-1.6 C
Budapest
2023. február. 7. kedd

Orbán Viktor magyar miniszterelnök aláírta..

Dátum:

Megosztás:

A kormány igényt tart a helyreállítási alap (RRF) teljes hitelkeretére, amely a jövő évekre 3300 milliárd forintos mozgásteret biztosít

– az igénylést lehetővé tevő kormányhatározat ma jelent meg a Magyar Közlönyben, írja a Blikk.hu

Mit ismert, az RRF két részből áll: az első, vissza nem térítendő részére benyújtott magyar igényt tavaly decemberben – a jogállamisági mechanizmus eljárás feltételei, tehát a megszabott 27 vállalás teljesítése esetén – jóváhagyta az Európai Bizottság és a Tanács: ez egy 2400 milliárdos tételt jelent. A helyreállítási terv másik része egy kedvező konstrukciójú európai uniós hitel: ennek 3300 milliárdos keretösszegéről a kormány eddig csak annyit mondott, hogy még nem döntöttek arról, igénylik-e vagy sem. Az erről szóló döntést egyébként idén nyárig, 2023 augusztusáig kell meghozni.

A friss kormányhatározat értelmében a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz(RRF) vonatkozásában a kabinet „egyetért a Magyarország számára rendelkezésre álló hitel felvételével”, azzal, hogy a hitel pontos mértékét az energiaügyi miniszter által kidolgozott részletes szakmai tervek és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalás alapján kell meghatározni.

Ez azt jelenti, hogy a hitel pontos összegéről ennek a tervezetnek a kidolgozása után dönt majd a kormány.

Egyúttal felhívja a területfejlesztési minisztert, hogy a Magyarország számára rendelkezésre álló hitel felvétele érdekében szükséges tárgyalásokat folytassa le, azzal, hogy a későbbi mozgástér megőrzése érdekében – a kormány eltérő döntése hiányában – a teljes rendelkezésre álló hitel felvételéről nyilatkozzon.

A kormány egyszersmind felhívja az energiaügyi minisztert, hogy a kormány számára dolgozza ki az RRF-ben elérhető hitel felhasználását lehetővé tevő részletes szakmai terveket, továbbá folytassa le az Európai Bizottság főigazgatóságaival a részletes szakmai egyeztetéseket.

Mivel az Európai Bizottság – a jogállamisági mechanizmus eljárás keretében – már az RRF 2400 milliárdos, vissza nem térítendő EU-forrás utalásához is feltételeket szabott, nem kérdés, hogy a 27 szupermérföldkő teljesítése és számonkérhetősége is érvényessé válhat a most elindított hitelfelvételnél is.

Blikk.hu

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Tömegverekedés a Fradi–Újpest derbi előtt: megszólalt a rendőrség

A rendőrség 14 gyanúsítottat hallgatott ki és két férfit – köztük az egyik szervezőt – őrizetbe vett a...

„Összekuporodva vagyunk… félünk, nem tudni, hogyan tovább” ‒ Egy magyar család is a rengés sújtotta török területen rekedt, beszámoltak a hátborzongató részletekről

Lapunkhoz eljutott egy magyar család drámai beszámolója az első törökországi rengések utáni állapotokról. A helyszín Malatya, amely egy...

Britney Spears ismét meztelen fotót posztolt, de ne feledkezzünk meg arról, hogy Britney imád meztelenkedni.. Íme néhány új és régi képe..(18+)

Britney imád meztelenkedni.. Íme néhány új és régi képe.. Britney állapota igencsak aggasztó: legalábbis erre utal, hogy az utóbbi...

Csütörtökön Brüsszelbe érkezhet Volodimir Zelenszkij az Orbán Viktor részvételével tartandó EU-csúcsra..

Az Euronews információi szerint csütörtökön Brüsszelben tárgyalhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon az uniós csúcstalálkozón, amelyen Orbán Viktor...