Orbán Viktor elmondta, hogy fölállt egy teljesen új határvédelemmel foglalkozó testület, ünnepeljük, hogy Horvátország Schengen tagja lett, így hatékonyabbak leszünk, mint voltunk. Megegyeztünk a szerbekkel és osztrákokkal egy határvédelmi szövetségben – ismertette a kormányfő.

10:19
Ez a megoldás a korrupciós botrányra

A baloldali pártok és a baloldali média között nincs különbség – mondta a kormányfő kérdésre válaszolva. A brüsszeli korrupciós botrány rossz hír az Unió minden tagállama számára – tette hozzá. Rombolja a teljes közösség erejét a mostani korrupciós botrány – mondta.

Ha erősebb ellenőrzés alá akarjuk venni az EP-t, akkor jobb lenne, ha a nemzeti parlamentekből választott képviselők érkeznének.

Orbán Viktor: Ez 2023 legfontosabb kihívása

Sikerült legyőzni a liberális világban lévő hungarofóbiát és megállapodni az Unióval – mondta a kormányfő. 2023-ban a legfontosabb az lesz, hogy kimaradjunk a háborúból, az európai recesszióból, decemberre egy számjegyű legyen az infláció, és 30 évre emelkedjen a nők körében az szja-mentesség, akik vállalnak gyereket.

Orbán Viktor: Ez a legfontosabb kihívás 2023-ban. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO
10:13
Finanszírozva van az ország energiaellátása

Tudtuk finanszírozni az ország energiaellátását; 10 milliárd euróval többet kellett fizetni, mint 2021-ben. Úgy teremtettük elő ezt az összeget, hogy a rezsivédelmi rendszert sikerült megőrizni – mondta a kormányfő. Minden hónapban 450 eurónyi támogatást kapnak a családok – mondta a kormányfő. Ezt a rendszert 2023-ban is finanszírozni tudjuk. Ötödik legfőbb eredmény, hogy megmaradt a munkaalapú társadalom – tette hozzá.

A választási év ellenére sikerült csökkenteni a költségvetési hiányt.

Orbán Viktor: Álltuk a sarat a migrációval szemben

Orbán Viktor kijelentette, hogy az európai országok többsége benne van a háborúban a finanszírozás révén, és bízik benne, hogy nyakig nem kerülünk bele a háborúba.

Továbbra is azonnali tűzszünetre és békére van szükség. A bajbajutottakon segíteni kell, és a legnagyobb humanitárius akciót indítottuk meg az ukránok érdekében.

A kormányfő szerint a harmadik legfőbb teljesítmény, hogy a migrációval szemben álltuk a sarat. Nemcsak a déli vonalon, hanem az ukrajnai határon is erősödött a migráció. Több mint 250 ezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg.

10:08
Ez 2023 egyik legnagyobb kérdése

Korábban azért nem jött létre megállapodás a helyreállítási alap kapcsán, mert Brüsszel baloldali kormányt akart – mondta a kormányfő. A szavazók nem kértek a dollárbaloldalból. Sikerült kimaradni a háborúból, és ez egy nagyon komoly eredmény – mondta a kormányfő. Több száz magyar is meghalt ebben a háborúban. A háború különlegessége, hogy eddig csak vesztesei vannak, vesztes a két fél és az európai gazdaság is – mondta Orbán. 2023-ban a legfőbb kérdés, hogy el tudjuk-e kerülni a recessziót.

A legfrissebb hírek itt!

10:05
Mintegy 3 milliárd forintnyi dollár állt szemben 3 milliónyi szavazóval

A parlamenti választás egy valódi szabadságharc volt, mivel a nemzetközi szereplők olyan súllyal vettek részt a választásban, mint korábban sohasem – mondta Orbán. Mintegy 3 milliárd forintnyi dollár állt szemben 3 milliónyi szavazóval. Egy stabil és cselekvőképes kormány jött létre a választások után – tette hozzá. Nincs még egy olyan ország az Unióban, ahol 1990 óta ne lett volna előrehozott választás, így stabilitás szempontjából az élen van Magyarország. A választási teljesítményt felértékeli, hogy a brüsszeli liberális világ baloldali kormányt akart – mondta.

10:03
Orbán Viktor: A legnehezebb év

Orbán Viktor kormányfő a tájékoztató elején arról beszélt, hogy ez volt Magyarország legnehezebb éve a rendszerváltás óta. Magyarország és Európa a veszélyek korszakába lépett, rendkívül nehéz év volt a magyarok számára – tette hozzá. A nehéz években nyújtott teljesítményt az ember mindig kétszeresen értékeli – mondta a kormányfő.

10:01
Kezdődik

Kezdődik a tájékoztató.

09:36
Hagyomány

Orbán Viktor év végi vagy év eleji nemzetközi sajtótájékoztatója 2019 óta immár hagyománnyá vált, ezeken az eseményeken a miniszterelnök több órán keresztül áll az újságírók rendelkezésére minden témában.

09:35
Kezdés 10 órakor

A miniszterelnöki kormányinfó délelőtt 10 órakor kezdődik a Karmelita kolostorban, és azon részt vesz Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is.

09:35
Orbán Viktor értékeli az évet

Orbán Viktor miniszterelnök lesz a szerdai kormányinfó vendége, értékeli az elmúlt évet, stratégiai képet vázol fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszol.

Forrás

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Idősotthonra csaptak le a rendőrök Kecskeméten

Illegális idősotthont számolt fel Kecskeméten a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) - írja az infostart.hu A szervezet honlapján vasárnap közzétett közlemény...

Halálos baleset a fővárosban, vasárnap késő este..

Gyalogost gázolt halálra egy gépkocsi Budapest VI. kerületében a Bajcsy-Zsilinszky út és a Zichy Jenő utca kereszteződésében vasárnap...

Ezt mondta Erdogan Putyinról

Recep Tayyip Erdogan török elnök őszintének és tiszteletteljesnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz vezetővel való kapcsolatát - írja a lenta.ru. "Az...

Halálos gázolás történt az M3-as autópályán tegnap, késő este..

Egyelőre nem tudják, mit keresett a sztrádán a 29 éves gyalogos férfi, akit egy személyautó ütött el. A...