7.8 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeFőhírekBelföldi hírekOrbán Viktor péntek reggeli bejelentései: új termékekre vezetnek be ársapkát, a vállalkozások...

Orbán Viktor péntek reggeli bejelentései: új termékekre vezetnek be ársapkát, a vállalkozások számára érkezik a kamatstop..

Van baj az országban elég: a szomszédban háború, az infláció az egekben, a forint sehol, energiaválság van, és egyre többször vonulnak utcára az elégedetlen pedagógusok is

  • írja a Blikk

Közben az ország igyekszik megfelelni az uniós elvárásoknak, hogy megkapjuk a pénzt, amire talán még sosem volt ennyire szükség.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel interjút adott, beszámolva az aktuális helyzetről. A kormányfő részleteket ugyan nem említett, de azt mondta, a kormány úgy döntött, újabb termékekre vezetnek be ársapkát.

A legfrissebb hírek itt!

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy az állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozóján mindenki idegesebb volt a szoksásonál, minden országban nő a feszültség, de a józan ész előbb-utóbb teret nyer. Jobb lenne, ha az a háború, amit el sem szabadott volna kezdeni, ami rengeteg embert áldoz fel, és a mi életünket is megnehezíti, nem lenne. Az az álláspont, amely szerint a háborút végig kell vinni, és valamelyik félnek győznie kell, azt jelenti, hogy hosszú évekig lesz háború a szomszédban. Ezért a miniszterelnök arra számít, hogy a közvéleményben mindenhol erősödnek majd a békét kívánó hangok.

A háborúnak költségei vannak, amit a Nyugatnak fianszíroznia kell. Az első nagy tételt a közvetlen háborús költségekek jelentik, erre hatalmas uniós keret van. A másik tétel az újjáépítés, amely – ha Európa részt akar venni benne – beláthatatlan összeg.

A harmadik tétel az a pénz, amiből Ukrajna működni tud. Mert Ukrajna működésképtelen állam, nem tud annyi pénzt előállítani, amennyire az ország működéséhez szükség van. Ha ebben valaki részt akar venni, annak rengeteg kérdést kell tisztáznia. Például Magyarországnak is: részt akarunk-e venni benne, adunk-e pénzt, s ha igen, milyen formában

– mondta Orbán Viktor.

Energiabiztonság

Az energiaellátás kérdése úgy fest, hogy ma kevesebb gáz érkezik az EU területére, mint amennyit egy évben el szoktunk fogyasztani. A pótlásra az egyik módszer, hogy fogyasszunk kevesebbet, a másik, hogy hozzunk máshonnan gázt. Például Amerikából. Csak azt cseppfolyósítani kell, hajóra tenni, idehozni, visszaalakítani légneművé. Macron elnök szerint például az nem barátság, hogy Amerika négyszer annyiért adja a gázt, mint otthon.

A legfrissebb hírek itt!

Magyarország ellátása az orosz szerződések miatt biztonságban van. Az Északi Áramlat vezetékeit terrortámadásokkal tönkretették, már csak egy vezeték van, Magyarország pedig megvédi majd az ahhoz fűződő érdekeit, erről megállapodtunk a szerbekkel. Tehát itthon lesz gáz, az ára más kérdés, mivel az orosz gázár is az aurópai árhoz van kötve

– mondta Orbán Viktor.

Közös uniós gázbeszerzés

Magyarország úgy gondolja, ügyesebbek vagyunk a gázbeszerzésben, mintha másokra várnánk, miért kéne hát összeéállni a nyugatiakkal, azzal csak rosszabbul járnánk – mondta Orbán a kötelező európai közös gázbeszerzés kapcsán. Hozzátette: Magyarország nem akar ebben részt venni, de nem akadályozza meg, hogy mások ezt tegyék. Így a határozati javaslatot átalakították kötelezőről önkéntesre – mondta.

A szankciók kapcsán úgy vélte, beleestünk a saját magunk által ásott gödörbe: mi ki akarunk mászni, Brüsszelben pedig azt mondják, hogy ássunk inkább tovább – példálózott Orbán.

Szolidaritási mechanizmus

Minden alkalommal felmerül, hogy egyik uniós tagállam segítse ki gázzal a másikat. Ez rendben is van, de ne legyen kötelező. Közös lónak túros a háta – mondta Orbán. Szerinte a szolidaritási mechanizmus arról szól, hogy mondjuk Magyarország megtöltötte a gáztározóit, megoldotta a gázellátását, egy másik ország meg nem, mert például támogatta a szankciókat. És akkor elveszik a magyarok gázának x százalékát. Ezért nem megengedhető, ezért mindez csak önkéntes lehet.

Orbán szerint minél bonyolultabb egy uniós javaslat, annál gyanúsabb. Általában valamelyik nagy tagállam pénzügyi érdeke áll mögötte.

Infláció

Az élelmiszerinfláció mögött is energiaár van, a műtrágya esetében is, ez szintén megjelenik az élelmiszreárakban. Ha egy jótündér egycsapásra eltüntetné a háborút, az infláció növekedésének mértéke – azonnal a felére csökkenne – mondta Orbán, ami érdekes kijelentés, mert ezzel nem azt mondta, amit mindenki hallani szeretne, hogy az árak csökkennek majd a háború után, hanem hogy az infláció növekedésének nagysága csökken majd!

A legfrissebb hírek itt!

Újabb árstopos termékek?

A családok és a cégek is veszélyben vannak. Orbán szerint ezért el kell érni, hogy 2023 végére egyszámjegyű legyen az infláció. A cégeket ehhez meg kell védeni, mert, ha a cégek versenyképessége a magas energiaárak miatt romlik, akkor embereket kell elbocsátaniuk, és munkanélküliség lesz. Ezért vannak az árstopok, és ezért döntött a kormány úgy, hogy az ársapkás termékek listáját bővíti. Erről a következő hetekben döntenek, folyamatosan egy-egy termékről. Lesznek újabb termékek, amelyek árának maximumát központilag szabják majd meg – mondta Orbán Viktor, aki részleteket nem említett, tehát nem tudni, mely termékekről van szó.

Kamatstop

A vállalkozások hitelből élnek, az elszálló kamatok ellen meg kell őket védeni. Nehéz döntést hoztak a kormányülésen: eszerint a kis- és középvállalkozókat védik a magas hitelkamatokkal szemben. A kamatokat 7,7-7,8 százalék közötti szinten megállítják. A költségeket a bankok viselik. A júniusi kamatszintig visszamenőleg meghúzták a kamatplafont, ez november közepétől működik majd, s legalább fél évig hatályban marad – mondta Orbán Viktor, aki szerint minderre a munkahelyek védelme miatt van szükség, különben az elszálló kamatok lepadlóznák a kisvállalkozásokat.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem