1.4 C
Budapest
2022. december. 8. csütörtök

Orbán Viktor: elhalasztjuk a középiskolák kinyitását, védettségi igazolvánnyal lehet majd eseményekre menni..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Orbán Viktor Miniszterelnökünk: mégsem fognak kinyitni a középiskolák április 19-én, hanem csak május 10-én és csak írásbeli érettségi lesz idén is, mint tavaly, .. valamint további részletek abból, a mi a héten történt..

A miniszterelnök jelzése szerint mostanra 2,7 millió fő fölé emelkedett az elsőre beoltottak száma és ez április 19-re fel fog menni 3,5 millióra, majd május elejére 4 millióra, aztán onnantól még meredekebben emelkedhetne az oltási pálya, ha lesz elég regisztrált, ezért kampányt indítanak.

Mindenesetre azt érzékeltette, hogy május eleje körültől, amikor már lesz 4 millió beoltott, „a védettségi igazolvánnyal szerintem már lehet koncertre menni, moziba menni, szállodába menni”. Az alábbi hírfolyamunkban élőben tudósítottunk a főbb információkról.

3 millió beoltott esetén milyen könnyítés jön?

Minden lépés a beoltottak számától függ, de azért figyelni kell a járványügyi adatokra is

– rögzítette és visszautalt arra, hogy az emberek az online konzultáció során egy világos nyitási sorrendet rögzítették. “Van is egy sorrendem, tehát először az iskolákat kell kinyitni, aztán az éttermeket, aztán a szállodákat, és utána a jeggyel látogatható kulturális, sportrendezvényeket, mozikat, konditermeket. Ez a sorrend. Hogy pontosan mit mikor lehet megtenni, azt majd az oltások száma határozza meg” – szögezte le.

Ezután szó szerint ezt mondta:

Abban reménykedem, hogy április 19-én elérjük a 3,5 milliót és a következő lépéseket meg lehet tenni. Most az iskolákkal próbálkozunk először. Én úgy látom, hogy május elején a 4 milliót el fogjuk érni, közel leszünk ahhoz, hogy mindenki, aki regisztrált, megkaphassa az oltást, és akkor a védettségi igazolvánnyal szerintem már lehet koncertre menni, moziba menni, szállodába menni.

Hozzátette: “utóbbiakkal már várni kell egy kicsit, de szerintem közel vagyunk ahhoz, hogy a védettségi igazolvánnyal látogatható társadalmi-közösségi események is mind elérhetőek lesznek a számukra” (azaz a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára).

Döntöttek a középiskolák nyitásáról és az érettségi kérdésében

Megjegyezte, hogy bár már április 19-én kinyithatnának az iskolák, hiszen véget ért a honvédségi fertőtlenítési program, de a májusi érettségire tekintettel

nem érdemes néhány napra a középiskolákat kinyitni.

Ezért „május 10-én indítjuk meg a középiskolai” fizikai oktatást. Ez afelé való elmozdulást jelent, mint amit egyre hangosabban követelnek a pedagógus szakszervezetek is, miszerint április 19-én még ne nyissák meg az iskolákat, beleértve az általános iskolákat is.

Azt is bejelentette a kormányfő, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is csak írásbeli érettségik lesznek.

Nincs még döntés a 16-18 évesek itthoni beoltásának kérdésében

Nem kapott még egyértelmű választ a járványügyi szakértőktől arra a kérdésre a kormányfő a ma reggeli operatív törzsön sem, hogy olthatják-e a 16-18 éveseket. Megjegyezte, hogy a magyar gyerekek 13 oltást felvesznek, ami világszinten is talán a legtöbb, tehát a magyar gyerekek hozzászoktak az oltásokhoz.

Miniszterelnökünk: Már 90% felett jár a 65 év felettiek beoltási aránya

Már 90% felett jár a 65 év felettiek beoltási aránya, de elismerte, hogy ez a kérdés nyomasztotta végig őt, mert versenyt futottak az idővel és közben az idősebb korosztály életveszélyben volt.

Magyarország messze megelőz olyan országokat, akiket fejben előre szoktunk sorolni

– rögzítette az oltási haladásunk alapján, hiszen a 2,7 milliós elsőre beoltotti aránnyal már 27% felett járunk a teljes lakosságot tekintve.

Megjegyezte, hogy míg eleinte támadták Magyarországot az orosz és kínai vakcinabeszerzés miatt, mostanában látszik, hogy egyre több nyugati ország is az orosz vakcinát be akarja szerezni, a bajorok, 2,5 milliót már meg is rendeltek.

Gyors beoltási tempóra számíthatunk, az a nagy kérdés, hogy lesz-e elég regisztrált

Egy éve élünk háborús, félháborús állapotok között, még a mi generációnk előtti generáció sem látott ilyet – fogalmazott. “Minden háborús hangulatú, és az embereknek a háborúból, még ha nem is ők indították, előbb-utóbbi elegük van. Nem akarunk ilyen körülmények között élni, ilyenkor mindenki békés életre, tervezhetőségre vágyik. A britek már szinte ott vannak, amit békének lehetnek nevezni”.

Hozzátette: “A szakértők szerint akkor lesz béke, ha a vírust az oltásokkak sikerült legyőzni. Ahhoz, hogy legyőzhessük a vírust, kellenek emberek, akik beoltatják magukat”.

Elárulta, hogy a tegnapi napon átlépte a regisztráltak száma a 4 milliót.

Ez növekvő szám, de még mindig kevés, kampányt indítunk, híres embereket kértünk fel erre – jelezte.

Ha mindenben úgy haladunk, ahogy terveztük, akkor a 3 millió elsőre beoltottat el fogjuk érni hamarosan.

Most 2,7 millió ember felett járunk és el fogjuk érni a 4 milliót május elejére.

“Utána 1 hét-10 nap alatt, május elejétől számítva, 1 hét alatt beadunk 1 milliót, május közepére elérjük a 6 milliót, május harmadik hetére a 7 milliót” és június elejére a 8 millió felnőtt magyar állampolgárból “képesek leszünk 7 milliót beoltani” – vázolta a terveket.

Attól tartok, hogy nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina

– mondta.

A kormányfő megjegyezte: június 15-én lesz a foci EB itthoni eseménye, “addigra mindenkit, aki regisztrált, be lehet oltani”, hogy a védettségi kártyával az emberek részt tudjanak venni az eseményen.

A kormányfő köszönetet mondott a szabályok betartásáért, a kijárási korlátozások este 8-as életbe lépésének betartásáért.

Mi mikor érünk el oda, ahol a britek tartanak?

A mostani járványhullámnak más a tűzereje, mint az első és másodiknak, mert ez a brit mutáció fertőzőképesebb.

Ezt a vírust nem lehet elfojtani, le kell győzni

– rögzítette.

“Az izolálás, bezárkózás, elzárás csak lassítani tudja a terjedését. Megsemmisíteni csak vakcinával lehet” – fogalmazott.

Csütörtökön már fontos információk hangzottak el a nyitás további lépéseiről

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már jelezte, hogy a 3 millió beoltottnál lesz egy újabb döntése a kormánynak 5-6 nap múlva, illetve április végefelé, 3,5-4 millió beoltott esetén már az éttermek teraszaira is kiülhetünk helyben fogyasztásra, május végére pedig visszanyithat minden, bár a maszkviselési kötelezettség hosszabb távon is velünk maradhat. Az immunitási igazolásokról 3,5-4 millió oltott körül születhet döntés, és mivel ezekhez a számokhoz is gyorsan közeledünk, így a védettségi igazolványokhoz kapcsolódó többletjogok kérdése egyre inkább előtérbe kerül. Feltehetően erről is hallunk majd a kormányfőtől további információkat.

Címlapkép forrása: Hirmagazin.eu

portfolio

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Ma este bemutatjuk Robert Zemeckis rendezésében, Denzel Washington főszereplésével, a – Kényszerleszállás című filmet – videó

Fordulatos történet, megtörtént események alapján, a kétszeres Oscar-díjas és kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színész főszereplésével! Kellemes szórakozást!   Teljes film magyarul:   Kényszerleszállás   Még több film itt!   Hirmagazin.eu

Lebukott a Sziget? A kommentelők kinyomozhatták a jövő évi fellépőket

A Sziget december 1-jén fedte fel a 2023-as fesztivál első fellépőinek nevét, ám a bejelentés előtt kiposztoltak egy...

Igazi karácsony

Olyan sokszor halljuk, hogy a karácsony nem az ajándékokról szól, szinte már közhellyé vált, de miért mondjuk ezt...

Normálissá vált a túlórázás, pedig súlyos következményei lehetnek, ha túlhajszoljuk magunkat

„Az alvás a gyengéknek való!” „Ha el akarod érni a céljaidat, dolgozz, amíg mások buliznak!” „Azért tartok itt,...