3.1 C
Budapest
2023. november. 28. kedd

Orbán Viktor Miniszterelnökünk: Nekünk az emberélet, az emberek élete és biztonsága az első

Dátum:

Megosztás:

Nekünk az emberélet, az emberek élete és biztonsága az első

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülését követően tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten, hangsúlyozva: a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja nem lesz Magyarországon.

Cikkünk frissült.

A koronavírus egyszerre tud kárt tenni az emberéletben és a gazdaságban is: az első az emberélet, később pedig a gazdasági hatások felmérésével a pénzügyi szakemberek foglalkoznak majd – közölte. A kormányfő kiemelte: az operatív törzs az emberéletek védelmével foglalkozik.

Hangsúlyozta azt is, hogy

a hatékony védekezés mindenkitől követel erőfeszítést.

Magyarországon szinte mindenki bízik az orvosokban, ápolókban, a közegészségügyi szakemberek tekintélye nagy – mondta, hozzátéve, hogy a hatósági emberekre meglehetősen nehéz hetek, de az is lehet, hogy hónapok várnak.

Az aktuális – szerda esti – adatokat ismertetve Orbán Viktor közölte: Magyarországon 2 fertőzött van, 24-en vannak karanténban, és 230 mintavétel van folyamatban. A világban az elhunyt betegek száma 3268, a fertőzötteké több mint 95 ezer, a gyógyultaké pedig meghaladta az 53 ezret.

A magyarországi védekezés az egyedi esetekre összpontosít

A magyarországi védekezés most az egyedi esetekre összpontosít – mondta, kifejtve: egyedi fertőzésekről akkor van szó, amikor gócpont még nincs. Csoportos esetekről akkor lehet beszélni, amikor gócpontok vannak, továbbá a legrosszabb, amikor tömegessé válnak az esetek.

A cél, hogy csak egyedi esetek legyenek

– tette hozzá.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az emberek biztonságérzete meggyengült, és csak akkor áll helyre, ha van vakcina a betegség megfékezésére. Jelenleg ilyen még nincs, de remélhetőleg mielőbb lesz – közölte. Hozzáfűzte: akkor lesz viszonylagos nyugalom, ha felfedezik a vakcinát és elérhető lesz mindenkinek.

Azt is mondta: a kormánytól azt követeli meg a helyzet, hogy biztosítsa a védekezési munkához szükséges forrásokat, és a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja, akadálya nem lesz.

Orbán Viktor a politikai pártoktól önmérsékletet kért, úgy fogalmazott: az emberek védelme nem pártpolitikai ügy. Emellett együttműködést és megértést kért az emberektől is, ha azt tapasztalják, hogy a vírus elleni küzdelem kényelmetlenséggel is jár. Azt is kérte, ne bagatellizálják a helyzetet, de ne is keltsenek pánikot.

Legkésőbb kedden döntenek a március 15-i központi ünnepségről 

Most a józan ész diktálja a szabályokat – jelentette ki. A miniszterelnök beszélt továbbá arról, hogy legkésőbb kedden születik döntés arról, megtartják-e a március 15-ei nemzeti ünnepen a központi ünnepséget.

Ha az európai helyzet romlik, akkor kedden lemondják a központi ünnepséget, ha viszont úgy látják, hogy erre nincs szükség, akkor nem – tudatta a kormányfő.

Más rendezvények esetében egyelőre a szervezőkre bízzák, hogy megtartják-e az adott eseményt vagy sem. Ha azonban a helyzet súlyosbodik, akkor az operatív törzs tud rendezvényeket betiltó döntéseket is hozni – mondta Orbán Viktor.

Büszke a magyar járványügyi szakemberek munkájára

A miniszterelnök büszke a magyar járványügyi szakemberek munkájára, akik a megfelelő protokollok szerint dolgoznak.

Orbán Viktor a járvány gazdaságra gyakorolt hatását firtató kérdésre azt válaszolta, a járvány hatással lesz a világgazdaságra és különösen az európai gazdaság növekedésére, a turizmust „derékba töri”.

Jelezte, megbízta Varga Mihály pénzügyminisztert és Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy szakértői szinten mérjék fel a várható következményeket. Hozzátette: a következő kormányülésen képeznek pénzügyi alapokat a védekezésre, addig a mostani általános tartalék elegendő hátteret biztosít.

Azonnal megkezdődött az a felderítő munka

A miniszterelnök megerősítette, mára kiderült, hogy a másik fertőzésben érintett iráni fiatalember a gödöllői Szent István Egyetem hallgatója. Az iráni hallgatók kapcsán elmondta, február 22-én repülővel érkeztek Magyarországra, de nem mutattak panaszokat.

Átestek a reptéri hőmérséklet mérésen, akkor nem mutattak tüneteket. Egyikük jelentkezett két nappal később a Semmelweis Egyetem üzemorvosánál, majd március 3-án és 4-én helyezték őket karanténba és végezték el a laborvizsgálatot.

A kormányfő közölte azt is, hogy mind a Milánóból Budapestre – majd Prágába tovább utazó – egyetemista lányok, mind az iráni hallgatók esetében azonnal megkezdődött az a felderítő munka, amely azt vizsgálta, kikkel lehettek kapcsolatban.

Már lehet tudni, kikkel érintkeztek,

és akiket a járványügyi szakemberek nem találtak meg, azokat rendőri eszközökkel felderítették, és a szükséges eljárás alá vonták őket.

Orbán Viktor elmondta, az egyetemi vezetők napokkal korábban megkapták az operatív törzstől azokat a kéréseket, ajánlásokat, amelyek a rájuk vonatkozó intézkedéseket tartalmazzák. Kiemelte, a Dél-pesti Centrumkórházon kívül is jelöltek ki intézményeket arra az esetre, ha nőne a megbetegedések száma.

Ha szükséges bővítik a kórházi helyeket

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kérdésekre válaszolva ezzel kapcsolatban elmondta, a fertőzött betegek ellátásának központ helye a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztálya, illetve az erre kijelölt karanténépület. Itt helyezik el a már beteg és a betegséggyanú alá eső embereket.

Ha szükséges a kórházi helyeket bővítik, e kórház esetében 180 ágy áll rendelkezésre. Országosan 28 infektológiai osztály van 850 ággyal – tette hozzá.

Kásler Miklós is megerősítette, hogy

mind a pénzügyi forrás, mind a szakembergárda rendelkezésre áll.

Mint mondta, elrendelte, hogy az egészségügyi dolgozók ne vegyenek részt konferenciákon, és erre kérte a többi kórházi fenntartót is, és felülvizsgálja a Magyarországra tervezett egészségügyi konferenciákat is.

A beutazási tilalomra vonatkozó kérdésre a miniszter azt válaszolta, Magyarország nem készül erre. Hozzátette: még egyik ország sem rendelt el beutazási tilalmat Iránnal vagy a többi, erősen fertőzött országgal szemben.

A címlapfotó illusztráció.

M1, hirado.hu, MTI, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A 35 legérdekesebb TikTok statisztika 2023-ban

2016-ban indult és azóta felforgatta a közösségi média világát. Világszerte 3 milliárd letöltés Magyarországon pedig már több, mint...

Harry herceg ultimátumot adott a királynak..

Harry herceg állítólag egy komoly kérdést tett fel apjának, III. Károly királynak Archie hercegről és Lilibet hercegnőről, hogy rávegye a...

Veszélyes az iPhone egyik újdonsága – már a rendőrök figyelmeztetnek

Az iOS új funkciója akkor is működik, ha a használója nem is tud róla. Veszélyes lehet az iPhone-ok egyik...

Az EB-selejtezők legnagyobb vesztesei – videó

ERLING HAALAND, AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG HIÁNYZÓ SZTÁRJA A norvég labdarúgó-válogatott az elmúlt 25 évben mindössze egy világversenyen, a 2000-es Eb-n...