34.1 C
Budapest
2022. június. 27. hétfő

Orbán Viktor megint győzelmet aratott? – A miniszterelnöknek tetsző kompromisszum jöhet az olajembargó ügyében

Dátum:

Megosztás:

Az Európai Unió olyan tervet eszelt ki az orosz olajembargóval kapcsolatban, amely Orbán Viktornak is tetszhet majd. Ezek után már közös platformon lehet fellépni Kreml ellen. Ez valamennyire a magyar miniszterelnök győzelmét, illetve Ursula von der Leyen vereségét is jelentené.

A tervek szerint, amelyről az EU-s ügyekben mindig jól tájékozott Politico című portál írt, kísérleti kompromisszumot kötnek az EU-tagországok az orosz olajimport szankcionálásával kapcsolatban, hogy megtalálják a továbblépés lehetőségét, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök is támogat majd – közölték brüsszeli diplomaták.

Orbán az elmúlt hónapban blokkolta az orosz nyersolaj és finomított üzemanyagok behozatalának tilalmáról szóló megállapodást azzal az indokkal, hogy ez súlyos csapást mérne Magyarország gazdaságára.

A diplomaták most egy olyan lehetőséget mérlegelnek, amely lazábbá tenné az orosz olaj behozatalának teljes tilalmára vonatkozó eredeti javaslatot, és ehelyett – legalábbis átmenetileg – csak a hajókon szállított készletekre vonatkozna. Ez lehetővé tenné, hogy a tengerparttal nem rendelkező Magyarország, valamint Németország és Szlovákia számára, hogy továbbra is csővezetékeken keresztül szállított orosz kőolajat vásárolhasson.

A lehetséges kompromisszum, amelyet a Politio először a hét elején tárt fel, átmeneti vereséget jelentene a vezetőknek, köztük Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, aki a lehető legkeményebb lépést akarta Putyin olajeladásokból származó pénzforgalmának elzárására.

Egyes diplomaták szerint minden kompromisszumos terv a részleteken múlik. Az egyik szerint a kivételeknek „a lehető legszűkebbnek és legpontosabbnak” kell lenniük, hogy megállapodás szülessen. „Nem lehet olyan embargónk, amely alapvetően a mentességek foltoszsákja. A vezetékes olaj embargó alóli mentesítése azt jelenti, hogy az energiaszankciók hatását néhány tagállam viseli majd.”

Ám miután hetekig nem sikerült megállapodásra jutni az EU hatodik orosz szankciócsomagjáról, a tárgyalásokat ismerők szerint más országok, mint például Lengyelország, hajlandónak tűnnek az olajimport részleges betiltására. A vitában jártas szakemberek szerint a tengerrel rendelkező tagországok, mint például Görögország, szintén elégedettek lennének a javasolt kompromisszummal, de szeretnék látni az apró betűs részeket is a terv jóváhagyása előtt.

Folynak a megbeszélések a diplomaták között, de még nem született megállapodás. További tárgyalások a hétvégén, az EU-vezetők május 30-31-én Brüsszelben tartandó csúcstalálkozója előtt várhatók.

blikk

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Isten akkor küldi el hozzád a lelki társadat, amikor készen állsz igazán szeretni, nem akkor, amikor te akarod

Isten nem küldi el hozzád a lelki társadat, amíg a szíved valóban készen nem áll a találkozásra. Szeretünk hinni...

DIE WELTWOCHE: Visszatérhet a magyar Aranycsapat? – YouTube videó, az Aranycsapat legeredményesebb VB-szerepléséről

Frank Furedi magyar-kanadai író, társadalom-kutató és a Canterbury-i Kenti Egyetem szociológia emeritus professzora úgy látja, hogy a magyar...

Ezt eddig nem tették a kirakatba: aki ebbe a csoportba tartozik, ősztől négyszeres díjat fizet a gázért, de az áram is brutálisan drágul!

Aki kikerül a rezsicsökkentett díjszabás alól, annak a jelenlegi ár többszörösét kell kicsengetnie. A kormány két hete hozott rendeletet...

Alekosz brutálisan beleszállt a visszatérésre készülő Joshi Bharatba: „Mégis, miféle értéket akar képviselni? Olyat, amiben megmutatja, hogyan kell tönkretenni egy boldog családot?”

Ahogy arról médiánk is beszámolt, Joshi Bharat Palik László Hova tűnt? című műsorának adott interjújában bejelentette, fél éven...