25.1 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

Orbán Viktor: az árstop alá eső termékeknek mindig lenniük kell a polcokon

Dátum:

Megosztás:

A miniszterelnök terjedelmesebb interjút adott a Kossuth rádiónak péntek reggel a Kormányülés harmadnapján, a Kormányinfó másnapján. Közölte, a boltok nem tehetik meg, hogy a tavaly október 15-ei szinten rögzített árú termékeket nem árulják, ellenőrzést és büntetést is kilátásba helyezett, de reméli, erre nem lesz szükség. Pontosította a karanténszabályok változásait is.

Hosszabb interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban – több mint egy hónap szünet után. Ismert, fajsúlyos bejelentéseket tett a kormányfő a héten, alapvető élelmiszerek árát rögzítették a kormányülésen az október 15-ei szinten február 15-ével.

„Ez már majdnem olyan karácsony volt, mint amilyet elképzel az ember. Már össze tudtunk jönni, tudtunk találkozni, a veszély fenyegető ereje már kisebb volt, mint korábban. És a szilveszter is egész emberinek tűnt” – fogalmazott először is Orbán Viktor.

Úgy látja, az omikron variáns ellen, amely bár gyengébb, ellene védekezni kell, ki fogja szorítani a korábbi mutációkat, az embereket arra kérte, vegyék fel az első, a második és a harmadik oltást is.

Közölte, januárban minden hétvégén van oltási akciónap az operatív törzs közlése alapján – erről bővebbet is tartalmaz egyébként a Koronavírus.gov.hu napi tájékoztatója.

Megerősítette,

kétmillió Pfizer és 700 ezer Moderna vakcina is rendelkezésre áll

a védekezésben az oltási napokra.

Változás a védettségben – a negyedik oltás

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter „intelmére” óvatosan fogalmazott a védettséget tekintve, ez ugyanis most változik a rendelkezések szerint.

„A karantén hossza 10 napról 7 napra csökken, 5 nap után negatív teszteredménnyel szabadulni lehet. Az iskolákban is van egy változás: ha van fertőzés egy osztályban, csak az oltatlan gyerekeknek kell otthon maradniuk. A többiek oktatása a megszokott rendben folytatódik” – mondta.

Továbbá: már nem kaphat védettségi igazolványt, aki átesett a fertőzésen, csak az, akinek megvan a három oltása, gyermekek esetében kettő.

A kormány fogalmazott a kormányülésen a negyedik oltás kérdésével is:

„A negyedik oltást támogatjuk. A harmadik oltás nagyon megerősíti a védettséget, de ha valaki úgy érzi, szüksége van a negyedikre, hat hónap után javasoljuk, hogy vegye is fel, de csak orvosi konzultációt követően”

– húzta alá Orbán Viktor.

Büszkeséget érez az orvosok és kórházi dolgozók teljesítményét látva.

Friss számokat is hozott: 243-an vannak lélegeztetőgépen, 2611 kórházi beteg volt csütörtökön koronavírussal.

Infláció – élelmiszerárstop

Két irányú védekezést folytat a kormány az infláció emelkedése ellen, mivel nincs normális helyzet, nem normatív eszközökkel, ezt Orbán Viktor Demján Sándor „iskolájában” tanulta.

„Amikor beüt a baj, elszabadul az infláció, a családok megvédésére van szükség” – húzta alá. Ennek mentén intézkedtek először az üzemanyag árstopjáról, mert a benzin és a gázolaj ára mindenre kihat. Ezt követően kamatstopot vezettek be a bankok számára, majd jött az élelmiszerárstop, szerb mintára. „Beszéltem Vucic elnök úrral. Kiválasztottak 5 alapvető élelmiszert, amelynek az árát egy korábbi árszinten rögzítették. És

ezeknek a termékeknek mindig lenniük kell a polcokon, ezt ellenőrizni fogjuk.

Ha nincsenek az érintett termékek, büntetni fogunk. Remélem, nincs szükség a fenyegetőzésre. 90 napra vezettük be, eredetileg a szerbek 60 napra vezették be, de amikor látták, hogy nem ment le az infláció, még 30 napot hozzáadtak” – mondta a miniszterelnök.

Hogy az Európai Unió mit reagál majd az intézkedésre, arra azt felelte, a kormánynak nem csupán piaci szempontokat kell védeni, hanem a lakosságét is, ennek szellemében vezették be annak idején még a közmunkarendszert is.

„Nem szabad csak nézni egy kormánynak, hogy mi történik a gazdaságban. Föl vagyok készülve, hogy Brüsszelben meg kell védeni ezt az intézkedést” – figyelmeztetett Orbán Viktor.

Elfogadja, bár nem tartja normálisnak, hogy az ellenzék nem támogatja a kormány élelmiszerárstopját, hanem áfacsökkentést követel, amit egyébként több termékkörben korábban már eldöntöttek.

Április 3. – gyermekvédelmi népszavazás

Ismert, az országgyűlési választások napján gyermekvédelmi népszavazás is lesz, amelyet a kormány kezdeményezett. Ezzel kapcsolatban kijelentette, vannak európai politikusok, akik „rá vannak állítva” Magyarországra a „Soros-hadsereg” tagjaiként, de „a gyermekvédelmet szolgáló szabály a gyermekeket védi, nem vonatkozik a felnőttekre”, bármit is mondanak Brüsszelben.

„Vannak szabályok, amelyek a szülők számára garantálják a jogot, hogy neveljék a gyermeküket. Ilyen a szexuális nevezés területe is, homo- vagy heteroszexuális szülő esetén egyaránt; ezt a jogát nem adhatja át a szülő az iskolának” – közölte a kormányfő.

Szerinte nem ok nélkül nevezik a gyermekvédelmi törvényt pedofil törvénynek, a minap látta a híradásokban, hogy egy több száz fős pedofil hálózat bukott le Németországban, márpedig „idő kell egy-egy ilyen hálózat kiépüléséhez”, ám el kell fogadni azt, amit „anyáink” mondtak, hogy „aki hozzányúl a gyermekeinkhez, annak kikaparom a szemét”.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...