1.1 C
Budapest
2023. február. 7. kedd

Orbán: Szigorúbb szabályozásra van szükség a brókercsalások megakadályozására

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2015 03 07 065013
Forrás: m1/Híradó | 2015. 03. 06. 21:15:31

Megkezdődött a Buda-Cash brókerházhoz köthető ügyfelek kártalanítása, napokon belül hozzájuthatnak pénzükhöz azok, akiknek 30 millió 400 ezer forintnál kevesebb pénze volt a bankban. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a visszaélések következtében mindent ellenőrzésre szorul és szigorúbb szabályozás is szükséges, hogy ne fordulhassanak elő újra hasonló esetek.
A Híradónak nyilatkozó Binder István felügyeleti szóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 107 milliárd forint, úgynevezett likviditási hitelt biztosít az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) részére. Az OBA kártalanítja a banki ügyfeleket, és az MNB által rendelkezésre bocsátott pénzmennyiség elegendő biztosítékul fog szolgálni, hogy a károsultak – legyenek akár magánszemélyek, akár vállalatok – még márciusban hozzájussanak teljes követelésükhöz. Binder István hangsúlyozta, hogy 30 millió 400 ezer forintos összegig minden banki ügyfél visszakapja a pénzét.

A Híradó riportere arról tudósított, már nincs pánikhangulat a károsultak körében, a polgárőröket sem kellett kivezényelni a pénzintézetek elé, hogy vigyázzanak a rendre. Az MNB feljelentését követően az emberek többsége megnyugodott, hogy heteken belül hozzájuthat a pénzéhez.

Napirenden kell maradni a botránynak

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta, a Buda-Cash botrány legfontosabb kérdése, hogy a brókerek hová tűntették az emberek pénzét.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, folyamatosan fel kell tenni azt a kérdést, hogy miért sétálhatnak közöttünk szabadlábon az elkövetők. A kormányfő azt mondta, ha az igazságszolgáltatást irányíthatná, akkor már mind börtönben lenne, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kormány nem szólhat bele az igazságszolgáltatásba. A kormányfő reggeli interjújában arra is kitért, hogy ellenőrizni kell más brókercégeket is, mert „kőkorszakinak tűnő, de hatékony csalási módszereket dolgoztak ki ezek a vállalatok, ezért ki kell takarítani ezt az istállót.”

Arra is felhívta a figyelmet a miniszterelnök, hogy tárgyalnak a Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal arról, miként kellene szigorítani az ellenőrzés rendszerét, annak érdekében, hogy hasonló esetek ne fordulhassak elő a jövőben.

Szocialista politikusok megjelenését várja a parlament gazdasági bizottsága

Tuzson Bence a Fidesz-frakció szóvivője arra emlékeztetett, hogy a brókercégek feletti ellenőrzési kötelezettséget a szocialista kormányok törvénymódosításai enyhítették, ezért nekik kell feltenni a kérdést, mit tudtak a csalásokról és miért nem léptek fel ellene. Ezért idézte be az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésére Antali Károlyt, a Bajnai-kabinet kormánybiztosát, valamint László Csabát, Draskovics Tibort és Veres Jánost, a szocialista kormányok volt pénzügyminisztereit, és a pénzügyi felügyelet korábbi elnökét, Farkas Ádámot is.

A Fidesz elvárja, hogy a Buda-Cash ügyben érintett szocialista politikusok jelenjenek meg a gazdasági bizottság hétfői ülésén, és válaszoljanak arra a kérdésre, hogy hogyan fordulhatott elő az, hogy az ő intézkedéseik révén ilyen módon garázdálkodhatnak a brókercégek az emberek pénzével? – fogalmazott Tuzson.

Feljelent az MSZP, kárpótlást követel a Jobbik

Feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a Magyar Szocialista Párt, hogy kiderüljön, volt-e érintettsége a kormányzati szerveknek a Buda-Cash ügyben. Szerintük ugyanis a kormánypárt, az államigazgatás és a kormányzat nem tett meg mindent az ügyben, ezért azt sürgetik, hogy ne csak a tulajdonosoknál, hanem az állami szerveknél is folyjon eljárás. A feljelentést bűnpártolás, hivatali hatalommal való visszaélés és vesztegetés elfogadása miatt tették.

A köztársasági elnök sajnálja, hogy a szocialisták egy olyan törvény visszaküldését kérték rajta számon csütörtökön, amelyet az MSZP a parlamenti szavazáson egyébként testületileg elutasított. Áder János erről az MSZP elnökének írt levelet. Az államfő azt kérte Tóbiás Józseftől, hogy ismertesse a tényeket tájékozatlan párttársaival. A szocialisták frakcióvezető-helyettese tegnap arról beszélt, hogy a takarékszövetkezetekről szóló törvény államfői vétója tette lehetővé a Buda-Cash érdekeltségi körébe tartozó bankcsoport létrejöttét. Áder János levelében egyebek mellett arra emlékeztet, hogy a takarékszövetkezetek bankká alakulásának lehetőségét nem befolyásolta a törvény 2013-as visszaküldése, valamint arra, hogy az ügy szálai több mint 10 évre nyúlnak vissza.

A Jobbik azt szeretné, ha a kormány több pénzt csoportosítana át a károsultak részére, ahogy azt a Széchenyi Bank esetében tette. Hegedűs Lorántné jobbikos országgyűlési képviselő a felelősök letartóztatását szorgalmazta.

Újabb brókercég bukott el

A Magyar Nemzeti Bank szabálytalanságokat tárt fel a Hungária Értékpapír Zrt. működésében is, ezért csütörtökön részlegesen felfüggesztette a vállalat tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztost rendelt ki a céghez és büntető feljelentést is tett. A Hungária Értékpapír Zrt. kisebb ugyan a Buda-Cash-nél, de a gyanú szerint itt is jelentős összeg, 5-6 milliárd forint tűnhetett el.

Az újabb botrányban érintett egyik ügyfél úgy nyilatkozott a Híradónak, hogy a híreket hallva péntek reggel azonnal felkereste a Hungária Értékpapír Zrt. fiókját. Azt a választ kapta, hogy csak akkor engedik be, ha a vállalatnál dolgozik, egyébként szünetel az ügyfélforgalom.

Binder István elmondta, az MNB a Buda-Cash brókerháznál történtek után indított célvizsgálatot több hazai befektetési vállalatnál. A Hungária Értékpapír Zrt. esetében is a nyilvántartási rendszer meghamisítása merült fel, melynek nyomán bizonyos ügyfélpénzek hiányoznak az elszámolásból, ennek a pontos felmérése folyik jelenleg.

Mindkét brókerügyben folyik a nyomozás

Délelőtt 10 óra előtt néhány perccel közölte a rendőrség, hogy a Magyar Nemzeti Bank feljelentése alapján különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt négy embert őrizetbe vettek. Sokáig csak találgatta mindenki, hogy a sok brókerügy közül melyikben. Délutánra kiderült, hogy a Hungária Értékpapír Zrt. négy vezető beosztású munkavállalóját vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Igazgatóság. Ketten a vállalat tulajdonosai, egyikük elnök-vezérigazgatóként, a másik személy pedig vezérigazgatóként irányította a céget. A gyanúsítottak közül három tagadták az ellenük felhozott vádakat és panasszal éltek előállításuk ellen, ugyanakkor a negyedik személy önmagára és munkatársaira is terhelő vallomást tett. Az ügyészség három gyanúsított előzetes letartóztatását kezdeményezi, a negyedik személyt a bíróság vasárnap valószínűleg lakhelyelhagyási tilalomra kötelezi.

Buda-Cash ügyben a nyomozás sokkal összetettebb, körülbelül 100 milliárd forintos kárról szó, míg a Hungária Értékpapír Zrt. esetében 5-6 milliárd forint a szóban forgó összeg. Az ügy azért bonyolultabb, mert a rendőrségnek az érintetteknek a személyükhöz köthető felelősségét kell bizonyítania, csak ezután történhet meg a gyanúsítás és az őrizetbe vétel a Buda-Cash brókercégnél történtek esetében.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Tömegverekedés a Fradi–Újpest derbi előtt: megszólalt a rendőrség

A rendőrség 14 gyanúsítottat hallgatott ki és két férfit – köztük az egyik szervezőt – őrizetbe vett a...

„Összekuporodva vagyunk… félünk, nem tudni, hogyan tovább” ‒ Egy magyar család is a rengés sújtotta török területen rekedt, beszámoltak a hátborzongató részletekről

Lapunkhoz eljutott egy magyar család drámai beszámolója az első törökországi rengések utáni állapotokról. A helyszín Malatya, amely egy...

Britney Spears ismét meztelen fotót posztolt, de ne feledkezzünk meg arról, hogy Britney imád meztelenkedni.. Íme néhány új és régi képe..(18+)

Britney imád meztelenkedni.. Íme néhány új és régi képe.. Britney állapota igencsak aggasztó: legalábbis erre utal, hogy az utóbbi...

Csütörtökön Brüsszelbe érkezhet Volodimir Zelenszkij az Orbán Viktor részvételével tartandó EU-csúcsra..

Az Euronews információi szerint csütörtökön Brüsszelben tárgyalhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon az uniós csúcstalálkozón, amelyen Orbán Viktor...