23.5 C
Budapest
2022. augusztus. 15. hétfő

Orbán Viktor: az árstop alá eső termékeknek mindig lenniük kell a polcokon

Dátum:

Megosztás:

A miniszterelnök terjedelmesebb interjút adott a Kossuth rádiónak péntek reggel a Kormányülés harmadnapján, a Kormányinfó másnapján. Közölte, a boltok nem tehetik meg, hogy a tavaly október 15-ei szinten rögzített árú termékeket nem árulják, ellenőrzést és büntetést is kilátásba helyezett, de reméli, erre nem lesz szükség. Pontosította a karanténszabályok változásait is.

Hosszabb interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban – több mint egy hónap szünet után. Ismert, fajsúlyos bejelentéseket tett a kormányfő a héten, alapvető élelmiszerek árát rögzítették a kormányülésen az október 15-ei szinten február 15-ével.

“Ez már majdnem olyan karácsony volt, mint amilyet elképzel az ember. Már össze tudtunk jönni, tudtunk találkozni, a veszély fenyegető ereje már kisebb volt, mint korábban. És a szilveszter is egész emberinek tűnt” – fogalmazott először is Orbán Viktor.

Úgy látja, az omikron variáns ellen, amely bár gyengébb, ellene védekezni kell, ki fogja szorítani a korábbi mutációkat, az embereket arra kérte, vegyék fel az első, a második és a harmadik oltást is.

Közölte, januárban minden hétvégén van oltási akciónap az operatív törzs közlése alapján – erről bővebbet is tartalmaz egyébként a Koronavírus.gov.hu napi tájékoztatója.

Megerősítette,

kétmillió Pfizer és 700 ezer Moderna vakcina is rendelkezésre áll

a védekezésben az oltási napokra.

Változás a védettségben – a negyedik oltás

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter “intelmére” óvatosan fogalmazott a védettséget tekintve, ez ugyanis most változik a rendelkezések szerint.

“A karantén hossza 10 napról 7 napra csökken, 5 nap után negatív teszteredménnyel szabadulni lehet. Az iskolákban is van egy változás: ha van fertőzés egy osztályban, csak az oltatlan gyerekeknek kell otthon maradniuk. A többiek oktatása a megszokott rendben folytatódik” – mondta.

Továbbá: már nem kaphat védettségi igazolványt, aki átesett a fertőzésen, csak az, akinek megvan a három oltása, gyermekek esetében kettő.

A kormány fogalmazott a kormányülésen a negyedik oltás kérdésével is:

“A negyedik oltást támogatjuk. A harmadik oltás nagyon megerősíti a védettséget, de ha valaki úgy érzi, szüksége van a negyedikre, hat hónap után javasoljuk, hogy vegye is fel, de csak orvosi konzultációt követően”

– húzta alá Orbán Viktor.

Büszkeséget érez az orvosok és kórházi dolgozók teljesítményét látva.

Friss számokat is hozott: 243-an vannak lélegeztetőgépen, 2611 kórházi beteg volt csütörtökön koronavírussal.

Infláció – élelmiszerárstop

Két irányú védekezést folytat a kormány az infláció emelkedése ellen, mivel nincs normális helyzet, nem normatív eszközökkel, ezt Orbán Viktor Demján Sándor “iskolájában” tanulta.

“Amikor beüt a baj, elszabadul az infláció, a családok megvédésére van szükség” – húzta alá. Ennek mentén intézkedtek először az üzemanyag árstopjáról, mert a benzin és a gázolaj ára mindenre kihat. Ezt követően kamatstopot vezettek be a bankok számára, majd jött az élelmiszerárstop, szerb mintára. “Beszéltem Vucic elnök úrral. Kiválasztottak 5 alapvető élelmiszert, amelynek az árát egy korábbi árszinten rögzítették. És

ezeknek a termékeknek mindig lenniük kell a polcokon, ezt ellenőrizni fogjuk.

Ha nincsenek az érintett termékek, büntetni fogunk. Remélem, nincs szükség a fenyegetőzésre. 90 napra vezettük be, eredetileg a szerbek 60 napra vezették be, de amikor látták, hogy nem ment le az infláció, még 30 napot hozzáadtak” – mondta a miniszterelnök.

Hogy az Európai Unió mit reagál majd az intézkedésre, arra azt felelte, a kormánynak nem csupán piaci szempontokat kell védeni, hanem a lakosságét is, ennek szellemében vezették be annak idején még a közmunkarendszert is.

“Nem szabad csak nézni egy kormánynak, hogy mi történik a gazdaságban. Föl vagyok készülve, hogy Brüsszelben meg kell védeni ezt az intézkedést” – figyelmeztetett Orbán Viktor.

Elfogadja, bár nem tartja normálisnak, hogy az ellenzék nem támogatja a kormány élelmiszerárstopját, hanem áfacsökkentést követel, amit egyébként több termékkörben korábban már eldöntöttek.

Április 3. – gyermekvédelmi népszavazás

Ismert, az országgyűlési választások napján gyermekvédelmi népszavazás is lesz, amelyet a kormány kezdeményezett. Ezzel kapcsolatban kijelentette, vannak európai politikusok, akik “rá vannak állítva” Magyarországra a “Soros-hadsereg” tagjaiként, de “a gyermekvédelmet szolgáló szabály a gyermekeket védi, nem vonatkozik a felnőttekre”, bármit is mondanak Brüsszelben.

“Vannak szabályok, amelyek a szülők számára garantálják a jogot, hogy neveljék a gyermeküket. Ilyen a szexuális nevezés területe is, homo- vagy heteroszexuális szülő esetén egyaránt; ezt a jogát nem adhatja át a szülő az iskolának” – közölte a kormányfő.

Szerinte nem ok nélkül nevezik a gyermekvédelmi törvényt pedofil törvénynek, a minap látta a híradásokban, hogy egy több száz fős pedofil hálózat bukott le Németországban, márpedig “idő kell egy-egy ilyen hálózat kiépüléséhez”, ám el kell fogadni azt, amit “anyáink” mondtak, hogy “aki hozzányúl a gyermekeinkhez, annak kikaparom a szemét”.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Fizetés nélkül kitolta a telepakolt bevásárlókocsit, de ezzel még nem érte be – videó

Lopás vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki nem aprózta el a bolti...

Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón, és ezütérmes a csapatban! Gratulálunk a kimagasló sportteljesítményhez!

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 100 méter pillangón vasárnap a római úszó Európa-bajnokságon. A szám olimpiai ezüstérmese és...

Légtérellenőrzés ma délután

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte...

Tömegkarambol tegnap az M7-esen, akik a Balaton felől autóztak, későn értek haza..

Az útinform tegnap, a baleset után felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy aki teheti, a Balatonvilágos csomópontnál hajtson...
facebook